Kültür Şokuna Hazırlanmalısınız!

Kültür şoku; bir insanın yeni bir kültürde yaşamaya verdiği tepkidir.
Alışmış olduğunuz iklim, yemek, örf ve adetler, dil, sosyal değerler gibi birçok kavram Amerika'da çok farklıdır. Yeni bir çevreye girdiğinizde şaşkın, gergin ve hayal kırıklığına uğramış hissetmeniz doğaldır. Kültür şoku birçok değişik şekilde ortaya çıkabilir. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzak kalmanızdan ötürü özlem duyabilirsiniz. İnsanların size çocuk muamelesi yaptığını düşünebilirsiniz. İngilizcenizi ve davranışlarınızı anlatma ve aynı şekilde karşınızdaki insanı anlama sıkıntısı çekebilirsiniz. Hatta neden evinizi ve ülkenizi bıraktığınızı ve okumak için Amerika'ya geldiğinizi sorgulayarak pişmanlık duyabilirsiniz.
Kültür şoku çok yorucu bir dönem olabilir. Ama yeni bir kültürü gözlemleyerek ve sorular sorarak bu dönemi heyecanlı bir hale de getirebilirsiniz. Kültür şoku yeni bir yaşam biçimine verilen geçici bir tepkidir. Bir kaç aylık bir uyum sağlama sürecinden sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.



Kültür Şokunun Belirtileri Nelerdir?

Amerika'ya gelen her yabancı öğrenci değişik şekil ve boyutlarda olmakla beraber kültür şoku yaşayacaktır. Bazı insanlar kültür şokundan daha fazla etkilenebilirler. Kültür şokunun belirtileri aşağıdaki gibi olabilir:
Fiziksel Belirtiler:
• Düzensiz uyku
• Gereğinden fazla yemek yeme
• Yemek yiyememe
• Baş ağrıları
• Karın ağrıları
• Gerginlik
Duygusal Belirtiler
• Özlem
• Yalnızlık ve sıkıntı
• Endişe ve ağlama
• Anti-sosyallik
• Diğer insanlara aşırı bağımlılık
• Yeni kültüre karşı sinir ve düşmanlık
• Yeni davranış ve düşünce şekillerine karşı isyan
Kültür Şokunu Atlatmanın Yolları Nelerdir?
Kültür şoku zor bir dönem olmanın yanısıra, geçici bir süreçtir. Bu süreci daha kolay atlatmak için aşağıdaki ipuçlarına bir göz gezdirin:
1. Sözlü ve bedensel iletişim yollarını iyi gözlemleyin.
2. Soru sormaktan çekinmeyin. Anlamadığınız herhangi bir şey olduğunda açıklama isteyin. Anlaşılmadığınız zamanlarda sorduğunuz sorunun şeklini değiştirmek, söylediğiniz cümlenin anlamını kontrol etmek, ya da söylediklerinizi tekrar etmek durumunda kalabilirsiniz.
3. Beklentilerinizi tartın. Amerika'daki yeni yaşamınıza ve okulunuza olan tepkileriniz beklentilerinizden kaynaklanıyor olabilir. Herhangi bir şey hakkında şaşkın ya da hayal kırıklığına uğramış hissettiğinizde kendinize beklentilerinizin yerinde olup olmadığını sorun. Beklentilerinizin yersiz ya da yanlış olduğunu farketmeniz durumunda tatminsizliğiniz azalacaktır.
4. Çevrenizdeki insanlara önyargıyla yaklaşmayın. Yeni gelenek, fikir ve yaşam biçimlerini iyi-kötü, doğru-yanlış olarak değil, sadece sizin alışmış olduğunuz kültürden "farklı" olarak değerlendirin. Olaylara farklı açılardan bakmaya çalışın.
5. Açık fikirli, meraklı ve esnek olun. Yeni şeyler deneyin. İçinde bulunduğunuz ortamdaki değişik insan ve kültürlerden öğrenmeye çalışın. Ne kadar çok keşfederseniz o kadar öğrenirsiniz.
6. Espiritüel olun. Yeni bir kültürü keşfederken hata yapmanız çok doğaldır. Kendinize gülebilirseniz çok daha iyi ve rahat hissedersiniz. Hatalarınız hakkında esnek olabilirseniz diğer insanlar size daha arkadaşça yaklaşırlar.
7. Faal olun ve kendinize amaçlar belirleyin. Yabancı bir ülkede okumanın en önemli avantajları yeni ilişkiler kurmak, yeni yerler gezmek ve yeni tecrübeler edinmektir. Evde oturarak birşeylerin olmasını beklemeyin. Bir öğrenci klübüne, spor takımına üye olun. Okulunuzdaki uluslararası öğrenciler organizasyonuna katılın. Tecrübelerinizi geliştirdiğinizde çok şey başarmış olacaksınız.
8. İnsan ilişkilerinizi güçlendirin; yeni arkadaşlıklar kurarak çevre edinin. Mutlu anlar kadar, zor kararlar ve durumlar da paylaşılmalıdır. Aileniz ve arkadaşlarınız uzakta olduğu için zor zamanlarınızda arayabileceğiniz arkadaşlar edinmeniz önemlidir. Aksi taktirde kendinizi yalnız ve bunalımda hissedebilirsiniz. Zor zamanlarda başvurabileceğiniz kişiler diğer (özellikle sizinle aynı ülkeden olan) öğrenciler, herhangi bir öğretim üyesi, akademik danışmanınız, ilgi duyduğunuz öğrenci klübünün üyeleri, yabancı öğrencilerle ilgilenen ofis üyeleri, ve hatta komşunuz olabilir.
9. "Amerikanlaşmak" ya da kendi kültürel kimliğinize sıkı sıkıya bağlı kalmak ve iki kültür arasındaki dengeyi sağlamak söz konusu olduğunda yapılacak en doğru hareket, yeni kültüre ne karşı çıkmanız ne de teslim olmanız olacaktır. Böylece, geçici bir süre için bulunduğunuz bu ülkede rahat ve mutlu olabilirsiniz.
10. Okulunuzdaki yabancı öğrencilerle ilgilenen ofisi ziyaret edin. Danışmanınızla yapacağınız konuşmalar kültür şokuna pozitif ve sağlıklı bir açıdan bakmanızı sağlayacaktır. Sizden önce bu evrelerden geçmiş olan binlerce öğrencinin nasıl başardığını öğrenin.
11. Tecrübelerinizden öğrenin. Yeni bir kültürde yaşamak hayatınızdaki en önemli ve eğitici tecrübe olabilir.




