Bakın benim etrafımda sadece 2008 sezonunda giden 7 arkadaşım var, farklı farklı şirketlerle gittiler. Ben de geçen sene Amerika'ya gittim ama WAT programı ile değil.
Hepsi döndüklerinde, konuştum bir bir... Sanki ağız birliği etmiş gibi söyledikleri şuydu:
"Şirketin güvenilir olsun, yalan söylemesin."
Daha önce giden arkadaşlarım, daha önce gittikleri şirketlerle falan kıyaslama yaptılar bana açıklamak için. Durum şu:
Piyasadaki pek çok şirket, isterseniz özelden isimlerini de veririm, öğrencileri kendine çekmek için saçma sapan şeyler sunuyorlar. Saçma sapan olduğunu Amerika'ya gittikten sonra anlıyorsun. Böyle lüks lüks, şık şık alternatifler sunuyorlar. Bu sundukları ya göz boyama oluyor, ya zaten senin şirkete ihtiyacın olmadan kolayca yaabileceğin şeyler oluyor, ya da tamamen palavra oluyor.
Ben de, 1.5 aydan fazla oldu, Ankara'daki bütün şirketlerle görüştüm neredeyse. Sonunda, arkadaşlarımın dediklerini de hesaba katarak bir şirkette karar kıldım. Yalnız gezerken fark ettim ki, piyasadaki çok çok az sayıdaki şirket, gerçekten de arkadaşlarımın dediği gibi komik komik tekliflerle gelip, çekici olmaya çalışyorlar. Üstelik bu şirketlerle giden arkadaşlarım, söylediklerini yapmadıklarını belirttiler.
Dolayısıyla diyeceğim odur ki, bir şirketten dürüstlükten başka hiçbir şey beklemeyin. Zira Work And Travel programı, Work ve Travel kısımları haricinde çok önemli bir şeydir: İnsana, hayata karşı tek başına durmayı öğretir. Tamamen yabancı bir ortamda yaşamayı öğretir. Bunu da şirketten bir şeyler umarak asla öğrenemezsiniz.
Peki bir şirketin dürüst olduğunu nasıl anlayacaksınız?
Bu biraz zordur, çünkü gerçekten çok çekici şeyler söylerler ve Amerika'yı avucunun içi gibi bilen birini bile kandırmayı başarabilirler. Ancak her zaman açık verdikleri taraflar vardır:
1) Örneğin eğer ki bir şirket, sürekli olarak kampanyalarından bahsediyorsa, onda bir sorun var demektir. Bu, sizin kafanızı bulandırmak için iyi bir yöntemdir.
2) Eğer bir temsilci ya da şirket görevlisi, sizin sorduğunuz sorulara çok uzun ve net olmayan cevaplar veriyorsa, o şirketten uzak durun. Bu, pek çok şirkette olan bir durum. Bir soru sorduğunuzda, cevabı o kadar dolandırıyorlar ki, asıl sorduğunuz soruyu unutyorsunuz, ya da cevabı aldığınızı sanıyorsunuz. Buna sakın ama sakın kanmayın!
3) Eğer bir şirket, sorularınıza tutarsız cevaplar veriyorsa çok çok dikkatli olun. Çünkü o şirket, sizin beklentilerinize asla cevap vermeyebilir. Bunu test etmenin en güzel yolu şunu sormaktır: "Yaz okuluna kalma durumumuzda tam para iadesi yapıyor musunuz?". Eğer sorunun cevabı evetse, hemen yapışıtırın: "Peki, Haziran'da belli olsa da, para iadesi yapacak mısınız?". Karşınızdakinin tavırlarından, yalan söyleyip söylemediğini anlarsınız.
4) Eğer bir şirket, bir "çalışma ve gezme" programını 5 yıldızlı tatil köyünde 2 ay tatil gibi anlatıyorsa, ya da size çok yüksek ücretli işler ve 1 ayda 5000 USD kazancağınızı vaat ediyorsa derhal orayı terk edin. Çünkü WAT ne bir tatil programıdır, ne de bir çalışma kampıdır. İkisi birliktedir. Bu en önemli maddedir bence.
5) Eğer bir şirket, bir yılda 5000 kişiyi Amerika'ya gönderiyorsa, o şirketle gitmeden önce 6 kere daha düşünün. Çünkü emin olun, Türkiye'deki hiçbir şirketin o kadar kişiyi takip edecek kapasitesi yok.

En azından Ankara'dakilerin yok...
Ben, bu konuları göz önünde bulundururak ve referanslarımı göz önüne alarak doğru bir tercih yaptığıma inanıyorum.

İsterseniz size de yardım edebilirim.
Bookmarks