Toplam 7 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 7 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Work and Travel Rehberi_2

  1. #1
    Efsane Watçı
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    1.346
    Tecrübe Puanı
    19

    Thumbs up Work and Travel Rehberi_2

    Kaynak:
    http://www.gotousa.com
    http://www.mezun.com

    Forumların amacı bilgiyi paylaşmaktır diyorum ve gotousa.com sitesinin hazırladığı müthiş Amerika'ya yolculuk için hazırlan kişilere verdiği ücretsiz hizmetden sizlerinde faydalanmasını istiyorum..

    Buraya AMERİKA'ya yolculuğunuz sırasında yapmanız ve dikkat etmeniz gerekenleri sırasıyla yazdım.

    Güzel WATlamar



    Amerika'da Araba Kullanmak İçin Ehliyetinizi Uluslararası Ehliyete Çevirin


    Resmi yazılı kurallarda geçmeyen ama Amerika için şart sayılan Sürücü Belgesi’ne sahip olma zorunluluğu vardır. Amerika’nın büyük coğrafi yapısı nedeniyle çocukların okul ve sonrası aktivitelere ulaşımını sağlamak için ailelerin çoğunun Au-Pair’den araba kullanmasını beklemesi bu şartı gerekli kılmıştır. Amerika’da toplu ulaşımın Türkiye’deki gibi yaygın olmadığını düşünürsek, araba kullanıyor olmak sizin de yılınızı verimli geçirmenizi sağlayacaktır.
    Amerika'da araba kullanabilmeniz için ehliyetinizi uluslararası ehliyete çevirmeniz yeterli olacaktır. Ama isterseniz burada bulunduğunuz eyalete ait ehliyeti de alabilirsiniz. Bunun için yazılı ve direksyon olmak üzere iki aşamalı bir sınav vermeniz gerekiyor. Buradaki kuralları bilmeniz hata yapma olasılığınızı azaltacağı gibi kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Kuralları öğrenmeniz için bir el kitabı edinip okumanız yeterli olacaktır. Bu el kitabını ailenizden isteyebilirsiniz. Kesinlikle alkollü araba kullanmaktan kaçınmalısınız. Hız sınırlarına da mümkün olduğunca uymalısınız. İlk zamanlar yollar size karışık gelecektir ama zamanla bölgeyi tanıdıkça bu konuda hiçbir probleminiz kalmayacaktır. Acele etmeyin ve kendinize zaman tanıyın. Eğer araba ile ilgili bir problem olursa bunu hemen ailenize bildirin ki zamanında gerekli tedbiri alabilsinler. Benzin konusunu da aile ile konuşup açıklık getirmelisiniz. Kendinize ait bir arabanız olacaksa benzini sizin almanız gerekebilir. Arabayı aile ile ortak kullanıyorsanız benzin masrafını paylaşmanızı isteyebilirler. Ancak bu da aileden aileye değişir. Bazı aileler benzini hiç sorun etmeyebiliyorlar.




    W&T'da 30 Gün Kuralı Nedir?



    INS (Immigration and Naturalization Service) Work and Travel programına katılan öğrencilere, program süresi sona erdikten sonra, Amerika'da 30 gün süreyle gezi amaçlı kalma hakkı sunar.



    30 Gün Kuralı çalışma izninin bitiş tarihi ile başlar. Programa katılan öğrenciler 30 günlük süre içinde Amerika dışında bir ülkeye gitmesi durumunda, Amerika'ya tekrar giriş yapamayabilirler. Bu süreyi Amerika içi gezilerle geçirmeniz tavsiye edilmektedir. Kanada ya da Meksika gibi ülkelere yapılan gezilerde de bu ülkelerden direkt olarak kendi ülkelerine dönmeleri gerekmektedir. Bu süreyi aşan ve gerekli izne sahip olmadan Amerika'da kalan kişiler tutuklanarak sınırdışı edilecek ve bu kişiler hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

    Yine ek olarak vize kurallarının ihlali ileride herhangi bir Amerikan vizesi almanızı tehlikeye sokabilmektedir.
    W&T'ın Çalışma Koşulları Nedir?
    Arkadaşlarımla aynı yerde çalışabilir miyim?
    Aynı işyerinde çalışma ve aynı yerde konaklama çoğu zaman mümkün olabilmektedir.


    ABD’de nerede çalışacağımı seçebilir miyim?


    Danışmanlık Firması, sizin istekleriniz doğrultusunda işe yerleştirme yapmak için çalışacaktır ancak garanti veremez.


    Program süresince birden fazla işte çalışabilir miyim?


    Program süresince birden fazla işte çalışabilirsiniz. Bu konuda yasal bir serbestliğe sahipsiniz. Mevcut çalışma izniniz ikinci bir iş için de geçerli olacaktır. Önemli olan asıl işinizi ihmal etmemenizdir. İkinci bir işte çalışarak kazancınızı artırabilir ve programın maliyetini en aza indirebilirsiniz.



    Work and Travel programında çalışamayacağım iş alanları nelerdir?


    Work and Travel programına katılan öğrenciler, çocuk bakıcılığı, kamp danışmanlığı, tıpla ilgili branşlar ve hasta bakımı, uçuş eğitimi ve yolcu gemisi gibi alanlarda çalışamazlar.



    W&T İle Amerika'ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken 5 Madde!

    1) Amerika’ya giderken en az ne kadar harçlık almalısınız?
    Amerika’ya giderken biletinizi aldıktan sonra yanınızda en az $600-$900 olmalıdır. Çünkü maaşınızı Amerika’da çalışmaya başladıktan birkaç hafta sonra alacaksınız. Amerika’ya ilk gidişinizde yapacağınız yol, yaşam masrafları ve bir kaç haftalık konaklama ücretini ancak bu yanınıza alacağınız parayla karşılamanız gerektiğini unutmayınız.

    2) ABD’ye gelirken yanımda ilaç getirebilir misiniz?
    Uyuşturucu madde içermediği sürece yanınızda ilaç getirebilirsiniz. Ancak kullandığınız ilaçların reçetelerini de mutlaka yanınızda bulundurun. Çünkü ABD’de reçete olmadan ilaç satın almanız mümkün değildir.

