Kazandığınız Para
Yaptığınız iş için hakkettiğiniz ücreti almanız çok önemlidir. Bazen Sosyal Güvenlik ile ilgili olarak, yanlış hesaplamalar ve maalesef işveren sahtekârlıkları olmaktadır. Bu nedenle kazandığınız paranın size ödendiğinden emin olmalısınız. Aşağıdaki noktalar size yardımcı olacaktır:
1. Çalıştığınız Saatlerin Kaydını Tutun
Normalde şirketlerde çalıştığınız saatleri belgelemek için “zaman kartları” kullanmanızı isteyebilir. Eğer saatlerinizin tutulduğu resmi bir belge yoksa kendi kaydınızı tutmak zorundasınız. İşvereninizden size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Hazırladığınız zaman tablonuzu haftalık olarak işvereninize onaylatmanızı ve imzalatmanızı tavsiye ederiz.
2. Maaş Dökümlerinizin Kopyalarını Çıkartın ve Saklayın
Maaş çekiniz ile birlikte, saat başı maaşınızı ve hangi vergileri ödediğinizi belirten bir maaş dökümü alacaksınız. Herhangi bir problemin oluşabilme ihtimaline karşılık bu belgeleri saklamanız önemlidir.
3. Eğer Paranız Ödenmiyorsa, BİRŞEYLER YAPIN!
İşe başladığınızda işvereninize ödeme günlerini sorun. Eğer ödeme gününde maaşınızı almadıysanız, neden olduğunu araştırın. Eğer saatleriniz ya da Sosyal Güvenlik numaranız ile ilgili bir karışıklık olduğuna inanıyorsanız, ödeme almadan daha fazla saat çalışmak yerine bunun nedenini belirlemeye çalışın..
4. Maaşınızı Almak İçin Son Dakikaya Kadar Beklemeyin
Eğer haftalık iki haftalık ya da aylık olarak ödeme almıyorsanız, maaşınızı almak için uçuş gününüze kadar beklemeyin. Unutmayın ki çalıştığınız saatleri kanıtlayacak olan bir belge bu konuda çok yardımcı olacaktır.
5. Eğer İşvereniniz Size Konaklama Sağlıyorsa Bunun Size Ne Kadara Mal Olduğundan Emin Olun.
Bu özellikle işvereniniz bunun parasını direk olarak maaşınızdan kesiyorsa önemlidir!
Geçici Olarak İşten Çıkarılma ve Kovulmalar
Birçok sebepten dolayı geçici olarak (iş az olduğu için işten çıkartılma) işten çıkarılabilirsiniz, bu işyerinizdeki performansla ilgili olmayabilir. Bu tür durumlar genellikle şirketin finansal durumunun kötüye gitmesi ile ilgilidir. İşten çıkartılmadan önce size bir bilgi verilir.
Eğer kovulduysanız, bu şirketin sizin çalışmanızdan memnun kalmadığı içindir. Yeterli/gerekli yeteneklerin olmaması sebebi ile kovulmalar nadiren yaşanır. İnsanlar genellikle işbirliği içinde çalışamadıklarından ya da disiplinsiz oldukları için kovulurlar. Eğer yanlış bir şey yaptıysanız, durumun daha da kötüye gitmemesi için genellikle bu size söylenecektir. Eğer kovulursanız ya da geçici bir süre işten çıkarılırsanız derhal vize sponsorunuza bildirmelisiniz. Eğer geçerli bir sebepten dolayı kovulduysanız, vize sponsorunuz programı bırakmanızı ve eve dönmenizi isteyecektir.
İşi Bırakıp Eve Dönmeden Önce: İşinizdeki Son Gününüz
İşinizi bırakmadan önce işvereniniz ile herhangi bir sorun yaşamamanız için, aşağıdaki talimatları takip edin:
— Son maaş ve çekinizi AYRILMADAN önce isteyin.
— İşvereniniz size çalışmanızın bir parçası olarak konaklama sağladıysa, depozitonuzu AYRILMADAN önce geri isteyin.
— İşvereninize son maaş çekinizi ne zaman alabileceğinizi ve ödemeyi nasıl alacağınızı sorun. (maaş çeki, havale, para talimatı vb.)
— İşvereninizin kontakt bilgilerini saklayın: yetkili isim, posta adresi, telefon ve fax numarası, email adresi.
— İşvereninize posta alabileceğiniz bir adres bırakın. İşvereniniz size yılsonunda vergi iadeniz için gerekli formları gönderecektir.
İŞYERİ KURALLARI
İş saatleri ve çalışma koşulları ile ilgili temel bilgiler:
1.Minimum alınacak saat ücreti 5,25$ dan başlar.