Yeni Kültüre Uyum Evreleri


Yeni kültüre uyum sağlama süreci belirli duygusal aşamalar içerir. Hayattaki birçok tecrübe gibi, bu sürecin de iyi ve kötü evreleri vardır. Bunların yaşamakta olduğunuz sürecin doğal bir parçası olduğunu anlamak uyum sağlamanızı kolaylaştıracaktır.
Ülkenizi bırakarak yeni bir kültürde yaşamaya başlamak çok fazla güç ve sabır gerektiren zor bir süreçtir. Aynı zamanda gelişmenizi ve öğrenmenizi, çevrenizdeki insanlara daha toleranslı yaklaşmanızı ve kendinizi daha yakından tanımanızı sağlayan bir fırsattır. Yeni bir kültürde yaşamayı yavaş yavaş, deneyerek, hatalar yaparak, etrafinızdaki insanların davranışlarını inceleyerek öğreneceksiniz. Hatalarınızdan ders alacak ve bir süre sonra yeni çevrenizde kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
Kültür Şoku Evreleri
EVRELER ALGILAMALAR RUH HALİ DAVRANIŞLAR YORUM
Temas - Farklılıklar enteresan gözükür.
- Algılamalar beyinde toplanır ve arasından seçme yapılır. - Heyecan
- Hassasiyet
- Keşfetme - Meraklılık
- İlgilenme halleri
- Kendine güven
- İntiba bırakma çabaları Birey kendi kültüründen yalıtılır. Farklılıklar ve benzerlikler, kişinin kimliğini devam ettirebilmesi için mantık çerçevesine oturtulur.
Uyum Sağlayamama - Farklılıklar etkisini göstermeye başlar.
- Kültürel farklılıklar görmezden gelinir. - Uyumsuzluk
- Şaşkınlık / Karıştırma
- Yalnızlık
- İzolasyon
- İlgisizlik
- Yetersizlik hissi - Depresyon
- Kendini geri çekme Kültürel farklılıklar bireyi zorlamaya başlar. Farklı olmanın farkına varmak bireyi kendine güvenmemeye iter. Kişi kültürel bağlarını kaybetmeye ve yeni kültürün işaretlerini yanlış algılamaya başlar.
Geçiş - Farklılıklar kabul edilmez. - Kızgınlık ve öfke hali
- Sinirlilik hali
- Hüsrana uğramak
- Endişe hali - Şüphecilik
- Kabul etmemek
- İsyan etmek
- Düşmanlık
- Özel olma hissi Yeni kültürü reddetmek gerçek zevklerin ortaya çıkmasını engeller. Buna rağmen olumsuz davranış, kendini öne sürmeye ve kendine güven gelmesine işarettir.
Otonomi / Özerklik - Farklılıklar ve benzerlikler uygun görülmeye başlanır. - Kendine güven gelmesi
- Rahatlama
- İlgili olmak
- Yakınlık/Sıcaklık hissi - Kendinden emin tavırlar
- Kontrol kazanma
- Bağımsızlık hissi Birey, yeni ve farklı durumlarla hem sosyal hem de dil açısından anlaşmaya başlar. Kişi, yeni deneyimlerle yaşayabileceğine emindir artık.
Bağımsızlık / Uyum - Farklılıklar ve benzerlikler değer ve mana kazanır. - Güven
- Sevgi - Yaratıcılık
- Kendini ifade edebilme
- Gerçekçi davranma Sosyal, psikolojik ve kültürel farklılıklar kabul edilir ve kişi bunlardan hoşlanmaya başlar. Birey seçmeyi ve sorumluluk almayı keşfetmiş ve içinde bulunduğu duruma anlam vermeye başlamıştır.
Kültür Şoku Uyum Aşamaları (Grafik)




ABD'ye Gitmeden Önce Sağlık Kontrolünden Geçin!

Amerika'ya geldiğinizde öğreneceginiz bir diğer konu da sağlık masraflarının çok pahalı ve sigorta almanızın şart olduğudur. Birçok okul sağlık sigortasını zorunlu kılmaktadır. Ancak genellikle bu tür sigortalar göz ve diş sağlığıyla ilgili masrafları karşılamamaktadır. Bu nedenle özellikle gözlük ve lens kullanıyorsanız gelmeden önce bir doktor muayenesinden geçin.
Yine aynı şekilde diş bakımı da çok pahalı olduğundan diş temizliğinizi, gerekiyorsa dolgu ve diş çekiminizi de gelmeden önce yaptırın. Size tavsiyemiz okulunuz zorunlu kılmasa da mutlaka bir sağlık sigortası yaptırmanızdır. Eğer Türkiye'den sigorta yaptırıp gelmeyi düşünüyorsanız sigorta firmanızın Amerika'da sizin geldiğiniz yerde anlaşmalı hastaneleri olup olmadığını ve yaşama amaçlı geleceğiniz için böyle bir sigortanın sizin için geçerli olup olmayacağını öğrenmelisiniz.