verdiğin bilgiler için sağol drnyhwyl... beni niyetim öyle börtü böcek çekmek falan değil konulu fotoğraf serileri çekiçem kompozisyonlar çerçevesinde bu konuda da lens konusunda hiç bir bilgim yok:S
verdiğin bilgiler için sağol drnyhwyl... beni niyetim öyle börtü böcek çekmek falan değil konulu fotoğraf serileri çekiçem kompozisyonlar çerçevesinde bu konuda da lens konusunda hiç bir bilgim yok:S
çok yüksek oranlarda zoom ya da aşırı yakından makro çekim yapmayacaksan 18-55mm, ya da bütçeyi biraz daha zorlarsan 28-135mm IS lensler işine yetecektirşunu unutma yalnız, fotografı kaliteli yapan ne fotograf makinası ne de lenstir, sadece fotografı çeken kişinin gözüdür
![]()
Başlangıç için falan diyoruz ama bence başlangıç bile olsa güzel bi lens lazım. Çünkü 18-55 ile elimiz kolumuz bağlı kalıyor. İsteğim, hevesim kaçar benim onunla.
tek lens kullanacaksan her şekilde elin kolun baglı kalacak ister 18-55'le ister bir başkasıylaen mantıklısı biraz paraya kıyıp güzel bir set dizmek olur..
mesela; 18-55mm IS, 50mm f:1.8 prime ve 70-300 IS USM bu üçünü çantana koysan sana her şekilde yeter de artar bile![]()
350d alman pek tavsiye etmem hem artık eskidi hemde lcd ekranı falan çok yetersiz gelecektir gerçi çok güzel fiyatlara satılıyor o da ayrı mesele.
nikon d300 canon 40d den bariz üstün bir makine çokda aynı seviye makineler değiller yani birde d300 body 1700-1800 dolar arası satılıyor ebay da ise 1500 dolar civarı yani 2000-2500 dolar değil. 40d ise 930 dolardan satılıyor şu an.
lens mevzusu çok çetrefilli bir mevzu olmakla birlikte önemli olan ihtiyaçlardır ama bizim millet biraz manyaktır forumlarda sorsan şimdi f/2.8 lensleri doldurup kaç bin dolarlık fiyat çıkarırlar tüketim çılgınlığı yani.biraz araştır çekmek istediğin şeye göre bir veya daha fazla lens al.
makine olarakta bence 450d bak derim 18-55 IS + 55-200 IS gayet güzel bir set olur sonra kesmezse lensleri değiştrirsin. 40d yede bakabilirsin baya kampanyası var 900 dolar civarında body fiyatı.
makineler için incelemeleri www.dpreview.com
lensler için incelemeleri www.photozone.de
adreslerinden inceleyebilirsiniz.
f/2.8 lensler tüketim çılgınlıgı demeko kadar parayı Canon ef 70-200mm f/2.8 L is usm'e verdiğimi düşününce kendimi çok bi tüketim çılgını ve ayrıca manyak hissettim
kaliteli lenslere sahip olan insanları tüketim çılgını ya da manyak ilan etmek yerine onlara ödedikleri paraya göre performans bekleyen aklı başında kişiler demek daha mantıklı olur kanısındayım.
d300 alacağım lens önerisinde bulunurmusunuz diye sorunca birisi
14-24 f/2.8 + 24-70 f/2.8 + 70-200 f/2.8 gibi bir öneride bulunuyorsa evet tüketim çılgınlığıdır özellikle tr forumlarında hep böyle yorumlar yapılır örneğin nikonun 16-85 gibi süper bir lensi var yabancı forumlarda oldukça övülüyor full çözünürlükte bile oldukça keskin bir lens ama tr forumlarında sabit diyafram yok dandik diyen bile gördüm f/5.6 alınmaz diyende gördüm yada 3x kuralına uymuyor alınmaz diyende gördüm ben param olsun gözüm kapalı alırım. 1700 dolar verip 70-200f/2.8 alınınca çok kaliteli fotoğraf çekeceksiniz anlamınamı geliyor? örneğin canonun 500 dolarlık 70-200f/4 ü ile çekilen bir çok süper ötesi fotoğraf varken 1700 dolarık 70-200f/2.8 ile çekilen bir sürü işe yaramaz fotoğraf var. lens ve makine seçimi ihtiyaca göre yapılır en pahalısı en iyisidir diye bir şey yok yanlızca mtf değerine bakılarakda lens falan alınmaz. konser,sahne çekimi yapmayacaksam niye gidip 1.5 kiloluk 1700 dolarlık lens alayım yarı ağırlığında 1/3ü fiyatındaki f/4 alırım portre çekeceksem artan parayada 85f/1.4 alırım. f/2.8 lens f/4 de iken f/4 olan lensten daha keskindir sözü kandırmacadan başka bir şey değildir çünkü aradaki fark çoğu zaman insan gözü tarafından algılanamaz ancak çok büyük baskılarda belli olur bu durumda f/2.8 lens almanın amacı f/2.8 de çekim yapmak olmalıdır.