    3) Amerika’ya ilk gidişte havaalanında karşılanacak mısınız?
    Hayır. İşyerinize kendi imkanlarınızla gideceksiniz. Fakat Türkiye’den ayrılmadan önce Danışmanlık Firması iş yerinize nasıl ulaşacağınızla ilgili rehberlik yapacaktır.

    4) Ekonomik uçak biletini nasıl temin edebilirsiniz?
    Gidiş tarihiniz dikkate alınarak Danışmanlık Firması tarafından sizin adınıza en ekonomik uçak bileti araştırmaları yapılmaktadır.

    5) Uçak bileti ne kadar tutar?
    Gidiş-dönüş uçak bileti, gideceğiniz yere ve havayolu şirketine bağlı olarak ortalama 650–900€ arasında değişmektedir.



    ABD Başkonsolosluğu Adres ve Telefon Bilgileri İşinize Yarayacak!

    Ankara Büyükelçiliği
    Adres: Atatürk Bulvarı, No. 110, Kavaklıdere, Ankara, 06540
    Telefon: (312) 455 55 55
    (Pazartesi ile Perşembe günleri 10:30 ile 12:00 saatleri arasında) Vize bilgi: (212) 340-44 44
    Faks: (312) 467 00 19
    http://turkey.usembassy.gov
    Vize başvurusunda bulunacak olanlar, 9 Nisan 2003 tarihinden itibaren, herhangi bir Türkiye İş Bankası şubesinden 16 USD karşılığında bir PİN numarası satın alacaklardır. Vize müracaatçıları, bu PİN numarasını kullanarak tek yetkili kaynak olan (212) 340-4444 numaralı telefondan Vize Bilgi Servisi'ni arayabileceklerdir. Türkiye İş Bankası'ndan satın alınan bu PİN numarası, ertesi gün itibariyla 0212-340-4444 numaralı telefondan, göçmen ve göçmen olmayan vizelerle ilgili bilgi alabilmeniz için kullanıma açılacaktır. Göçmen ve göçmen olmayan vizeler hakkında bilgi almak için hafta içi saat 08:00 - 18:00 arası (212) 340-4444 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
    Acil nedenlerden dolayı randevu almak istiyorsanız, durumunuzun aciliyetini gösteren diğer dökumanlarla birlikte (312) 466-1586 numaraya faks çekebilirsiniz. Eger bu isteğiniz kabul edilirse, konsolosluk tarafindan size 24 saat içinde geri dönülecektir. Eğer 24 saat içinde cevap alamazsanız lütfen yukarıda verilen bilgileri takip ederek Vize Bilgi ve Randevu Servisini arayarak randevu alınız.
    İstanbul Konsolosluğu
    Adres: İstinye Mahallesi, Kaplıcalar Mevkii No.2 İstinye 34460 - İstanbul /

    TÜRKİYE
    Telefon: (212) 335 90 00
    Vize bilgi: (212) 340-4444
    http://istanbul.usconsulate.gov
    İstanbul ABD Başkonsolosluğu 3 Nisan 2003 tarihinden itibaren vize randevu taleplerini direkt olarak kabul etmemektedir. Vize başvurusunda bulunacak olanlar, 9 Nisan 2003 tarihinden itibaren, herhangi bir Türkiye İş Bankası şubesinden 16 USD karşılığında bir PİN numarası satın alacaklardır. Vize müracaatçıları, bu PİN numarasını kullanarak tek yetkili kaynak olan (212) 340-4444 numaralı telefondan Vize Bilgi Servisi'ni arayabileceklerdir. Türkiye İş Bankası'ndan satın alınan bu PİN numarası, ertesi gün itibariyla 0212-340-4444 numaralı telefondan, göçmen ve göçmen olmayan vizelerle ilgili bilgi alabilmeniz için kullanıma açılacaktır. Göçmen ve göçmen olmayan vizeler hakkında bilgi almak için haftaiçi saat 08:00 - 18:00 arası (212) 340-4444 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

  2. #2
    Efsane Watçı
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    1.346
    Tecrübe Puanı
    19

    Standart

    Köşe yazarlarımızdan bir röportaj...

    Amerika`nın en sevdiğim yanlarından biri, Türkiye’de görüşmek için uzun çabalar harcayacağım insanlar ile burada tanışma ve uzun uzun sohbet etme fırsatını bana sunması...

    Dr. Ender Saraç, Türkiye’de ve dünyada en önde gelen Sağlıklı beslenme uzmanlarından. İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca başta olmak üzere birçok dili konuşabiliyor. İsmini google’a girdiğinizde çıkan 200 bine yakın sayfadan da anlaşıldığı üzere, uzman olarak medya dünyasında en çok konuşulan isimlerden olduğunu göreceksiniz. Dört kitap yazarı Ender Saraç’ın İstanul’daki “Hay Sağlık Merkezi”nin müşteri listesi Tansu Çiller’den Deniz Akkaya’ya kadar uzanıyor.

    Aslında kendisinin sayamacağım kadar uzmanlık alanı mevcut. Spiritüel anlamda da çok zengin bir iç dünyaya sahip olan Saraç, dünyanın bir çok ülkesini dolaşmış, Hindistan’da budistlerin Yoga’sını Reikisini, Uzak Doğu’nun meditasyon yöntemlerini incelerken, kendi ruh derinliklerimizin ve dinamiklerimizin farkındalığında olmanın verdiği avantajdan bilgelik yolunda çok iyi istifade etmiş bir kişilik. Öncelikle kendi adıma çok fazla istifade ettiğim bu kişiyi Türk Amerikan toplumuna yakından sunmak istedim. Kendisi ile sağlıklı beslenmeden, Ramazan orucundan, ruh ve beden ilişkisinin deriniklerine kadar uzanan bir söyleşi yaptık. Zevkle okuyacağınızı düşünüyorum...

    Ayrıca bu söyleşi için bize misafir eden New Jersey’deki Lodos Restorant’ın genç sahibi ve ahçısı Bahri Usta’ya da teşekkürlerimi sunuyorum...

    Amerikan yaşam biçiminde sağlığımızı korumak icin nelere dikkat etmeliyiz?

