Merhabalar Arkadaşlar,
Ben 2006 yazında SLC,Utah'daydım.Küçük bir yer olmasına rağmen gayet modern ve gelişmiş.Özellikle az para harcamak isteyenler tercih edebilir diye düşünüyorum.Ne büyük kentlerdeki kadar çok kira ödersiniz,ne de ulaşıma çok para harcarsınız.Ayrıca Las Vegas'a 6 saat uzaklıkta. (Washington,DC'de evden işe 2 saatte gidince 6 saat hiçbişey)
Ayrıca gayet güvenli bir yer.Genel olarak Amerika'da ve dünyada Mormonların en çok yaşadığı yer olduğundan ve bu insanlar aile hayatına çok bağlı olduklarından her saat dışarda olabilrsiniz, hiç bisi de olmaz.
Sıkıcı bir yer de gelmesin gözünüzün önüne. O kadar berbat bi yerde diil.Hatta gayet eylendik aslında.RHCP ve Nickelback konserlerine ünlü Da Center'da gitmek,gururumuz Mehmet Okur'un formasını Da Center'da asılı görmek gerçekten superdi.
Zaten inanın Amerika'da New York ve San Francisco'ya gitmediiniz surece bence her yer aynı.O yuzden en azından az para harcama niyetindeyseniz ve guvenli bir yer arıyorsanız burası uygun olabilir.
**
'Gece hayatı' sadece cuma ve cumartesi var diyebilirim. Onun haricinde haftaiçi fazla sayıda rock ve metal barlar vardır, ama bunların çoğuna üye olarak yada başka bi üyenin referansı ile girebilirsiniz bizim gittiğimiz en iyi klüp 'hotel'di. Convention Center'in oralarda bi yerde. Zaten akşam önündeki kalabalıktan farkedersiniz.. Port O' Call bazen fena olmuo, o da downtown'da. Area 51 iyi diye duydum ama gitmedim. Eğer yaşınız 21'in altındaysa, Vortex var, yine downtown'da. Biraz seviyesiz gerçi, alt katı 16-21 yaş arası hizmet verio, üst katı ise 21 üstü..
Mormonların merkezi olduğu için Downtown'da Temple'dan başlayarak gezebilirsin. (Bu arada, mormon misyonerler oncelikle hostelde misyonerlik faaliyetlerine baslayacak-her carsamba ziyaret ediolar, her downtownda sizi gorduklerinde bişiler anlatmaya çalışırlar ama çook iyi insanlar, melek gibiler cidden)
Temple '0' (sıfır) noktasıdır. bundan sonra caddeler 100er 100er doğu-batı-kuzey-guney olarak artar (100west, 100 east gibi) Temple'den hergun tum mormon merkezlerine ucretsiz turlar da var. Turlara ozellikle az kişi ile gidiyorlar, malum beyin yıkama amaclı bunlar birazda. Yine downtown'da tramwayın geçtiği yol uzerinde bir cok dukkan, mağaza, kitapçı bulabilirsin. Bu cadde benim favori mekanımdı. Butun gun orada oturup insanları izlesem de sıkılmazdım. Downtown'daki kebabçıda yemeyin, kebablari iğrenç.. Onun yerine Mad Greek var Redwood'da, oradan mis gibi doner alın Zaten havaalanından size 8$lık yemek hakkı verirler, bununla 2 ogun bile yersiniz..
Buyuk ihtimalle ilk gittiğinizde avenues hostelde kalıcaksınız. hostel ve cevresi genellikle sadece banliyo yani yasam alanından olusur. En yakın market 3 sokak yukarıdaki Smiths'dir. Hostelde ilk gittiğinizde bol bol watcı ogrencilerle karsılasırsınız. İlk haftadan sonra herkes eve cıkmaya baslar..Zaten hostel sahibinin muamalelerine maruz kalmamak için (saat 10pm'den itibaren 'quite time': herkes yatağa yani. tv yok, internet yok, muhabbet etmeyin, mutfaklar kitlenir..) Sırf havaalanına yakın diye redwood road civarında ev kiralamamanızı tavisye ederim. 10 dakikada işe gidebilirsiniz ama daha cok bir mülteci kampında yaşıyormuşsunuz hissine kapılırsınız.
Bunun haricinde Da Center'ı da tabi ziyaret edip Mehmet Okur'un formasınıda içerideki spor mağazasından edinebilirsin.De Center'da büyük ve güzel konserler olur. Onundeki ekrandan sıklıkla takip etmeni oneririm.Da Centerin tam karsısında Gateway denilen alışveriş mekanı vardır. Salt Lake city halkını genelde burada bulursun. Carsamba gunleriydi sanırım halk pazarı kurulur, buralardan daorganik sebze/meyve alısverisi yapılabilir. Gateway'de aynı zamanda sinema da bulunur. Hatta nedense ben sadece o sinemayı hatırlıyorum, başka varmıydı emin değilim.