direk olarak her aralıkta f/2.8 lens almak bir amatör için kesinlikle tüketim çılgınlığıdır amaç doğrultusunda lens seçmek önemlidir. nette aratınca 70-300 apo ile dahi çekilmiş süper fotoğraflar var çerçevelettirip duvara asılabiliecek cinsten demekki 1700 dolar verilip süper performans beklemek yerine amaçlar doğtultusunda alım yapmak gerekiyormuş.
Güzel muhabbet dönüyor ama bir de şu lenslerdeki numaraları falan bize de anlatsanızda, biz de ona göre alsak nasıl olur?
D 300 almak manyaklıktır bana göreD80 neyinize yetmiyor
![]()
Napolyona özenmeden önce, ara...ara...ara !!! TW ARAMA KONSOLU
VİZE BİTİŞ TARİHİ VE MAKSİMUM KALMA SÜRESİ
ŞİRKET SEÇİM YÖNERGESİ (ORTAK BİLDİRİ) Mağdur olmamak için okuyunuz...
Havalimanına indikten sonra nasıl gideceğiz? diyorsanız bu konu tam size göre
lens isimlerindeki numaralar dan bahsediyorsak örnel olarak bir lens seçelim
16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX Nikkor Lens
16-85 diye belirtilen lensin görüş açısını belirtir buradaki en küçük rakam(16) geniş açı değeri en büyük rakam ise(85) tele değerini temsil eder. insan gözü yaklaşık 50 derecedir. bu geniş açı değeri ne kadar küçük olursa o kadar geniş bir alanın fotoğrafını çekebilirsiniz, tele değeri ne kadar büyük olursa o kadar küçük bir alanın fotoğrafını çekebilirsiniz yani uzağı yaklaştırma anlamındadır.
f/3.5-5.6 ile kastedilern minimum diyaframdır diyafram değeri ne kadar küçük olursa makine o kadar fazla ışık alacaktır özellikle düşük ışık koşullarında flaşsız çekim için önemlidir yine net alan derinliğini azaltmak(fotoğrafı çekilen net arkaplan bulanık) düşük diyafram gereklidir. buradaki örnekte iki farklı diyafram değeri yazıyor 3.5-5.6 bunun anlamı bu lenste sabit bir diyafram yok demektir örneğin 16-35mm değerlerinde minimum diyafram 3.5 tir 70-85mm arasında ise minimum diyafram 5.6 dır/bu değerleri kafadan salladım doğrusu için üretici sayfasına yada incelesine bakınız. sabit diyafram diye belirtilen lensler ise tek bir diyafram değeri taşır örneğin f/2.8 ile belirtilen bir lens sahip olduğu aralık boyunca 2.8 diyaframa izin verebilmektedir bu lensler genelde oldukça pahalıdırlar.
zoom lens:iki tane açı değeri taşıyan lenslerdir örneğin yukarıda örnek olarak diye verdiğim lens 16-85 mm arasında değişken açıda çekim yapabilir zoom miktarı ise tele değeri/geniş açı değeri şeklinde hesaplanır 85/16=5.31x zoom değeri taşır buradaki zoom değeri yakınlaştırma miktarı değildir örneğin 70-200 bir lens 2.86x zoom değeri taşır ama 16-85 den daha fazla yakınlaştırır çünkü tele değeri daha büyüktür (200>85)
prime lens: bu lensler zoom yapmanıza izin vermezler isimlerinde tek bir açı değeri yazar örneğin 85f/1.4 isimli lens sadece 85 mm değerinde çekim yapabilir ve minimum diyaframı 1.4 tür bu lenlerin kalitesi genelde zoom lenslere göre daha yüksektir ayrıca daha düşük diyafram değeri saplarlar.