    Egzersiz ve bol bol ılık şu içmek çok önemli. Bu ülkede her şey soğuk veya buzlu içiliyor. Bu da mide ve sindirim için iyi değil. Bol bol yeşil çay için. En iyi detox edici içeceklerden bir tanesidir. Hem kansere karşı korur hem kalbe iyidir. Onun dışında diğer bitkisel çayları için ve içerken hiç bir şeyin içine şeker katmayın. Haftada üç-dört kez mutlaka egzersiz yapın. Amerika`nın aşırı rahatlığını sakın kullanmayın. Mesela paketleri kendiniz taşıyın. Gökdelende bile otursanız, asansörle çıkıp 3-4 kat önce inip yürüyün. Her gün egzersiz yaparak özellikle karın ve bel civarının yağlanmasına izin vermeyin. En tehlikeli olan yağlanma tipidir. Kimyon, zencefil, zerdacal, sarmısak, taze soğan, dereotu gibi sağlıklı baharatları tüketerek sindirim gücünüzü artırabilirsiniz. Sadece bunlarla bile fazla kilolara karşı büyük mücadele vermiş olursunuz.



    ABD YAŞAM SÜRESİ KISALIYOR

    Amerika gelir seviyesi en yüksek ülke ama, insanları devamlı , en güzelini en çoğunu, en ucuz bir şekilde tüketmeye sevkeden bir sistemi var. Bu sistem ne kadar sağlıklı? Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO)’nın yaptığı açıklamaya bakarsak, Türkiye’de bile ortalama yaşam sürelerinın uzamaya başladığını görürüz. En uzun yaşam ortalama süresi yine Japonlar’da. Ama çok ilginçtir, dünyada tıbbın en ileri ülke olduğu Amerika`da ilk defa, geçen yıl itibariyle ortalama yaşam süresi kısalmaya başladı. Bu çok dikkat çekici bir durumdur. Kimse bunun farkında değil, ama dünyada tıbbın en ileri olduğu yerde yaşıyorsunuz, fakat ortalama yaşam süreniz kısalıyor. Bunun en büyük nedenlerini; manevi boşluk, Junk food, fast food gibi çok fazla ve gereksiz aşırı ağır gıda almak ve tembelleşmek ile açıklayabiliriz.

    Amerika`da, büyük marketlerde bile insanlara ‘scooter’lar veya arabalar veriyorlar, yürümesinler diye. Bu korkunç bir tembellik. Amerika`da evden çıkmayıp bütün gün internetten alışveriş yapan ciddi bir nüfus var. Dolayısıyla, dünyada tıbbın en ileri olduğu bir ülkede bile sağlıkla ilgili konularda olumsuza doğru bir gidiş olabiliyor. İşte biz Türkiye`de henüz daha deforme olmamışken Amerika`nın iyi yönlerini, mesela organik gıdaya gitme çabalarını, daha sağlıklı beslenme çabalarını alıp çok prosess food (işlenmiş gıdalar) ve kötü beslenme alışkanlıklarını almayabiliriz.

    Bahsettiğiniz o konuda bir düzelme var sanırım. Gençlik artık Türkiye’de daha bilinçli gibi. Eskisi gibi Mc Donalds’a, Burger King`e saldırmıyor…

    Bir zamanlar bu durum Türkiye`de çok moda oldu. Uluslararası zincirler, bir açıdan da bir sınıf göstergesi gibiydi, batılılaşma gibiydi. Ama şimdi bunun kof bir şey olduğu anlaşılıyor. Bunun yerine; ‘Amerika`nın yararlı teknolojisini, çalışkanlığını, yararlı alışkanlıklarını alalım’ mantığı oluşmaya başladı. Biz maalesef ters bir şey yaptık. İşe, Amerika`nın kötü yönlerini örneklemekle başladık. Ama şimdi Türk insanında bir bilinçlenme başladı. Artık zararlı şeyleri tüketmiyorlar. Veya tüketseler bile daha kontrollü tüketiyorlar. Zeytinyağlı yemekler, tahıl, meyve, sebze, çeperli gıda, bakliyatlar, taze sıkılmış meyve suyu vs. bunlar da bayağı gündemde. Bir kere yanlış beslendiyseniz bile sonra da gidip bir balık salata, bakliyat yemeği yiyebilirsiniz. Burada (ABD) o kadar çok fazla çeşit yok. Daha çok et, kızartma ve hamur işleri ve hazır yemek sanayii var. Hazır yemek tüketimi çok yüksek.

    KÖY YEMEKLERİ EN SAĞLIKLI YEMEKLERDİR!

    Sizin beslenme alışkanlığınız nedir? Ben genelde vejeteryan ağırlıklı besleniyorum. Aslında iştahlı da bir insanımdır, ama disiplinim ve otokontrolüm yüksektir. Genelde, hazmedemeyeceğim hiç bir gıdayı yemem. Eğer ben o gün hiç hareket yapmayacaksam, diyelim ki öğlen de çok fazla yediysem, akşam üstü birinin doğum günüydü bir pasta ikram ettiler vs. işte o akşam yediğime dikkat ederim. Mutlaka dengelerim. Sabahları daha çok müsli tarzı şeyler ya da tam buğday ekmeğiyle kahvaltı, yağsız peynirler, bol maydanoz, domates, salatalık, sivri biber ve ev yapımı az şekerli reçeller, marmelatlar yerim. Öğlen mutlaka yemek yerim; asla yemek atlamam. Bazen biraz saati kaysa da ben yine o yemeği yerim. Bizim kliniğimizde yemek pişer. Genelde köylü yemekleri yerim. Çünkü en sağlıklı yemeklerdir.

    Bulgur, mercimek, barbunya, fasulye, ıspanaklı börek, yoğurt çorbası, türlü gibi yiyeceklerle beslenirim. Akşamları maalesef davetler oluyor, çoğunlukla geç ve ağır yemek zorunda kalıyorum. Ama akşamları mümkün olduğu müddetçe ve tercih hakkım olduğunca geç ve ağır beslenmemeye gayret ederim. Onun dışında akşam üzerileri minik ara öğünde mutlaka ceviz, fındık veya badem, yanında bir parça meyve yerim. Bazen canım çektiyse ve öğün fazla karbonhidrat yemediysem, kek, kurabiye (tabii sağlıklı bir şekilde, sıvı yağla yapılmış olan) yerim. Bir de çok fazla miktarda kızartma, kırmızı et, tavuk, aşırı yağlı peynir gibi şeylerden uzak durmaya çalışırım.

