daha önce araba alım-satım başlığına yazmıştım;

Alıntı orcns Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Herkese merhabalar, araba alım-satım'ıyla ilgili presedürler şu şekilde;

**Bu anlattıklarım Florida eyaleti için geçerlidir.Başka eyaleti bilmiyorum.

Öncelikle iki seçenek var.
1-Galeri
2-Sahış
galeriden alınca biraz daha farklı sanırım tam olarak bilmiyorum, ben sahışı anlatıyorum.

*Title: namı diğer arabanın ruhsatı.tek sayfadır, üstünde araba sahibinin ismi yazar.
*Insurance: sigorta
*Temprorary tag: geçici plaka. 1 aylık verilir. ücreti sadece $7'dır. bildiğimiz plakalardan farkı plastik-kağıt karışımı olması.
*Tag: plaka

bunların türkçe karşılıkları yerine ingilizcelerini kullanıcağım çünkü araba alırken çok karıştırılıyor.

-kendinize uygun araba buldunuz ve fiyatta anlaştınız. Almak için sadece bir imza yeter!

title'ın üst kısmında araba sahibinin ismi ve adresi yazar, alt kısmında ise satıcı adı-soyadı-imzası, alıcı adı-soyadı-imzası, arabanın satıldığı tarih, arabanın kaça satıldığı ve kaç mil'de olduğunu yazmanız gereken kısım vardır ve bu kısım boştur. arabayı alırken sadece bunlar doldurulur ve imzalar atılır. Araba artık sizindir!(fiyata 'GIFT' yazarsanız title'yi üstünüze alırken vergi ödemezsiniz. ama burda dikkatli olmak lazım, eğer arabayı cash'le değil checkle alıyorsanız yapmayınız!) Title'ın yanında adamın arabayı size sattığına dair bir kağıt alırsanız daha iyi olur.buna ihtiyaç var mı diye sorarsanız hiç lazım olmadı. ama işi garantiye almak gerek.(bir a4'e, ... kimlik numaralı ... mildeki ... marka arabayı, ... kişisine, ....fiyat karşılığında sattım. altına ikinizde imzanızı atarsınız ve işlem biter. bunun için internetten bir çıktı varmış ama benim satıcım böyle bir kağıt verdi.)
Bu işlemi yaptıktan sonra satıcı plakasını alır ve gider.

-İkinci aşama tag olayı:

Tag almak yaklaşık $400 dolar, bunun yerine temprorary tagle 2 ayımızı rahatlıkla geçirebiliriz.
Bunun için de insurance yaptırmanız gerekicek. çevredeki insurance ofislerine giderek en ucuzunu araştırın ve yaptırın.(pip sigortası var, bu sadece kişiyi ve kaza da karşıdaki arabayı karşılıyor, en ucuzu budur.) insurance yaptırdıktan sonra insurance ofisinden temprorary tag yaptırıcam derseniz size bir kağıt vericek. title'yi, o kağıdı, pasaport ve sürücü belgenizle(türk ehliyeti oluyor) dmv'ye gidiyorsunuz, size 10 dk içinde temprorary tag'inizi veriyorlar.ve arabanızı artık gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. birinci temprorary tag'iniz bitince, yine sigorta ofisinden kağıt alıp dmv'ye gidince aynı işlemler. 3.sünü alabiliyormuyuz bilmiyorum.

(temprorary tag)

-Title'yi üstünüze alma.

Arabayı satmak için bunu üstünüze almanız gerekmektedir. daha önce bahsetmiştim title'nin üst kısmında araba sahibinin ismi bilgisayarda yazmışmıtır diye, kısaca alttaki elle yazdığımız alıcı kısmındaki isminizi sahibi kısmına aldırıcaksanız. Bunun için pasaport, sürücü belgesi, title ile dmv'ye gidilir. title'yi üstüme almak istiyorum dediğinizde isterseniz 10dk içinde verirler yada adresinize yollanır. bunun ücreti $105.25'dir.(eğer arabayı alırken ücret kısmına 'gift' değilde ücretini yazarsanız, bir de arabanın vergisini verirsiniz). Artık araba sahibi kısmında isminiz yazıyor, istediğiniz zaman arabayı satabilirsiniz!
Arabanın bütün işlemleri tamam.

-Satış

Arabaya alıcı buldunuz ve satıcaksınız. Siz alırkenki işlemlerin aynısı olucak. Title'ı üstünüze alınca satıcı adı-soyadı-imzası, alıcı adı-soyadı-imzası, arabanın satıldığı tarih, arabanın kaça satıldığı ve kaç mil'de olduğu kısmı boş oluyor yine. bu kısımlar doldurulup, imzalar atılır ve araba satılmıştır!(eğer alıcı isterse bahsettiğim gibi bir kağıt doldurur verirsiniz)

Bunun dışında bir sorunuz varsa lütfen sorunuz. iyi watlar.