2.Eğer bahşişli bir işte çalışıyorsanız genellikle ücret 2–3,5 USD arasındadır ancak bahşişlerle kazancınız çoğu zaman saatte 5,25 USD i de geçer ve ummadığınız bir birikim yapma imkânınız olur.
3.Haftada ortalama 30-45 saat çalışılır. Sezon yüksekliği nedeni ile işvereniniz sizden fazla mesai isteyebilir ya da tam tersi durumla karşılaşabilirsiniz. ABD’de çalışma düzeni saat üzerine kuruludur ve çalıştığınız saat kadar ücret alırsınız.
4.Program süresi;WAT programına 3 ay ile 4 ay arasında bir süre için katılınabilir. Programa başlanabilecek en erken tarih 15 Mayıs; en geç tarih ise 30 Haziran’dır. Çalışma süresi bittikten sonra, programı başarıyla tamamlayan WAT katılanları 1 ay boyunca yalnızca gezmek için ABD’de kalabilirler.
5.Overtime (fazla mesai) birçok öğrencinin istediği bir şeydir. Bunu elde etmenin en güzel yolu işvereninizle uyumlu olmanız kendinizi sevdirmeniz ve beğenilerini kazanmanızdır. Bunun için patronunuza daha fazla çalışmak istediğinizi mutlaka söyleyin. Bu imkan başkalarına sunulup size sunulmuyorsa sakın olumsuz davranışlarda bulunmayın bu sizi daha itici hale sokacaktır.
6.Bazı işyerlerinin kendilerine özel kuralları vardır. Bunları dikkatle okuyun. Bu kurallara %100 uymak zorundasınız. Unutmayın işveren her zaman haklıdır. Kurallara uymadığınız takdirde işten atılabilirsiniz. Ve bu yüzden Amerika’yı hemen terk etmeniz gerekecektir.
7.Birçok işyerinin özel üniformaları olabilir ama özel üniformaları yoksa bile sizden tüm çalışanlarla aynı uyumda giyinmeniz istenecektir. Örn; bej rengi pantolon ve beyaz spor ayakkabı giymeniz istenebilir. Bazı işyerleri size logolarının basılı olduğu t-shirt temin edebilir ya da sizden bunu ücretini isteyebilir!
8.Bazı işyerlerinde bahşişler toplanır ve dağıtılır. Bazen eşit olarak bazen de mevkiinize göre oranlarla dağıtılır.
9.İşinize başladığınız ilk gün sizin için oldukça zor olabilir. Yapmanız gereken sizden ne istendiğini tam olarak anlayana kadar sormak ve açıklamaları iyice dinlemek olacaktır. Lütfen hoşgörülü ve sabırlı olun. Alışmanız fazla sürmez.
10.İşyerinizde iletişim konusunda en önemli kuralınız nazik olmak, uygun dille konuşmak, lütfen ve teşekkür ederim demeyi unutmayın!
11.Çevrenizde iş olanakları var ise isteyen her zaman için ikinci bir işte çalışabilir, yasaldır. Ancak ikinci işiniz, birinci işinizi riske atmayacak şekilde olmalıdır ve esas işvereninizden izin almalısınız. Ancak ikinci işinizi siz kendi imkânlarınızla bulursunuz. “Help Wanted” yazan yerlere sormanız size yardımcı olacaktır.
12.Ancak işvereniniz size söz verdiği çalışma koşullarını sağlamıyor, kötü muamele yapıyorsa yerel danışmanınızı veya sponsor kurumu aramanız gerekir.
13.ABD’de işverenler genellikle küpe, piercing yada görünür yerlerdeki dövmeleri hoş görmeyebilir.
Erkeklerde uzun saç, sakal istenmeyebilir. Tüm bunlar size verilen iş kontratınızda yazacaktır
14.İşyerinde, çalışma sırasında sigara içemezsiniz.
15.İşveren ödemeleri her hafta ya da 15 günde bir yapar. Bu ödemeler paycheck ler ile yapılır. Bankalar yada bazı ödeme noktaları az bir komisyonla çekinizi bozarlar. Bu pay checklerden geri kalan koçanı daha sonra vergi iadesi için kullanmak üzere saklayınız. Ayrıca paychecklerinizi zarfa koyarak banka ATM ‘inede atarsanız hesabınıza otomatik olarak yüklenecektir.(tabi bankada hesabınız varsa)
16.Müşterilere daima değer verin ve gülümseyin! Unutmayın ne olursa olsun sonunda müşteri haklıdır denilecektir!
17.Sorumsuzca davranmayın. Sudan bahanelerle işe gitmezlik yapmayın.
18.İzin almak istediğiniz günleri en az 1 hafta önceden belirtin. Çünkü her hafta vardiyalı program yenilenecektir.
Bookmarks