İnsanlar bu işin cılkını çıkartmaya başladığı için böyle bir konu açmak zorunda kalıyorum arkadaşlar. Şimdi size açık yüreklilikle WAT sektörü ve bu sektör içerisinde dönen olaylar hakkında neler düşÃ¼ndüğümü, art niyetli insanların amaçlarının ne olduğunu açıklayacağım.
Work and Travel programında bir çok propoganda aracı ve yolu mevcut. Bunlardan en önemlisi ise bana göre propagandanın internet ayağı. Bu site kurulduğunda, wat ile ilgili sadece bir (1) adet forum mevcuttu ve doğru dürüst işlemiyordu. Bu ihtiyaç zaten TW'ın kurulmasını sağladı.
Bizim bir kurulma amacımız ve misyonumuz var ve bu yoldan sapmadan ilerlemeye gayret gösteriyoruz. Forumda yıllarını geçirmiş arkadaşlarımız mevcut. Hatta henuz hiç wat'a katılmamasına rağmen 2 seneden beri bizle beraber yazan, insanlara yardım eden arkadaşımız bile var. Aklı selim bir insan biraz düşÃ¼nse neden böyle bir birliktelik profili çizebildiğimizi anlayacaktır.
Şimdi tekrar konuya dönüyorum. Şahsım adına, kesinlikle wat ile ilgili site, forum kurulmasına karşı değilim. Bazı art niyetli kişiler wat ile ilgili site açanları karşımıza aldığımızı, düşman olarak gördüğümüzü düşÃ¼nüyorlar. Kesinlikle bu böyle değil. Bakın, bir arkadaşımızı forumdan uzaklaştırdık. Bize kızdı kendisine ait yeni bir site açtı ve orada elinden geleni yapmaya, insanlara mümkün olduğunca yardım etmeye çalışıyor. Diğer bir arkadaş, forumda ticarete izin vermediğimiz için kendi sitesini kurdu ve orada devam ediyor.. Ve çarpıcı bir örnek daha vereyim sizlere.. Forumda bulunan ve halen yazan bir arkadaşımızın bile sitesi var...Bir şekilde amaçları doğrultusunda yazıyor orada.. Biz bunlara kesinlikle karşı değiliz.. işte size en çarpıcı örneği verdim. Aylardır hem kendi sitesinde hem burada paylaşım yapan bir arkadaşımız mevcut...
Neye karşıyım onu da belirtmek isterim..
- İçerik kopyalanmasına karşıyım.. Biz bir emek verdik.. Sizde verin ve farklılık yaratın.
- Şirket ayaklı site olmasına karşıyız..
- Bırakın bunu şirketin bizzat sahip olduğu site olmasına karşıyız..
Konular çok çabuk manipüle edilebiliyor. Bizim bir denetleme sistemimiz var ve bu sistem doğrultusunda WAT öğrencisine bilgiyi en şeffaf şekilde vermek için uğraşıyoruz. Elbette gözümüzden kaçan temsilciler olacaktır. Bu forumdan sildiğim temsilcinin haddi hesabı yok. Ama biz temsilciye de karşı değiliz onu da söyleyeyim. Herkes gelsin kim olduğunu burada açıkça yazsın ve özgür bir platform oluşturalım. Ancak buna kimse yanaşmıyor çünkü amaçlarına hizmet etmiyor böyle birşey.
Şimdiye kadar bir çok öneri, fikir, tehdit vs ile karşılaştım ve halen karşılaşmaya devam ediyorum.O kadar çok olay dönüyor ki bu WAT işi içinde. Hepsini açıklamaya zamanım yetmeyecek. Sadece bir kaç çarpıcı örnek vereceğim ve herşeyi anlayacaksınız.
1- Bu foruma şirketler hakkında yazı yazan, karakteri oturmamış öğrenciler yüzünden bir çok kez tehdit ediliyoruz. Bunun nedeni o arkadaşların sözlerinin arkasında durmaması ve bizi şirketlerle karşı karşıya bırakması. Burası WAT konusunda incelenen en geniş içeriğe sahip site. Hem şirketlerin hakkını hem de öğrencilerin hakkını korumaya çalışıyoruz.
2- Bu tür olaylar şirketleri farklı arayışlar içerisine sokabiliyor. Telefonda konuştuğum bir wat şirketi yetkilisi "amaçlarına hizmet edebileceği bir turkishwat elde edemeyeceğini anladığı için" bana aynen şunları söylemiştir : " XXX sitesine x miktar para verip alacağım ve portalı oluşturacağım" Kendisine yanıtım : "Buyrun alın. Şirket ayaklı olacağı için elbet eninde sonunda anlaşılacak." olmuştur.. Ayrıca henüz bu konuda adım atamamıştır. Halen bekliyorum açıkçası
3- Diğer bir örnek. Bu sene başında TW Banner'larına reklam için görüştüğümüz şirketlerden birisi, görüşmeye giden arkadaşımıza aynen şu soruyu sormuştur. "Bu seneki projelerinize "Melih" dahil mi ? Sitede devam edecek mi?"Buna cidden güldüm. Mezun olduğumu bildikleri için böyle bir soru sorduklarını sanmıyorum. Zira onlarda burada biz (!) varken istedikleri atı istedikleri gibi koşturamayacaklarını bildikleri için tamamen manipülatif bir site açmış durumdalar. Kendi sorularına kendileri cevap verip insanları yanlış yönde yönlendiriyorlar birçok konuda..
Keşke herkes objektif, bağımsız, şeffaf, özgür bir platform yaratmak amacıyla bu işte çalışsa... Ancak bu imkansız gibi..
Son sözüm olarak...Forumlar hakkında dikkatli olmaya çağırıyorum herkesi.. Bu zamana kadar yanlış yapmamaya özen gösterdik. Bundan sonra da yapmamak için çalışacağız. Bizi bu konuda desteklemenizi, eleştiri ve önerilerinizi bize iletmenizi istiyoruz..
Bookmarks