crop faktörü: lensler üzerindeki açı değerleri 35mm boyutundaki film için hesaplanmışlardır yanlız bir çok dijital makinedeki sensör boyutu 35mm film boyutundan küçüktür(maaliyet) bu nedenle crop faktörü denen bir olay oluşur bu her makineden makineye değişmekle birlikte
nikon ve sony nin giriş ve ciddi amatör modellerinde 1.5
canon giriş ve ciddi amatör makinelerinde 1.6
olympus giriş ve ciddi amatör makinelerinde 2.0 dır
şimdi bu ne anlama geliyor
16-85 f/3.5-5.6 lensi nikonun 1.5 crop faktörlü makinelerine taktığınızda
16*1.5 - 85*1.5 oluyor yani
24-127.5 f/3.5-5.6 oluyor yani crop faktörü ile lensin değerlerini çarparak makine üzerindeki gerçek açı değerlerini buluyoruz. crop faktörü geniş açıda dezavantaj oluştururken telede avantaj oluşturur.
diğer harfler ise markadan markaya değişir örneğin üstte belirttiğim lense bakarsam
ed :düşük dağılımlı cam -> kromatik sapmaları azaltır
g:üzerinde diyafram halkası yok diyafram değeri makine üzerinden değiştirilir.
vr:titreşim azaltıcı -> el titremesinden kaynaklanan titreşimleri azaltır
af-s -> lens üzerinde sessiz netleme motoru,daha hızlı ve daha sessiz af yapar
dx->sadece dx sensörlü(1.5 crop) makinelerde çalışır.
bu kısaltmalar nikon içindir canondanda bir iki önemli kısaltma yazayım
IS :nikonda ki karşılığı vr dır.
ef-s :sadece 1.6 crop faktörlü makinalarda çalışır
usm: nikondaki karşılığı af-s dir.
L :luxury canon un üst seviye lenslerini temsil eder gövde yapısı ve optik kalitesi diğerlerine göre daha iyidir.
Konu apolloturk tarafından (25-05-2008 Saat 04:53 PM ) değiştirilmiştir.
bu arada lens incelemeleri okurken karşılacağınız bazı kısaltma ve terimleride yazayım
vignetting : köşe kararması: çekilen fotoğrafların köşelerine doğru kararmasına denilir.
chromatic aberration (ca) :renk sapması : ışığın mercekten geçerkenki kırılmasından kaynaklanan renk bozuklukları özellikle mor haleler şeklinde görülebilir.
distortion : özellikle geniş açı lenslerde raslanır türkçesi deformasyon olarak tercüme edilebilir örneğin minare gibi düz bir cisimi çektikten sonra fotoğrafta yamuk durduğunu farkedebilirsiniz işte o dur veyahutta geniş açı bir lensle porte çektiğinizde yüzde bozulmalar(burun büyümesi gibi) distortiona örnektir. bilgisayar ortamında photoshop vs. ile düzeltilebilir.
mtf : keskinlik değerleridir grafikte ne kadar yüksekse o kadar iyidirde denebilir köşe ve merkez için farklı grafikler şeklinde belirtilir merkezde mtf değeri çok yüksek olan bir lens köşelerdede çok keskin olacak diye bir şey yoktur. google da mtf diye aratırsanız mtf grafiğinin nasıl okunduğunu öğrenebilirsiniz.
Konu apolloturk tarafından (25-05-2008 Saat 05:12 PM ) değiştirilmiştir.
benim tavsiyem eğer amatör kalınacaksa d-slr bir makine kesinlikle alınmamalıdır. Yukarıda kimine göre çok gereksiz bilgiler var (yanlış anlaşılmasın coğu insanın amacı sadece deklanşöre basıp fotoğraf çekmek) o yüzden bir d-slr almadan önce amaç ve bütçe iyi hesaplanmalıdır.
Benden heves edip d-slr makina kullanmaya başlayan bir çok arkadaşım şimdi kompakt makina kullanıyor. Çünkü bir d-slr sahibi olmak demek birşeylere devamlı para harcamak demek. Standart 18-55mm kit ile başlayanlara bir süre sonra bu aralık yetmemeye başlar ve yeni lensler alma zorunluluğu oluşur. Ve lens piyasası malesef çok pahalı. Ve ne yazıkki çoğu insan kaliteli bir gövde alıp lensi ikinci plana bırakıyor. Asıl önemli şeyin de lensler olduğu farkedilince ya bütçe de büyük bir delik açılıyor, ya da o kişinin d-slr macerası orada bitiyor.