    Türkler dahil, daha az gelişmiş ülke insanı, Amerikalılar ne yapıyorsa daha doğrudur düşüncesi ile gördüğü her şeyi benimsiyor, beslenme şekli dahil. Siz böyle bir tehlike gözlemleyebildiniz mi?Çocuklar daha moda olan şeyi almak istiyor her zaman. Almanya`daki üçüncü nesil Türk toplumu bu durumu aşmak üzere. Türkiye`den Amerika`ya gelenlerin çoğu da zaten belirli yaşam tarzını seçen kişiler. Yani ben çok manevi ruhsal doyum içerisinde yaşayayım diyen insan gelmiyor. Daha çok, ticaret yapayım para kazanayım idealinde olan insan geliyor. Dolayısıyla insanın seçim yapma noktası çok önemli. Ancak, kimliğini kaybeden kişiler yok olmaya mahkumdur. Milyonlarca dolarınız olabilir ancak manevi açıdan kofsanız, bir Türk olarak ben bunu açıkçası kendime yakıştıramam. Biz, Osmanlı gibi çok önemli bir medeniyetin kalıntılarını taşıyan bir kuşağız. Bence bir Türk`ün bir inancı, bir asaleti, bir tarihi, bir duruşu, bir kalitesi vardır. Bu havanın bozulması durumunda Amerika`da tehlike görüyorum.

  3. #3
    Efsane Watçı
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    1.346
    Tecrübe Puanı
    19

    Standart

    Kültür Şokuna Hazırlanmalısınız!

    Kültür şoku; bir insanın yeni bir kültürde yaşamaya verdiği tepkidir.
    Alışmış olduğunuz iklim, yemek, örf ve adetler, dil, sosyal değerler gibi birçok kavram Amerika'da çok farklıdır. Yeni bir çevreye girdiğinizde şaşkın, gergin ve hayal kırıklığına uğramış hissetmeniz doğaldır. Kültür şoku birçok değişik şekilde ortaya çıkabilir. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzak kalmanızdan ötürü özlem duyabilirsiniz. İnsanların size çocuk muamelesi yaptığını düşünebilirsiniz. İngilizcenizi ve davranışlarınızı anlatma ve aynı şekilde karşınızdaki insanı anlama sıkıntısı çekebilirsiniz. Hatta neden evinizi ve ülkenizi bıraktığınızı ve okumak için Amerika'ya geldiğinizi sorgulayarak pişmanlık duyabilirsiniz.
    Kültür şoku çok yorucu bir dönem olabilir. Ama yeni bir kültürü gözlemleyerek ve sorular sorarak bu dönemi heyecanlı bir hale de getirebilirsiniz. Kültür şoku yeni bir yaşam biçimine verilen geçici bir tepkidir. Bir kaç aylık bir uyum sağlama sürecinden sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.



    Kültür Şokunun Belirtileri Nelerdir?

    Amerika'ya gelen her yabancı öğrenci değişik şekil ve boyutlarda olmakla beraber kültür şoku yaşayacaktır. Bazı insanlar kültür şokundan daha fazla etkilenebilirler. Kültür şokunun belirtileri aşağıdaki gibi olabilir:
    Fiziksel Belirtiler:
    • Düzensiz uyku
    • Gereğinden fazla yemek yeme
    • Yemek yiyememe
    • Baş ağrıları
    • Karın ağrıları
    • Gerginlik
    Duygusal Belirtiler
    • Özlem
    • Yalnızlık ve sıkıntı
    • Endişe ve ağlama
    • Anti-sosyallik
    • Diğer insanlara aşırı bağımlılık
    • Yeni kültüre karşı sinir ve düşmanlık
    • Yeni davranış ve düşünce şekillerine karşı isyan
    Kültür Şokunu Atlatmanın Yolları Nelerdir?
    Kültür şoku zor bir dönem olmanın yanısıra, geçici bir süreçtir. Bu süreci daha kolay atlatmak için aşağıdaki ipuçlarına bir göz gezdirin:
    1. Sözlü ve bedensel iletişim yollarını iyi gözlemleyin.
    2. Soru sormaktan çekinmeyin. Anlamadığınız herhangi bir şey olduğunda açıklama isteyin. Anlaşılmadığınız zamanlarda sorduğunuz sorunun şeklini değiştirmek, söylediğiniz cümlenin anlamını kontrol etmek, ya da söylediklerinizi tekrar etmek durumunda kalabilirsiniz.
    3. Beklentilerinizi tartın. Amerika'daki yeni yaşamınıza ve okulunuza olan tepkileriniz beklentilerinizden kaynaklanıyor olabilir. Herhangi bir şey hakkında şaşkın ya da hayal kırıklığına uğramış hissettiğinizde kendinize beklentilerinizin yerinde olup olmadığını sorun. Beklentilerinizin yersiz ya da yanlış olduğunu farketmeniz durumunda tatminsizliğiniz azalacaktır.
    4. Çevrenizdeki insanlara önyargıyla yaklaşmayın. Yeni gelenek, fikir ve yaşam biçimlerini iyi-kötü, doğru-yanlış olarak değil, sadece sizin alışmış olduğunuz kültürden "farklı" olarak değerlendirin. Olaylara farklı açılardan bakmaya çalışın.
    5. Açık fikirli, meraklı ve esnek olun. Yeni şeyler deneyin. İçinde bulunduğunuz ortamdaki değişik insan ve kültürlerden öğrenmeye çalışın. Ne kadar çok keşfederseniz o kadar öğrenirsiniz.
    6. Espiritüel olun. Yeni bir kültürü keşfederken hata yapmanız çok doğaldır. Kendinize gülebilirseniz çok daha iyi ve rahat hissedersiniz. Hatalarınız hakkında esnek olabilirseniz diğer insanlar size daha arkadaşça yaklaşırlar.
    7. Faal olun ve kendinize amaçlar belirleyin. Yabancı bir ülkede okumanın en önemli avantajları yeni ilişkiler kurmak, yeni yerler gezmek ve yeni tecrübeler edinmektir. Evde oturarak birşeylerin olmasını beklemeyin. Bir öğrenci klübüne, spor takımına üye olun. Okulunuzdaki uluslararası öğrenciler organizasyonuna katılın. Tecrübelerinizi geliştirdiğinizde çok şey başarmış olacaksınız.
    8. İnsan ilişkilerinizi güçlendirin; yeni arkadaşlıklar kurarak çevre edinin. Mutlu anlar kadar, zor kararlar ve durumlar da paylaşılmalıdır. Aileniz ve arkadaşlarınız uzakta olduğu için zor zamanlarınızda arayabileceğiniz arkadaşlar edinmeniz önemlidir. Aksi taktirde kendinizi yalnız ve bunalımda hissedebilirsiniz. Zor zamanlarda başvurabileceğiniz kişiler diğer (özellikle sizinle aynı ülkeden olan) öğrenciler, herhangi bir öğretim üyesi, akademik danışmanınız, ilgi duyduğunuz öğrenci klübünün üyeleri, yabancı öğrencilerle ilgilenen ofis üyeleri, ve hatta komşunuz olabilir.
    9. "Amerikanlaşmak" ya da kendi kültürel kimliğinize sıkı sıkıya bağlı kalmak ve iki kültür arasındaki dengeyi sağlamak söz konusu olduğunda yapılacak en doğru hareket, yeni kültüre ne karşı çıkmanız ne de teslim olmanız olacaktır. Böylece, geçici bir süre için bulunduğunuz bu ülkede rahat ve mutlu olabilirsiniz.
    10. Okulunuzdaki yabancı öğrencilerle ilgilenen ofisi ziyaret edin. Danışmanınızla yapacağınız konuşmalar kültür şokuna pozitif ve sağlıklı bir açıdan bakmanızı sağlayacaktır. Sizden önce bu evrelerden geçmiş olan binlerce öğrencinin nasıl başardığını öğrenin.
    11. Tecrübelerinizden öğrenin. Yeni bir kültürde yaşamak hayatınızdaki en önemli ve eğitici tecrübe olabilir.




