Öncelikle bu konunun çarpıtılmamasını ve herkesin kendi insiyatifine bırakılmasını öneriyorum.
Özellikle Müslümanlara yönelik pek fazla ürün bulunmuyor. Sadece birkaç kez "Al-Safa Halal" markasını gördüm. Et ürünleri satıyordu. Ben bir etin domuz olmadığını bilsem bile kesim şartlarına güvenmediğim için hiçbirini yemedim. Amerikaya gidip burger yemeyen(balık hariç) sayılı kişilerden biriyim. Evimizin yakınlarında Suriye asıllı birinin yerini bulduk, camın Halal Chicken yazıyordu. Sürekli ordan yedik.

Et haricinde katkı maddesi olarak diğer ürünlerde de domuz yağı ve türevleri bulunabiliyor. Bundan kaçınmak için Yahudilerden yararlanıyoruz. Onların Kosher denilen ve çok ciddiye alınan bir sistemleri var. Eğer bir üründe KOsher damgası yoksa bir Yahudi için bu ürün haramdır. Ürünün üzerindeki K, D ve U harfleri o ürünün Kosher olduğunu gösterir. İçinde domuz yağı olmadığından emin olabilirsiniz.
Et meselesine tekrar dönecek olursak, yaptığım kısa araştırmalarda semavi dinlere mensup kişilerin kestiği hayvanın etinin de yenebileceğini öğrendim. Bu sebeple Yahudilerin(Kosher olanların) yediği etleri ben de yiyeceğim bu sene. Kosher kesim koşullarına bakarsanız Müslümanlarınki ile aynı. Boğazın kesilmesi ve kanın serbestçe akması vs. Ayrıca kabuklu hayvanları falan onlar da yemiyor.
Son olarak tekrar yazıyorum. Kimseye bu etler "haramdır, helaldir" demiyorum. Sadece bu konulara daha çekingen yaklaşanlar için tecrübelerimi ve araştırmalarımı yazıyorum.
Bookmarks