mezun.com da şimdi ismini hatırlayamadığım bir arkadaşın İnternship yolculuğu ile alakalı notları karışık bir şekilde ekliyorum vakti olan bi okru en azından..

Staj için J1 vizesi alman gerekiyor. Bunun için de ABD'de bir firma bulman, onlardan yazı alman, gerekli diğer vize evraklarını da temin edip vizeye başvurmalısın.

Anlayacağın gibi, işin en kritik aşaması staj yapabileceğin bir firma bulmak. Bunun için Türkiye'deki eğitim danışmanlığı firmalarına gidebilirsin, kaliteli, iyi hizmet veren bir yer ise uygun bir firma bulur, ve epey de bir paranı alır. Rezil bir yer ise hem kötü firma bulur, hem de yine bir ton paranı alır.

Bu nedenle, firmayı kendin bulma yoluna veya kaliteli bir danışman firmayla çalışma yoluna gitmeni tavsiye ederim.

Kendim bulayım dersen, öncelikle hangi eyalet, hangi firma şeklinde internetten araştırmalısın. Bu konuda hocalarından fikir alabilirsin. Belki bildikleri, tavsiye edebilecekleri bir firma olabilir. Onun dışında, Türkiye'deki firmalarla konuşup, ABD'den dağıtım bayiliği almış, iş ortaklığı yapmış olanlar var ise, doğrudan derdini anlatıp, stajın için iletişim kurabileceğin isim, adres almaya çalışabilirsin.

Ya da, doğrudan ABD'deki firmalara güzel bir cover letter ve resume ile başvurabilirsin.

Bu şekilde staj yapmadım ancak biliyorum ki Türkiye'deki firmaların bağlantılarını kullanabilirsin. En kötü ihtimalle 50 firmaya başvurur, şansın varsa iyi bir staj yeri bulabilirsin.

bol şans dilerim.

Not: monster.com, dice.com gibi job search sitelerinde, veya craigslist.org sitesinde "internship" diye aratırsan, tabii ki elektrik elektronik alanında, belki birşeyler bulursun. Bir de, uzmanlık alanın ne ise, o alandaki büyük firmalara başvur bence, kimbilir, neden olmasın?