    Yeni Kültüre Uyum Evreleri


    Yeni kültüre uyum sağlama süreci belirli duygusal aşamalar içerir. Hayattaki birçok tecrübe gibi, bu sürecin de iyi ve kötü evreleri vardır. Bunların yaşamakta olduğunuz sürecin doğal bir parçası olduğunu anlamak uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır.
    Ülkenizi bırakarak yeni bir kültürde yaşamaya başlamak çok fazla güç ve sabır gerektiren zor bir süreçtir. Aynı zamanda gelişmenizi ve öğrenmenizi, çevrenizdeki insanlara daha toleranslı yaklaşmanızı ve kendinizi daha yakından tanımanızı sağlayan bir fırsattır. Yeni bir kültürde yaşamayı yavaş yavaş, deneyerek, hatalar yaparak, etrafinızdaki insanların davranışlarını inceleyerek öğreneceksiniz. Hatalarınızdan ders alacak ve bir süre sonra yeni çevrenizde kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
    Kültür Şoku Evreleri
    EVRELER ALGILAMALAR RUH HALİ DAVRANIŞLAR YORUM
    Temas - Farklılıklar enteresan gözükür.
    - Algılamalar beyinde toplanır ve arasından seçme yapılır. - Heyecan
    - Hassasiyet
    - Keşfetme - Meraklılık
    - İlgilenme halleri
    - Kendine güven
    - İntiba bırakma çabaları Birey kendi kültüründen yalıtılır. Farklılıklar ve benzerlikler, kişinin kimliğini devam ettirebilmesi için mantık çerçevesine oturtulur.
    Uyum Sağlayamama - Farklılıklar etkisini göstermeye başlar.
    - Kültürel farklılıklar görmezden gelinir. - Uyumsuzluk
    - Şaşkınlık / Karıştırma
    - Yalnızlık
    - İzolasyon
    - İlgisizlik
    - Yetersizlik hissi - Depresyon
    - Kendini geri çekme Kültürel farklılıklar bireyi zorlamaya başlar. Farklı olmanın farkına varmak bireyi kendine güvenmemeye iter. Kişi kültürel bağlarını kaybetmeye ve yeni kültürün işaretlerini yanlış algılamaya başlar.
    Geçiş - Farklılıklar kabul edilmez. - Kızgınlık ve öfke hali
    - Sinirlilik hali
    - Hüsrana uğramak
    - Endişe hali - Şüphecilik
    - Kabul etmemek
    - İsyan etmek
    - Düşmanlık
    - Özel olma hissi Yeni kültürü reddetmek gerçek zevklerin ortaya çıkmasını engeller. Buna rağmen olumsuz davranış, kendini öne sürmeye ve kendine güven gelmesine işarettir.
    Otonomi / Özerklik - Farklılıklar ve benzerlikler uygun görülmeye başlanır. - Kendine güven gelmesi
    - Rahatlama
    - İlgili olmak
    - Yakınlık/Sıcaklık hissi - Kendinden emin tavırlar
    - Kontrol kazanma
    - Bağımsızlık hissi Birey, yeni ve farklı durumlarla hem sosyal hem de dil açısından anlaşmaya başlar. Kişi, yeni deneyimlerle yaşayabileceğine emindir artık.
    Bağımsızlık / Uyum - Farklılıklar ve benzerlikler değer ve mana kazanır. - Güven
    - Sevgi - Yaratıcılık
    - Kendini ifade edebilme
    - Gerçekçi davranma Sosyal, psikolojik ve kültürel farklılıklar kabul edilir ve kişi bunlardan hoşlanmaya başlar. Birey seçmeyi ve sorumluluk almayı keşfetmiş ve içinde bulunduğu duruma anlam vermeye başlamıştır.
    Kültür Şoku Uyum Aşamaları (Grafik)




    ABD'ye Gitmeden Önce Sağlık Kontrolünden Geçin!