Yukarıda saydığım karışık nedenler yüzünden eğer d-slr dünyasına ciddi anlamda girecek, fotograf kursları alacak, lens seti oluşturmak için ciddi paralar ödeyecek ve her sokağa çıktığınızda boynunuzdaki yaklaşık 1.5kiloluk ağırlığa dayanabilecekseniz bir d-slr makina alın.
Bu gözünüzü korkuttuysa, slr-like bir makina alın, Panasonic lumix fz-30 gibi, onun canını çıkartarak fotoğraf çekmek neymiş öğrenin. Piştiğinize karar verince de makinayı elden çıkartıp doğruca Sirkeci'deki Hayyam pasajına gidin. Hem artık ne alacağınızı biliyorsunuzdur, hem de oradaki fiyatlar Amerika fiyatlarına yakın seviyerlerde![]()
Öncelikle apolloturk'e çok teşekkürler verdiği bilgiler için.
dslr-like ile o keskinliği yakalamak mümkün olmuyor malesef. zaten amerikaya gitmiyor olsam, tr deki fiyatlarla bu işe girişemem.
fotkritik'ten fotoğraflara bakıp o şekilde birşeylere karar vermeye çalışıyorum. Mesele oradaki makro çalışmaları görünce, kesinlikle bir makro lense ihtiyacım olduğunu anladım. Ayrıca 18-55 lensi hiç almamayı bile düşünüyorum çünkü kesenin ağzını açıp güzel bir lens alınca 18-55'in yaptığın zaten yapacak. Eğr 18-55 ile başlarsam makine beni sınırlayacak ve hevesim kaçacak. Bu yüzden bir body, bir macro ve bir tele lens almayı planlıyorumUmarım hayal kurmuyorum ama 1000 dolara kadar açtım bütçemi.
Harbi mi yav? Vayy senden 1000 doları böyle küçük bi makineye bağlama lafını duymak bile ilginç geldi.
Alırsan o gün bu foruma girip yazayım bari işte sonunda aldı diye![]()
Arkadaslar sony alfa A200K hakkında yorumlarınızı da alsak
arkadaslar peki slr-like ne onerebilirisiniz bana dslr dusunuorum simdilik ama olurda degisirse fikrim onlarida arastircamda
magaza: Circuit City
marka:Canon
bi de tavsiye:cok calısma haftalık 60ı gecme,tadını cıkarmaya bak
Arkadaşlar bende bir nikon d80 almayı planlıyorum.Mesela best buyda nikon d80 ve 18-135 lens 1050 dolar.Ama ebaya bakınca şok oldum ebayda nikon d80 artı 3 tane lens 1100 dolar normalde almaya kalksan 2000 dolara yakın tutuyor gerçekten şaşırdım bir de siz bakın
http://cgi.ebay.com/Nikon-D80-Digita...QQcmdZViewItem
acaba bu makineler ikinci el olabilir mi yoksa sıfır mıdır.Eğer sıfır makineyse ebaydan alışveriş güvenlimidir.
Konu sir_ tarafından (25-05-2008 Saat 10:26 PM ) değiştirilmiştir.
arkdaslar bide bu canon eos 400D nin fiyatlari nedir amerikada bilen varmi?
ebayde 2. el makinelerde satılıyor ve yazıyor 2.el oldugu zaten. iyi araştırın.
@ozmoz slr-like olarak bütçene göre panasonic lumix fz-30 ve lumix fz-50'ye bir göz atmanı öneririm..
@sir ebay fiyatları gayet normal, lenslerde vr özelliği bulunmadığı için o lensler çok pahali lensler değil, ama canon düşünürsen eos 400d aynı lenslerle 950dolar civarında
ebay'in güzelliği burada işte dükkan olmadığı için fiyatlar çok uygun![]()
Her ürünün açıklamasını detaylı okuman lazım. KAç aylık oldugu , kullanılıp kullanılmadıgı yazıyor..
arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok sağln ama iyice kararsızlaştım=) artık oraya gidince karar verebilicem sanırım![]()
burak www.dpreview.com adresine gir orada bütün makinalarin incelemesi örnek fotograflarla var, oradan bakarsan karar vermene yardımcı olur
canon bakanlar www.newegg.com dan baksın bence cok uygun
ebaydan alışveriş yapmak için banka hesabımı açtırmamız gerekiyor.Ve adresimize aldığımız makine ne kadar süre içerisinde postalanıyor.
drynhwyl çok sağol işime yaradı bayağa![]()
Şu anda 3 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 3 misafir)
Bookmarks