University of Utah ve çevresi ise cok guzel. Universite ozellikle sosyal bilimlerde gayet iyi. Kutuphanesi cok buyuk ve unlu. Universitenin spor etkinliklerinden, konferanslardan yararlanabilirsin eğer iyi takip edersen. Ozellikle agustosta dersler baslayınca artan ogrenci nufusu ile beraber universiteye cıkan yoldaki cafeler canlanır, utah ayrı bir havaya burunur.
Salt Lake City'nin şehir kutuphanesi de iyi kutuphanelerden biridir.İnternete genellikle buradan giriyorduk.1 saat kullanım hakkın var.bir de express olanlar var, onlarda sadece 15 dk oturabilirsin. Kitap,video vs de odunc alabilirsin.Uyelik ucretsiz.Burada da arada bir etkinlikler, workshoplar duzenleniyor. Ben bolumumle alakalı cok iyi bir training yakalamıstım. Universitede kendi bolumunun oldugu binaya giderek boyle aktiviteleri takip edebilirsin.
Bunların haricinde Utah'ta doğal parklar,kanyonlarda mevcut ancak benim pek ilgimi çekmedikleri icin gitmedim. Salt Lake dışında hayat olduğuna da inanmıyorum zaten Utah'da. Bir keresinde yanlış otonuse binip Tooele'ya gitmiştik.Saat 5 falan olmasına rağmen son otobusmus meğer!!Dağın başı,kuş uçmaz kervan geçmez bir yer..
Havalanında çalışacaksan, elinden geleni yapıp Starbucks'ta çalış. En iyi parayı orda kazanıyorsun (maaş+bahşiş) ayrıca temiz iş. Gerisi pek iç açıcı diil.
Ev kiralamak icin hostelin bulunduğu taraflara bakmanızı tavsiye ederim. Ama illa da cok ucuz olsun diyorsanız, bizim kaldığımız sitenin manager'inin telefonunu veriyim, onunla bir gorusun. Yeri havaalanına (otobusle) sadece 10 dk (hostelin ordan havaalanı 30-50 dk, cts-pazar otobus hostelin ordan gecmio o yuzden temple'a yurumek zorundasınız. temple-hostel yuruyerek 15-20 dk) sitenin kotu yanları: sitede 1 tane bile amerikalı yasamio, hepsi multeci yada gocmen dolayısıyla zaman zaman isyan ettirebilir ama cokta kotu diil. evlerde mobilya yok, sadece halıflex kaplı, fırın ve buzdolabı var. Ama Walmart'tan evi doseyip, Türkiye'ye donerken de hepsini aynen iade edip paranızı alırsınız sitede bir adet acık havuz da mevcut. Redwood deiğim kısımda kalıyor ev. Biraz 'ghetto' havası olan bi yer, hispanic ghettosu Ama evde ne kadar vakit gecireceksiniz ki zaten?
Evi 2006 yazında 625$a kiralamıştık, gercekten cok ucuz!! 5 kişi kalıoduk, adam başı 125$, fakat elektrik faturası dahil değildi. Su faturasını hatırlayamadım şimdi. Elektrik faturasını internet üzerinden banka hesabınızdan odeyebilir yada otomatik odeme talimatı verebilirsiniz. Elektriği eve taşınır taşınmaz sizin açtırmanız gerekiyor. Bunu da bir telefon ile halledebiliyorsunuz zaten..Elektrik faturası aylık ortalama 35-45$ arasında geliyodu.
HMShost zaten paso'da veriyor size ve paso ile tramwaya ve otobuse ucretsiz biniyorsunuz. Bazı donemlerde cok fazla overtime sansı da oluyor, onları kacırmayın derim, boylece iyi para yaparsınız.
Salt Lake'e sanırım 2006 yılında 800�'ya almıstık bileti ama biz son dakikada alıp gitmek durumunda kalmıstık, gerci simdi son dakika değil, normal sartlarda bu fiyata bulursun ancak.Burdan New York yada Chicago'ya ucup, oradan da Salt Lake'e bilet de alabilirsiniz burdan almak yerine ama uzun saatler bekleme riskini almak durumundasınız. Salt Lake'e yakın merkezlerden birine daha ucuz bilet bulursan, al git, oradan da greyhoundla en fazla 50$ ödeyip otobusle salt lake'e gidersin..
Bookmarks