    Amerika'ya geldiğinizde öğreneceginiz bir diğer konu da sağlık masraflarının çok pahalı ve sigorta almanızın şart olduğudur. Birçok okul sağlık sigortasını zorunlu kılmaktadır. Ancak genellikle bu tür sigortalar göz ve diş sağlığıyla ilgili masrafları karşılamamaktadır. Bu nedenle özellikle gözlük ve lens kullanıyorsanız gelmeden önce bir doktor muayenesinden geçin.
    Yine aynı şekilde diş bakımı da çok pahalı olduğundan diş temizliğinizi, gerekiyorsa dolgu ve diş çekiminizi de gelmeden önce yaptırın. Size tavsiyemiz okulunuz zorunlu kılmasa da mutlaka bir sağlık sigortası yaptırmanızdır. Eğer Türkiye'den sigorta yaptırıp gelmeyi düşünüyorsanız sigorta firmanızın Amerika'da sizin geldiğiniz yerde anlaşmalı hastaneleri olup olmadığını ve yaşama amaçlı geleceğiniz için böyle bir sigortanın sizin için geçerli olup olmayacağını öğrenmelisiniz.

  4. #4
    Efsane Watçı
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    1.346
    Tecrübe Puanı
    19

    Standart

    Kendinizi Uzun Bir Uçuşa Hazırlamalısınız!

    Kendinizi Uzun Bir Uçuşa Hazırlayın.
    Amerika'ya uçuş uzun ve yorucu olduğu için kendinizi bu yolculuğa hazırlamanızda fayda var. Uçacağınız günden bir gün önce yiyeceklerinize çok dikkat etmelisiniz. Mümkün mertebe hafif ve midenizi rahatsız etmeyecek yiyecekler yiyin. Uçuş sırasında rahat uyuyamama ihtimaline karşılık yolculuktan önceki gece iyi uyumaya çalışın.



    İlk Kez Uçağa Binecekler İçin Öneriler!

    Yolculuk Vakti Geldi!!
    Hava alanına uçuş saatinizden en az iki saat önceden gidip check-in'inizi yaptırın. Yer konusunda belli talepleriniz varsa bazı havayolu şirketleri uçuştan iki-üç gün öncesinde yer ayırtma isteğinizi kabul edebiliyorlar.
    Uçakta yolculuk çok rahat bir şey olmadığı ve en az on saat uçacağınız için üstünüze olabildiğince rahat ve esnek kıyafetler giyin. Bunun yanında gideceğiniz bölgenin de hava durumunu öğrenip giyeceklerinizi ona göre hazırlayabilirsiniz. Ayrıca her ne kadar uçakta battaniye dağıtılsa da üşüyebileceğinizi göz önünde bulundurarak bir sweatshirt alabilirsiniz.
    Uçağınızın vardığı andaki saatle Türkiye'deki saat farklı olacağından ailenize onları arayabileceğiniz saati Türkiye saatiyle belirtin. Uçağınızın Amerika saatiyle varış zamanını Türkiye saatine çevirmek için “Zaman Dilimleri Tabloları”ndan yararlanabilirsiniz.




    Uçakta Doldurmanız Gereken Formlar!

    Uçakta Amerika'ya giriş yapmak için gereken bir takım formları doldurmanız gerekmektedir. Doldurmanız gereken iki form vardır: I-94 Formu ve Gümrük Formu (form 6059B). İster okumaya gelin ister turist olarak gelin bu formları doldurmanız zorunludur. Bu formlar uçakta hostesler tarafından dağıtılacaktır. İngilizcem iyi değil bu formları nasıl doldururum diye düşünüyorsanız iki seçeneğiniz var, eğer biletinizi bir tur firması yoluyla aldıysanız bu formları uçuştan önce bu firmadan edinip İngilizce bilen bir yakınınızla doldurabilirsiniz ya da uçak görevlileri size bu konuda yardımcı olabilirler.
    I-94 Formu ve Gümrük Formu (Form 6059B)
    I-94 Formu: Formu doldururken yanınızda pasaportunuzu bulundurmalısınız. Formda adınız, soyadınız, uçuş numaranız, pasaport numaranız, hangi ülke vatandaşı olduğunuz, kalacağınız adres, ve telefon numaranızı belirtmeniz gerekmektedir. Kalıcı adres ve telefon numaranız belli değilse geçici olarak kalacağınız yerin adresini ve telefon numarasını yazabilirsiniz. I-94 formu pasaport kontrolünde görevli tarafından gözden geçirilir ve iki parça olan formun bir kısmı ayrılarak sizin pasaportunuza zımbalanır. Bu parçanın üzerinde pasaport kontrolündeki görevlinin karar verdiği sizin Amerika'dan en geç çıkış yapmanız gereken tarih bulunacaktır.




    I-94 Formu Örneği

    Uçağa binmeden önce, uçakta doldurmanız gereken formlardan biri olan I-94 formu örneğini buradan download ederek formda ne bigi bilgilerinizin sorulacağını görerek hazırlıklı olmanızı tavsiye ediyoruz.
    I-94 Formu için tıklayın.




    Gümrük Formu Hakkında Bilmeniz Gerekenler


    Gümrük Formu (Form 6059B)
    Bu formda yanınızda yiyecek-içecek getirip getirmediğiniz, eğer aktarmalı uçuş yaptıysanız orada birşey alıp almadığınız, yanınızda 10,000 USD üzerinde para olup olmadığı gibi soruları cevaplamanız gerekmektedir. Bu form bavullarınızı aldıktan sonra gümrükten geçerken gümrük görevlisine teslim etmeniz gereken formdur.
    Gümrük formunun (Form 6059B) ön yüz örneği için tıklayın!
    Gümrük formunun (Form 6059B) arka yüz örneği için tıklayın!






