Anlaşılan araba biraz belalı
Oksijen sensörü yanmış gazların çıkışında egzost manifoldunda bulunur kabaca arabanın yaktığı karışıma bakar ve ECU ye (yani beyine) verileri gönderir. Motorunda ona göre bi yanma oranı ayarlar.
Haliyle o2 sensörü bozulunca tüm denge alt üst olur. Bizim 4 silindirli araçlarımızda katalitik konvertör öncesi ve sonrası olmak üzere 2 tane bulunur ama zaten tek blok motorlara sahip olduğumuz için. Muhtemelen aracın V6 olduğu için 2x2=4 tane var, zira V makineler çift manifold egzost.
Sık arızalanan bir parça büyük ihitmalle değişeceksin elektriksel basit bir problemi yok ise.
Gelelim tek pistonun pasif oluşuna.
Bak bu iş yaş, arabayı fazla kullanma mecbur kalmadıkça, pek çaktırmasada çalışmayan piston hareketli aksama çok zarar verir. Sen onu umarım çalışmıyor öle yerinde duruyor zannetmiyorsundur. Tüm piston grubu kranka bağlı olduğu için oda mecburen senkronu ile hareket ediyor ama sırası geldiğinde patlamıyor, boş dönüyor. Aslında araba çekişten düşer. Fark etmemiş olmanın sebebi aracında çok silindir oluşu, telafi edişi.
Ben tek silindirinin çalışmamasını o2 sensörü ile ilişkilendiremedim şahsen. Hani o2 sensörü ECU yü yanıltıyor olsa, diyelim ki karışım çok zengin diye yanıltısın, ECU de bu karışımın oranını düşÃ¼rmek için asla 2tek silindiri falan iptal etmez, yakıt -hava oranını düşÃ¼r, çekiş kaybına neden olurdu.
Genelde silindirin çalışmaması ile ilgili arızalar şu şekilde olabilir;
-5 numaralı silindirin enjektörü bozulmuştur ve yakıt püskürtmüyordur
-5 numaralı silindirin bujisine elektrik gelmiyordur yada buji bozuktur
-Birde şu varki 5 nolu ateşleme bobini bozulmuş (yani yanmış olabilir) buda tek silindirin hareketine mani olur. Hatta bu yüzden bile o2 sensörü sapıtmış olabilir.
NOT: Tabi burdan sadece ihtimaller üzerine kafa yoruyorum olabilirde olmayabilirdeBi bakarsın basit bir ECU müdahalesiyle şak diyede düzelebilir. Tekrar söylüyorum aracı kullanmamaya çalış mecbur kalmadıkça. Ateşleme yapmayan piston zamanla biyel kolunu kırar ve o zaman bela nedir anlarsın
![]()
Bookmarks