Alıntı mert13 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
pek cok insan j-1 alinca 2 yil kurali basiliyor vizenize diyor.Bu konuyu biliyor musun ? J-1 den sonra ulkemize donup en az 2 yil kalmalimiyiz? Su ana kadar baslik altinda tartistiklarimiza bakarsak boyle bir durum yok olmali senin dusuncene gore ?

h1b vizesine geciste peki hic duydun mu soyle bir ornek...Turkiyede turizm okumus,internshipde yine otellerde calismis yani demek istedigim alani belli olan bir insanin,h1b icin kendi alaninin disinda bir isveren sayesinde vize aldigini ve calismaya devam ettigini ? Internship sonrasinda ornegin guvenlik olarak is buldum.Az once demistim ya j-1 de iken sertifika,kurs vs katilabiliyormuyuz diye. Diyelimki ben gittim guvenlik elemani olacak sertifikalarim var,sirkette buldum beni istiyor calistirmak icin.Boylece kendi alanimi degistirip h1b vizesi cikartabilirmiyim guvenlik gorevlisi olmak icin ?

Internship esnasinda, j-1 vizesiyle amerikada bulunuyorken, baska bir isveren beni almak isterse o 1 yilin dolmasini beklemeden,beni amerikaya getiren o otel ile anlasmali sozlesmemi bitirip, h1b vizesine gecip yeni isverenim ve isimle devam edebilirmiyim ?
selam mert, evet 2 yil kuralina tabi olacaksin ancak iki yil kurali toplamda 300-315 dolara patlayan ve tamami evrak isleri ve burokratik islemler surecinden gecen bir hengamedir, evraklarini tamamladiktan sonra yapacagin cok bir sey yoktur, beklemekten baska birsey yapamazsin hatta. Ben ABDye 3. defa geldigimde internship olarak j1 vizesi ile gelmistim ve vizeme 2 yil kurali koymuslardi, daha sonra son 5 ayim kala bu iki yil kuralini kaldirmak icin gerekli islemleri tamamladim ve yanilmiyorsam toplamda 2 ay icinde sonuclandi ve iki yil kuralim kaldirildi, ve ben de bu surecten sonra stajimin bitimine 1 hafta kala evlendim ve statu degistirdim. Simdi sana bu iki yil kuralindan neden bahsetmedigime gelir isek kafani bulandirmak istemedim, zaten zamani geldiginde bu iki yil kuralinin seni bagladigini ve H1Bye gecebilmek icin bu kurali kaldirman gerekecegini ogrenecektin kendiliginden. Cunku iki yil kuralina tabi isen statu veya vize degisikliklerinde bu kuralin kaldirilmis olarak basvurulmasi gerekiyor diye biliyorum.

Ikinci kisimda cok guzel bir ornek vermissin ancak inan daha once hic H1B vizesi ile kalan tanidigim, arkadasim olmadigi icin bu soruya cevap veremeyecegim. Ancak su sartlarda mumkun olur diye dusunuyorum : Ornek : 1 yil calismis oldugun otellerin sahiplerini ayni anda ozel guvenlik sirketleri de vardir, ve seni kisisel olarak sevdiler ise ve sen sertifikalarini bu zaman dilimi icerisinde halletmis isen, seni elde tutmak ve memnun etmek icin internshipin sonrasinda yine kendi bunyelerinde bulunan ozel guvenlik sirketine H1B vizesi ile baglayip orda kalmani ve onlara hizmet etmeni saglayabilirler. Tabi bu vermis oldugum ornegi kendim olusturdum. Yanlis anlama oraya turizm alanindan gidis yapiyorsun ve alanin ya da tecruben olmayan bir alanda sadece sertifika aldin diye insanlar seni 3 yillik sirketlerine baglayacak ve kovuldugunda tazminat ucak donus bileti vb masraflarini karsilamak zorunda kalacak kulfetin altina sokmak istemezler. Ancak dedigim gibi : Otel ve ozel guvenlik sirketi ayni isletmeye sahip olur ve senden ve performansindan memnun olurlar ise zaten seni tanidiklari icin ozel guvenlik sirketlerine transfer edebilirler seni. Umarim anlatabilmisimdir.

J1 vizesi ile gelinen internship programlarinda sadece yatay olarak is degistirmenin mumkun oldugunu dusunuyorum, yani otelcilikten pazarlamaciliga ya da reklamciliga gecemezsin, ayrica bu gecis eylemi otelin sana vaat etmis oldugu seyleri yerine getirmiyor ya da getiremiyor oldugu durumlarda gecerlidir. Yani kisacasi 1 yillik internship programina gittiginde senden beklentileri : Calis, isine sikica saril ve donemini tamamla. Baska isler , baska hayaller pesine dusmeden, sureni sana atanan yerde tamamlamis olman beklentisi icindelerdir, hem otel, hem spionsorun hem de seni oraya gonderen sirket.