    Bagaj Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    El Bagajı
    Uçakta yolcu başına bir el bagajına izin verilir. El bagajlarından biri önünüzdeki koltuğun altına, diğeri koltuğun üstündeki bölmelere yerleştirilmelidir.
    Fazla Bagaj
    Bedava bagaj hakkını geçen bagajlar fazla bagaj olarak taşınabilir; bedava bagaj ücreti, kilo başına belirli oranlarda alınmaktadır.
    Özel Bagaj
    Aşağıda sıralanan bagaj çeşitleri için özel bagaj ücretleri geçerlidir:
    • Kayak,
    • Bisiklet,
    • Sörf tahtası,
    • Rüzgar sörfü.
    Refakatsiz Bagaj
    Bazı havayolları refakatsiz bagaj taşıma yapabilmektedir. Daha ayrıntılı bilgi almak ve kesin detaylar hakkında bilgi edinmek için lütfen ilgili havayolunun yük bölümü ile temasa geçin.
    Bedava bagaj hakkı ve fazla bagaj kurallarının bazı istisnaları mevcuttur; bunlar hakkında seyahat acentasından veya uçuş yapacağınız havayolundan bilgi alabilirsiniz. Uçuş saatini ayarlayın: Uluslararası seyahat ederken insanların uçağı kaçırdıklarını bazen görmekteyiz. Kesinlikle dikkat edilmesi gereken şey uluslararası uçuşlar için minimum iki saat önceden havaalanında olunmalıdır. Çünkü bilet işlemleri ve çıkış işlemleriyle sırada beklerken geçen zaman azımsanacak kadar az değildir. Eğer siz de böyle bir sıkıntı yaşamak istemiyorsanız buna dikkat etmelisiniz...
    Seyahate çıkarken yanınızdan eksik etmemeniz gereken 3 şey:
    1- Para
    2- Pasaport
    3- Bilet'tir





    Uçuş Esnasında Yapmanız Gerekenler

    Bagaj bölmeleri uçak türbülansa girdiğinde büyük ağırlıkları taşımayabilir Bagaj bölmesine konulacak eşyayı siz ya da diğer kişi kaldırmakta güçlük çekiyorsa bu eşyayı başka bir yere koyun.
    Kabin ekibinin yaptığı uçuş öncesi birifingi dikkatli izleyin. Her uçuşta bu anonsları dinlemek size sıkıcı gelse de en yakın acil çıkış kapıları uçtuğunuz uçağın tipine ve oturmakta olduğunuz yere bağlı olarak farklılık gösterebilir.
    Yolcu kapasitesi 30 koltuğun üzerindeki uçaklar sivil havacılık kurallarının en sık biçimde uygulandığı koşullarda uçarlar.
    Kabin memurlarının uçakta bulunmalarının birinci amacı uçuş emniyetidir bu nedenle kabin memuru size emniyet kemerinizi bağlayın gibi söz söylerse ilk önce onun bu isteğini yerine getirin.
    Uçakta taşınmasına izin verilmeyen tehlikeli maddeler uzun bir liste şeklinde belirtilmişse de bu konuda her zaman için sağ duyunuzu kullanın ve benzin aşındırıcı maddeler zehirli gazlar ve benzeri tehlikeli maddeleri yanınızda taşımayın. Ancak havayolu şirketinin müsaade ettiği veya uygun kap içinde taşınabilecek maddeleri taşıyabileceğinizi unutmayın.
    Kabin memurları hareket etmekte olan bir uçağın koridorunda ve kalabalık içinde yolcuların çay, kahve ve benzeri sıcak içecekler yapmaları için özel eğitim görmüşlerdir. Bu nedenle istediğiniz sıcak içecekleri kabin memurunun vermesine imkan verin ve biraz sabırlı olmaya bakın.
    Unutmayın içtiğiniz her alkollü içki deniz seviyesine oranla sizi da çok etkileyecektir.
    Uzak bir ihtimalde olsa tehlike ve benzeri durumlarda kabin memurları ve uçuş ekibinin talimatlarına uyun ve uçağı en kısa zamanda terk etmeye çalışın.
    Uçakta kuru havanın sizi rahatsız etmemesi için bol bol sıvı gıdalar alın.
    Vakit geçirmek için yanınıza kitap , bulmaca alabilirsiniz.
    Uçakta kulağınızın basınçtan korunması için sakız çiğneyebilirsiniz.
    Bazı havaalanları oldukça büyük ve 2 terminalden oluşmaktadır. Uçağınızın hangi terminalden kalkacağını öğrenmenizde fayda var.

    Bavulunuzun Kaybolmaması İçin Almanız Gereken Önlemler
    Herkesin başına gelebilecek bir olay olan kayıplar, özellikle yurtdışına çıkanlarda daha büyük zarara uğratabilmektedir kişileri. Bu nedenle bavulunuzu kaybetmemeniz için size birkaç tavsiyede bulunacağız: Bavulunuzun tutacak yerlerinin her birine isminizi ve iletişim bilgilerinizi yazın. Bavulunuza iyice yapıştırın ve herhangi bir sürtünmede aşınamaz durumda olduğundan emin olun. Bavulunuzu herkesin kullandığı tek tip bavullardan seçmeyin. Bavulunuzun üzerine etiketlar yapıştırın, farklı dikkat çekecek bir şeyler ile donatın böylece birbaşkasının yanlışlıkla kendininkine benzeyen, sizin bavulunuzu almasını önlemiş olursunuz.





    Bavulunuz Kaybolursa Ne Yapmalısınız?


    Bavulunuzu kaybetmemeniz için size önerdiğimiz tavsiyelerimize rağmen bavulunuzu kaybederseniz yapmanız gerekenler; indiğiniz havaalanında herhangi bir görevliye giderek olayı anlatmanız ve havaalanına ait kayıp eşyalar amirliğine giderek manifesto imzalamanız gerekecektir. Sonrasında bavulunuzun üzerinde iletişim bilgilerinizin yazılı olduğu etiket sayesinde bavulunuz %99 bulunacak ve size gönderilecektir. Eğer etiket üzerindeki bilgileriniz silindiyse veya etiket bir şekilde yırtıldıysa bir mucize gerçekleşmez ise bavulunuz bulunamayacaktır...

