Alıntı S-pectacuLar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
3 arkadas radyo almak icin bir dukkana girer.30 liralik bir radyo almaya karar verirler..adam basi 10 liradan toplam 30 lira odeyip ,radyoyu aldiktan sonra tam kapidan cikarlarken dukkanin sahibi ''arkadaslar'' diye seslenir..radyo indirmli fiyati 25 mis, 5 liranizi alin geri der..ama bakarlarki 5 lira 3e bolunmez..herkes 1 lira alir ve geri kalan 2 lirayi dukkan sahibine verirler..simdi sole bir hesap yaparsak; herkes basta 10ar liradan toplam 30 lira verdi, adam daha sonra geri gelen 5 liradan herkes 1 er lira aldigina gore herkes 9ar lira vermis oldu..3*9=27 ise ve 2 lirayida dukkan sahibine vermislerse 27+2=29....peki bu durumda geri kalan 1 lira nerde..
Burda neden bizi 30 rakamına ulaştırmak için ekstra bir çaba var? Düşünüyorum düşünüyorum işin içinden çıkamıyorum. Ama sanırım çözdüm. Tabi farklı bir yoldan. Radyonun fiyatı 25. Dükkan sahibinie verilen para 2 lira.. Yani toplamda bu adamların cebinden cıkan para 27 lira. Bu 27 lirayı 3 kişi ödüyor ve sonunda ceplerinde 1'er lira kalıyor. 27/3 = 9.... ve her birinin cebinde birer lira para kalmasıyla birlikte 10 ar lira tamamlanmış oluyor. Sorudaki garipliği çözebilmiş değilim hala ama Birde şöyle düşünürsek...bunlar 25 lira veriyor radyoya 25 / 3 = 8.33 kişi bası ödediler. 1 er lira para geri verildi. ortada bulunan para 9.33 e çıktı. 9.33 x 3 = 27.99
market sahibinde de iki lira kaldı 29.99 .. burda küsüratlarla ilgili bir sorun var ama bilmiyorum