halukla beraber aynı işte çalıştık ben yaklaşık 3,5 ay çalıştım 5000 dolar civarı para kazandım (saatlik ücret 9.5 dolardı vergi kesintisi hiç yapmadılar).. işin hem iyi hem kötü taraflarından bahsedeceğim ben..
öncelikle iş sözleşmenizdeki minimum working hours kısmına dikkat edin derim.. biz en az 40 saat çalışacağız diye gittik ama bizim iş aceleye gelmişti.. iş sözlemesine dikkat etmemiştik meğerse o kısmı boş bırakmışlar.. flexible schedule (esnek çizelge) dedikleri sistemle çalıştık böylece..
nasıl oluyor bu esnek çizelgeyle çalışma.? sana verilen bir telefon numarasını her akşam arıyor ve yarın çalışıp çalışmayacağını öğreniyorsun.. bizim en büyük şikayetimiz de bu olmuştu çünkü bazen haftada 15-20 saat çalıştığımız oluyordu bazense 50 saat.. dengesiz bir işti kısacası..
Olumsuz tarafları:
1. İş arkadaşları
Bazı çok sinir bozucu tiplerle çalışmak zorunda kalıyorsunuz.. Örnek: Kimisinin ağzından küfür eksik olmaz, sana sürekli emirler yağdırır.. Gerçi küfürü direk senin suratına etmezler ama yanlış bir şey yaptığında sürekli kendi kendine küfür eden tipler oluyor.. (Fazla değildir böylesi, bir şirkette çalışmak istemeyeceğin kişi sayısı bir elin parmağını geçmez)..
2. İşin yorucu kısmı, zor işler
Bir kere iş abartıldığı kadar yorucu değil.. Ama ilk haftalarda alışık da olmadığınızdan ağır işlere giderseniz işi bırakmak isteyebilirsiniz.. En yorucu işler ev taşıma işleridir.. Diğer ofis, okul, banka vs taşıma işleri ve depodaki işler tüm wat işlerinden daha kolaydır.. Zor işlere de örnek vereyim; mesela 3 katlı bir eve gidiyorsunuz ve evdeki tüm eşyaların taşınması lazım.. Her ne kadar çok ağır olmasa da birkaç saat in-çık çalıştıktan sonra koli taşımaktan pestiliniz çıkıyor.. Dahası; buzdolabı, fırın, lcd ekran tv gibi hayvani büyüklükteki ve ağırlıktaki eşyaların taşınması nasıl oluyor..? Beyaz eşyaları sarmaya yarıyan kemeri olan, 2 tekerlekli dolly.lerle taşıyorsunuz.. Merdiven olmadığı sürece sorun yok.. Merdivene gelince siz bir adım geri çekilin derim
Tecrübelilere bırakın.. 3-4 kişi bir buzdolabını merdivenlerden indiriyorduk da duvarı mahvetmiştik.. Lcd tv.ler taşıyamayacağınız kadar büyük ve ağırsa 2 kişi çok büyük dikkatle taşımanız gerekiyor.. Aşırı ağır şeyleri sizin taşımanızı beklemiyorlar zaten.. Piyano gibi.. Taşıyan ayıcıklar yok mu var ama siz değilsiniz..![]()
3. İş ortamı
Warehouse (depo) gibi iç karartıcı mekanlarda çalışmak sıkıcı olabilir.. Burdaki işler basittir ama birkaç gün ardarda depoda çalışmak dış mekanlarda çalışmayı özlettirir..
4. Çalışma saatleri
Hangi gün ne kadar çalışacağınız belli değil.. Bir gün 14 saat çalışırsınız, bir başka gün işiniz 2-3 saatte biter.. Bazen haftada 5 gün çağırırlar toplam 30 saat çalışırsınız, bazen 3 gün gidersiniz 40 saati aşarsınız.. Bence ama çalışma saatleri şirketten şirkete farklılık gösterebilir.. Geçen sene Amerika'da krizin etkileri de çoktu ayrıca.. onu da hatırlatayım..
Bookmarks