  5. #5
    Efsane Watçı
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    1.346
    Tecrübe Puanı
    19

    Standart

    Konaklama Giderinizi Düşürebilirsiniz

    W&T şirketi size kalacak yer konusunda yardımcı olmadıysa ve çalıştığnız yer size kalacak yer temin etmediyse ya da siz kaldığınız yerden memnun kalmadıysanız yeni bir yer bulmanız gerekiyor. Tek başınıza ayrı bir eve çıkmak hem çok detaylı hem de çok masraflı olacağı için yeni bulacağınız yere ev arkadaşı bulmanız size zaman kazandıracak ve maliyet azalacağı için çok daha ucuza ikamet etme şansınız olacaktır. Kalınacak yere gore 3-4 kişiye kadar ev arkadaşı alınabilir..Amerika'da bulunacağınız süre içerisinde ev arkadaşı bularak masraflarınızı en aza indirgeyebilirsiniz.

  6. #6
    Efsane Watçı
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    1.346
    Tecrübe Puanı
    19

    Standart

    Nasıl Laptop Alabilirim?

    Günümüzde laptoplar artık yavaş yavaş PC'lerin yerini almaya başladı. Öyle ki 2010 yılında laptop satışlarının PC satış rakamlarını geçmesi bekleniyor. Bir zamanlar lüks olarak algılanan laptop bilgisayarlar, artık zaruri bir ihtiyaç konumuna geldi. Gerek ev, gerek ofis ortamının vazgeçilmez aracı konumuna gelen laptop ile multimedia uygulamalarını çalıştırabilir, internet bağlantısı olan herhangi bir yerden webde sörfün tadını çıkarabilirsiniz. Hayatınızı birçok anlamda kolaylaştıran bu alete, Amerika'da, ülkemizde olduğundan çok daha uygun fiyata sahip olmak için çok sayıda seçeneğiniz olacak.

    Amerika'nın en büyük online alışveriş sitesi olan buy.com güvencesi ile bilgisayar almak icin tıklayın!http://affiliate.buy.com/gateway.asp...sp%3Floc%3D101

    Dünyanın en büyük laptop devlerinden biri olan HP'den laptop almak ister misiniz?http://www.dpbolvw.net/click-3082784-10426025

    Laptopınızı onSale.com güvencesiyle almak icin tıklayın! http://www.tkqlhce.com/click-3082784-10487910

  7. #7
    Efsane Watçı
    Üyelik tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    1.346
    Tecrübe Puanı
    19

    Standart

    Ucuza Sigara Temin Etmenin Yolları

    ABD’nin Kaliforniya eyaleti, dünyada en sıkı ve geniş çaplı sigara yasağının uygulandığı yerlerden biri. 1993 yılında devlet binalarının içinde ya da 1.5 metre yakınında sigara içmek yasaklandı. Eyaletteki restoranlar, barlar, kapalı mekanlar ve sahillerde sigara içilmesi yasak. Ülkenin bir başka kalabalık eyaleti New York’ta ise 2003 yılından bu yana restoran ve barlarda sigara içmek yasak. New York Belediyesi 11 Eylül terör saldırısından sonra karşılaştığı bütçe açığı riskinin faturasını da sigara tiryakilerine çıkarmıştı. Bütçeye ekstra kaynak yaratmak isteyen yönetim sigara paketine 1 dolar 42 cent tutarında vergi zammı yapmıştı. Chicago’da bir paket sigara 8 dolar civarında satılıyor. Sigara için bu fiyatı ödemek istemeyen tiryakiler iki paketi tek paket fiyatından satılan sigaraları tercih ediyorlar. Bu şartlar sigarayı bırakmak için aslında iyi bir fırsat olsa da, yine de sigaradan vazgeçemeyen tiryakilerin Türkiye'den giderken freeshoplardan izin verildiği ölçüde karton sigara götürmeleri veya internetten ucuz sigara satışı yapılan siteleri taraması gerekiyor.




    Dil Kursuna Katılabilirsiniz

    Work And Travel programı süresince yabancı dilinizi daha fazla geliştirmek isteyebilirsiniz.Bunun için çalışma saatlerinizin dışında yabancı dil kurslarına da katılabilir ve profesyonel yardım alabilirsiniz.Bunun için W&T şirketinize danışmanız yeterli olacaktir.Bulunduğunuz bölgeye göre size en uygun yabancı dil kursu sizin için ayarlanacaktır.


    W&T Programında Tatil Süresi Ne Kadar?

    INS (Immigration and Naturalization Service) Work and Travel programına katılan öğrencilere, program süresi sona erdikten sonra, Amerika'da 30 gün süreyle gezi amaçlı kalma hakkı sunar. 30 Gün Kuralı çalışma izninin bitiş tarihi ile başlar. Programa katılan öğrenciler 30 günlük süre içinde Amerika dışında bir ülkeye gitmesi durumunda, Amerika'ya tekrar giriş yapamayabilirler. Bu süreyi Amerika içi gezilerle geçirmeniz tavsiye edilmektedir. Kanada ya da Meksika gibi ülkelere yapılan gezilerde de bu ülkelerden direk olarak kendi ülkelerine dönmeleri gerekmektedir. Bu süreyi aşan ve gerekli izne sahip olmadan Amerika'da kalan kişiler tutuklanarak sınırdışı edilecek ve bu kişiler hakkında hukuki işlem başlatılacaktır.

    Yine ek olarak vize kurallarının ihlali ileride herhangi bir Amerikan vizesi almanızı tehlikeye sokabilmektedir.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. 'Work and Travel' köleliği
    Konu Sahibi callisthes Forum Basında WAT - Güncel Olaylar
    Cevap: 106
    Son Mesaj : 29-04-2016, 10:29 PM
  2. Interrail Vs. Work & Travel
    Konu Sahibi Wrallin Forum Soru-Cevap Alanı (Yardım Masası)
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 30-01-2010, 10:17 AM
  3. Work & Travel
    Konu Sahibi Wrallin Forum Soru-Cevap Alanı (Yardım Masası)
    Cevap: 7
    Son Mesaj : 24-01-2010, 06:26 PM
  4. Cevap: 41
    Son Mesaj : 11-08-2008, 06:09 PM
  5. After Work = Travel
    Konu Sahibi MaJ Forum TW Arşiv
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 23-03-2008, 07:22 PM

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •