Kaynak:
http://www.gotousa.com
http://www.mezun.com

Forumların amacı bilgiyi paylaşmaktır diyorum ve gotousa.com sitesinin hazırladığı müthiş Amerika'ya yolculuk için hazırlan kişilere verdiği ücretsiz hizmetden sizlerinde faydalanmasını istiyorum..

Buraya AMERİKA'ya yolculuğunuz sırasında yapmanız ve dikkat etmeniz gerekenleri sırasıyla yazdım.

Güzel WATlamar

Vize İçin Gerekli Evraklarınızı Hazırlamaya Başlamalısınız!


Vize başvurusu için hazırlamanız gereken evraklar:
• Geçerli bir pasaport
• F vizesi için bir I-20 formu ya da J vizesi için bir IAP-66 formu
• Belirtilen zaman periyodu için finansal yeterlilik belgesi ve I-20 ya da IAP-66 formu üzerinde belirtilen miktara sahip olduğunuzu gösteren banka belgesi
• Amerika dışındaki sürekli ikametgahınızı gösteren belge
• Bir kaç vesikalık fotoğraf
• Bir adet göçmen olmayan vize başvuru formu
• Herhangi bir Fortisbank şubesine $131'ın yatırıldığını gösteren belge



Ne Zaman ve Nasıl Vize Başvurusunda Bulunmalısınız?


Seyahat etmek istediğiniz tarihten 6-8 hafta önce başvurunuzu yapımanız gerekiyor.
Vize başvurusunda bulunacak olanlar, 9 Nisan 2003 tarihinden itibaren, herhangi bir Türkiye İş Bankası şubesinden $16 karşılığında bir PİN numarası satın alması gerekiyor. Vize müracaatçıları, bu PİN numarasını kullanarak tek yetkili kaynak olan (212) 340-4444 numaralı telefondan Vize Bilgi Servisi`ni arayabilecekler. Türkiye İş Bankası'ndan satın alınan bu PİN numarası, ertesi gün itibariyle 0212-340-4444 numaralı telefondan, göçmen ve göçmen olmayan vizelerle ilgili bilgi alabilmeniz için kullanıma açılacak.
Göçmen ve göçmen olmayan vizeler hakkında bilgi almak için hafta içi saat 08:00 - 18:00 arası (212) 340-4444 numaralı telefonu arayabilirsiniz. Göçmen olmayan vizeler başvuru ücreti 01 Ocak 2008 tarihi itibari ile $131 olarak belirlenmiştir.




J1 Vizesi Hakkında Bilgi!


J1 vize kategorisi Amerika'ya değişim programlarıyla gelmek isteyen kişiler için düzenlenmiştir. Amerika'nın uluslararası ilişkilerini güçlendirdiği ve yabancı kültürleri daha yakından tanıttığı için devletin de desteğini alan karşılıklı değişim programları (exchange programs) çeşitli meslek dallarına açıktır. Bu tip programlara katılmak isteyen öğrenciler, öğretmenler, au-pair'ler, araştırma görevlileri ve stajyerler J1 vizesine tabidirler.
J1 vizesi genellikle devlet, üniversite veya vakıflar tarafından Amerika'ya eğitim veya araştırma amaçlı gönderilen öğrenciler için düzenlenmektedir. J1 vizesine başvurabilmek için sözkonusu değişim programını organize eden kuruluş tarafından düzenlenebilen IAP-66 formuna ihtiyaç vardır. F1 vizesine başvurabilmek için gereken I-20 formuna benzer bir form olan IAP-66 formu olmadan J1 vizesine başvurulamaz.
J1 vizeli öğrencilerin eğitim gördükleri okula devam zorunluluğu vardır ve kampüs içi veya, eğitim görülen konuyla ilgili olmak koşuluyla, kampüs dışı bir işte haftada 20 saat çalışabilirler. Eğitim süresi bittikten sonra eğitim süresi bir yıldan az ise eğitim süresi kadar, fazla ise 18 aya kadar çalışılabilir. Bu çalışmanın eğitim yapılan alanda olması şarttır.
J1 vizesi ile katılınan program sona erdiğinde öğrencinin kendi ülkesine dönerek iki yıl kalma zorunluluğu vardır. Bu kural kültürlerin karşılıklı aktarımını güçlendirme fikrine dayanır ve sponsor olan kuruluşlarla yapılabilen anlaşmalarla değiştirilebilir. J1 vizesi ile Amerika'da bulunan kişilerin eş ve çocukları çalışma izni veren J2 vizesi alabilirler.



Vize Başvurusuna Gitmeden Önce Mutlaka Bilmeniz Gereken 3 Madde


a) Okuldan I-20 formunuzun gelmiş olması gerekiyor ve formu doldurmuş olmalısınız.
b) Sabah saatlerinde Bilgi ve Randevu Servisi'nin telefonlarında büyük yoğunluk yaşanmaktadır. Öğleden sonra saat 14:00'dan itibaren bu servislere ulaşmak daha kolaydır.
c) Randevunuza 10 dakikadan fazla gecikirseniz randevunuz iptal edilir ve yeni bir PİN numarası ile yeni bir randevu almanız gerekir.




Vize Başvurunuz Kabul Edilmezse Ne Yapmalısınız?


Tekrar vize başvurusu yapabilirsiniz;
Vize başvurunuz reddedilirse, vize memuru size neden vize vermediğini belirtir. Eğer vize vermeme nedeni telafisi mümkün bir sebepse, tekrar vize başvurusu yaptığınız zaman bu sefer size vize verilebilir. Örneğin vize memuru eksik evraktan dolayı vizenizi vermedi diyelim. Bir sonraki vize başvurunuzda bu eksiği tamamlamış olursanız bu sefer vize alma ihtimalinizi önemli derecede yükseltmiş olursunuz.
Her vize başvurusu için her defasında konsolosluğa $16, PİN numarası için ve $131 vize başvuru ücreti ödemeniz gerekeceğini hatırlatalım.



Türkiye'deki Sağlık Karneniz Amerika'da Geçerli Olmayacak!



Amerika'daki birçok kolej ve üniversite yabancı öğrencileri kayıt ederken sağlık sigortasına sahip olmalarını istemektedir. Bunu istemekteki nedenleri ise çoğu yabancı öğrencinin Amerikan sağlık sisteminin nasıl işlediğini bilmemeleri ve bazı öğrencilerin okullarından veya Amerikan Hükümetinden sağlık masraflarını ödemelerini beklemeleridir. Amerika'da sigortasız birisinin başına gelebilecek her türlü masraftan kişinin kendisi sorumludur. Bu anlamda okuldan alacağınız sağlık sigortası sizin de yararınıza olacaktır.




Amerika'da Doktora İhtiyacınız Olursa Nasıl Bulabilirsiniz?


Doktor bulabilmek için aşağıdaki web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
http://www.healthfinder.gov
http://www.hospitalselect.com
http://www.healthnexus.com
http://www.surgeengeneral.gov
http://www.healthonline.com
Bu web siteleri sayesinde hastanelerin ve doktorların irtibat bilgilerine ulaşabilirsiniz. Eğer durum acil değilse, muayene ücretleri hakkında ve sizin Sigorta Şirketinizle anlaşmaları olup olmadığı konusunda bilgi almayı unutmayınız. Ayrıca alacağınız randevulara sadık kalmanız önemlidir.