bi konuda fikrimi belirtmek istiyorum.
americada work and travel ogrencilerinin ucuza calıstıgı konusunda forumda çeşitli yazılar okuyorum. yanlız ben bu dusuncenizin gerceği yansıtmadıgı kanaatindeyim...

work and travel, H1B, H2B vs.. gibi programların amacı americadaki işverenlere ucuz işci kazandırmak deil, americadaki işci acıgını kapatmaktır. bu yuzden hukumetin işverenlerden işci bulamadıklarını ispatlamaları istenmektedir. work and travel ise yaz sezonunda americanın hemen hemen heryerine hareketliliğin artması paralelinde bazı sektorlere yonelik işci ihtiyacının artması sebebiyle bu sektorlere yonelik acıgı kapatmak amacıyla yapılmıstır. yani bu sektorlerde de belirli donemlerde işci acıgının oldugu hukumet tarafından bilinmeli ve onaylanmalıdır... aksi taktirde amerikada işverenler ucuza calıstıracagı yabancılara oncelik verirler buda amerikalıların işsiz kalmasına sebep olur. tahmin edebileceğiniz gibi american hukumetının buna izin vermesi beklenemez..

bu içinde bulundugumuz donem gercekten cok ciddi. bi restauranttaki managerin "bu aralar cok kotu her gun bi suru insan gelip iş soruyo ozellikle krizden dolayı işlerinden atılan bi cok insan gelip restaurant cafe bar vs. gibi işletmelerde iş arıyor" demeside bu olayın ciddiyetini gostermektedir.. yani amerikalılar bizim yaptıgımız işi yapmaz demek bence dogru deil. benim bahsettiğim işçi kuyrugunu olusturanlar americalılardan baskası deildi. ben kendimden baska yanlıs hatırlamıyosam iki tanede ispanyol gormustum. gerisi americalıydı...

bu kriz diğerlerine hiç benzemiyor....