amerikadaki insanların son derece apolitik olduğunu da belirtmek gerekiyor bence. bunun özellikle uygulanan bir devlet politiası olduğunu düşünüyorum. çünkü sorgulayan insan, amerikanın aslında gösterildiği kadar rüyalar ülkesi olmadığını anlar. bol eğlence ve kolay para ile insanları uyutuyorlar. uyuşturucu kullanımın yasak olmasına rağmen son derece yaygın olması da bununla alakalı. amerikada polis teşkilatının ne kadar güçlü olduğunu görmüşsünüzdür. devlet istese bu işi bitirebilir ama bence istemiyor. garson olduğum için müşterilerle sohbet imkanım çok oluyordu ve çoğu kişinin kendi tarihlerini bile bilmediğini gördüm. istisna olarak da bi seferinde bir inşaat işçisiyle konuşmuştum, adamın söyledikleri gerçekten düşündürücüydü. yıllarca çalışıp mortgate kredisiyle ev aldığını, işini kaybedince kredinin kalan kısmını ödeyemediğini ve devletin bugüne kadarki çalışmasını hiçe sayarak evi elinden aldığını söyledi.daha bi sürü şey anlattı ama uzun hikaye şimdi

amerikadaki özgürlük anlayışına gelecek olursak, toplumsal yaşamda devletin rolü bizdekine oranla daha sınırlı olduğu için bireyselliğin öne çıktığı bir yapı var. dolayısyla farklılıkların rahatça ortaya koyulabildiği ve bunun pek de yardırganmadığı ortada. ama mevcut eğitim mantığı ve diğer koşullar sistemin istemediği bir birey olmanıza izin vermez. o yüzden amerikan özgürlüğünün de yapay olduğuna inanıyorum...