WAT ı düşünen arkadaşlara benden de bir kaç tavsiye öneri uyarı nasıl anlarsanız.. hem alaska için hem amerika için geçerlidir:
1) Kredi çekip de sakın ama sakın gitmeyin!!! Ailenizin o krediyi rahat rahat bir şekilde ödeyecek durumu yoksa... Çünkü size en az 3000 dolar lazım buna kredi faizi koyarsanız 4000 doları da bulabilir aşabilir de... Sizin orda şansınız iyi gitse bile elinizde kalacak para 4000 dolardır zaten. Yani 4000 dolar harcayip sadece AMELELİK yapmış olursunuz...
2) WAT dan zevk almak istiyorsanız PARAYI GERİ GETİRİRİM gibi bir söz vermeyin kimseye böyle bir kaygı ile gitmeyiniz.... Alaska cok güzel bir yerdir inanın sırf o doğasını görmek için bile gidilir (ben kodiak'ta çalıştım, alaska nın en büyük ve gelişmiş adası, turistik bir yer 2 evin 1inde özel ucak vardı göletlerden havalanabilen teyyare dedigimiz şeyler). Kodiak a geldiğim de burası dünyadaki Cennetttir dedim açıkcası gerçek olmayacak gibi bir yeşillik ve tertemiz okyanus suyu. Bırakın iş olmasın orda 3 ay yayla tatili gibi bir şey yapmış olursunuz
3) Orada ilk okul mezunu bile olmayan insanlardan Emir almayı kaldırabilecek kişilerseniz gidin... ITU de ODTU de Hacettepe de filan bilg. mühendisliği okuyan yada yüksek ve kaliteli bölümlerde okuyan arkadaşları bilirim... İçlerine cok oturuyordu 2 kelimeyi bir araya getiremeyen adamlar(!)dan emir almak. ki benim bile içime oturdu... İnsan kendine 'ben bu muameleyi hakkettim mi' diyor, ve bi an geliyor '4000 dolar harca gel, burda amelelik yap 30 dk fazla calısmak için ... yalakalıgı yap, salakmısız lan' diyorsunuz....
4) Gelelim en BÜYÜK YALAN... 'abi 8 bin yaptım, abi 7 bin yaptım, abi 10 bin yaptım'... Hee yapmışsındır 4 sene filan önce!!!! Benim calıstıgım fabrikada bir arkadaş vardı efsane olmus cocuk üniversiteyi de bitirmiş ona rağmen elçiliği ikna edip wat vizesi almıs 4 yada 5. seneydi cocugun... ve bu cocuk ROBOT gibi 3 fabrika yapıyordu.. Nasıl mı? 36 saat calısıp 12 saat uyuyarak. Ve bu cocuk bu şartlarda bile 8-10 bin doları zor buluyordu. Şimdi bana tek fabrikada 8 bin yaptım 3 ay 16 saat calıstım gibi hikaye atanlara inandıgınızı söylemeyin lütfen... Bir fabrika EN FAZLA 1 AY SEZON yaşar. Bu 1 ay da yogun olarak 2 bilemeden 3 haftası günde 16 saat bastırır. Yani tek fabrika ile tek bir yerde kalıp da 8 bin yaptım diyen PAYCHECK LERIN RESMINI KOYSUN BURAYA....
5) Peki Alaska böyle berbat böyle riskli ise Amerika içi daha mı güvenilir? Bence hayır. Amerika içinde TEK İŞTE kazandıgınız para SİZİN KİRANIZA VE ancak ancak YARI AÇ DOYURMAYA yeter... Mecbur 2 iş yapmak zorundasınız biraz para biriktirip eğlenmek istiyorsanız... Eee 2 iş yapacak kadar calısacaksanız Alaska daha mantıklıHiç yoktan overtime ile parayı katlarsınız... Alaska da çok ama çok nadir 4 bin doların altına düşen olur ama 6 bini de kimse kolay kolay geçemez (tek fabrika da tek yerde kalaraktan). KUzeyden başlayip sezonu takip ederseniz belki 7 bin doları geçersinzi birazcık (bu aldıgınız paychecklerin toplamı yiyip içme yol parasını düşünce elde o kadar kalmaz yani).
6) Pişman olur musunuz? O tamamen size kalmıs... Ben ilk başta amerika içine boston a gittim işte kovuldum ocean city e gittim iş bulamadım adam gibi. kalktım ucaga bindim alaska ya. ve keşke ilk başta gitseydim dedim.
Şartları gerçekten berbat. kalınacak yerler fabrikanın calısma kosularrı iğrenç. Kıc kadar odada kalıyorsunuz bilmem kaç kişiyle. Rahat değil kimse size zaten 5 bin doları hayrına vermez. Bunları dert etmeyen adamlarsanız gidin.
Ben tekrar gitmeyi düşünüyorum tüm bu olumsuzluklara rağmen.... Ama gidersem de 2-2.5 ay köle misali calısacagımı bildiğim halde gideceğiim...
WAT'I anlamlı kılan GEZMEKTİR GÖRMEKTİR arkadaşlar... Siz ailenize para sözünü vermeyin....
Gidin alaskaya 2 ay tabiri caizse it gibi calısın 4-5bin dolar kazanın şansınız varsa 7 bin dolar olur fazlası HAYAL'dir..
Sonra bir ucak bileti alın California eyaletine... Bir araba kiralayın 1 haftalık en fazla 500 dolar tutar... Keyfini cıkartın gezin.... Elektronik ürünleri ise ONLINE olarak ALASKA dan alın ki vergi vermezsiniz... Özellikle belirli ürünler isteyenler online alsın öyle dükkana girip de istediginiz elektronik ürünü bulamazsınız... Bestbuy amazon abesofmaine bu siteler iyidir amazon biraz sorunlu da olsa fena değil. Alaska ya kargo genelde de ücretsiz olur çünkü genelde millet 500 dolar üstü alışveriş yapıyor. kargo ücretsiz alaska oldugu için vergi yok daha ne
Ben bu yaz tekrar giderim gibi henüz karar vermedim eğer gidersem de aynı dedigim gibi:
2 ay amele gibi callıs sonra gezGezmezseniz geldiğinizde size sorduklarında 'naptın' şeklinde verebilecek cevabınız olmaz eğer 'amelelik yaptım' cümlesini cevap olarak verebilirseniz o başka...
Saygılar...
Bookmarks