Bu ilk 1–2 aylık evrede, öğrenci hem kendiyle hem de bu yeni çevreyle mücadele eder. Bu yüzden eğitimini aldığı dil fazla ilerlemez, bundan dolayı da endişesi daha da büyüyebilir.

3. Kabullenme:
Bu evre, geri dönme tarihine 1–2 hafta kalana kadar sürer. Öğrenci artık okuluna, kaldığı yere, sınıfına ve yeni arkadaşlarına iyice alışmıştır. Çok sayıda arkadaşı vardır. Yeni dostlar edinmiştir. Dilini hızla ilerletmektedir. Sanki doğma büyüme bu ülkedeymiş gibi hisseder kendisini. Bu evre, öğrencinin en verimli evresidir.

4. Dönüş:
Öğrencinin dönüşüne artık bir kaç gün kalmıştır. İçinde geri dönme korkusu vardır. Alışkın olduğu bu yeni yerleri, edindiği arkadaşlıkları ve dostları bırakıp geri dönmek, Türkiye'de iş bulma zorlukları, ekonomik kriz vb etkenler kültür şokunu tersine işletir. Kendi anavatanı olan Türkiye'ye dönüşünde, Türkiye'ye yeniden uyumu da bir başka kültür şoku olacaktır. Öğrencinin kültür şokunu yenmesinde Türkiye'deki ailesine ve sevdiklerine büyük görevler düşer. Özlem ve vatan hasreti çeken öğrenciye başarısı için yardımcı olunmalı, geri dönme gibi bir hata yapmaması için kendisine manevi destek verilmelidir.