Gayet mantıklı kararlar aldı bu sene cultural educational affairs dairesi; programı "para kazanma programı" olarak gömrekten çıkarıp yaşamı idame edebilecek kadar para kazandırmayı hedefliyor. Amerika'nın bu ve benzeri programları neden hala aktif tuttugu konusuda muamma, 60 lı yıllarda imaj tazeleme çabaları ile başlatılan bu program 99-2012 yıllarında işverenlerin sezonel işçi açığını kapatmaya yönlenmiş, buna hem Amerikanın hem programı yanlış lanse eden sponsor ve şirketlerin oluşturduğu yanlış beklentiler neden oldu. Kredi çekerek gidilmesi gereken bir program değil bu. 6000-7000 Tl ile Amerikada 4 ayınızı geçirebileceğiniz bir program Alaska'da balık fabrikalarına gitmekle elde edilmeye çalışılan getiri nedir? Neden Balık temizleyelim Yahu work and Travelda? Anlamakta zorlanıyordum. Kendim deher yıl 600 civarı öğrenci gönderen bir firmada danışmanlık yapıyorum. Primli, serbest işler, komisyonlu işlerin kalkması çok iyi oldu.
Her sene sponsorlar büyük bir lobicilik faliyetine girişiyor. Çünkü Work and travel programının kalkmasını isteyen senatorler az sayıda değil, İşsizliğin yükseldiği ve genç nüfusun işsiz olduğu bir ülkede bu tür programlar hoş karşılanmayabiliyor. Bu yüzden Amerika halkına da göstermelik olarak "work and travel öğrencilerinin Amerikalıların yaptığı işleri değil daha basit nitelikli spesifik bir beceri gerektirmeyen işleri yapabileceklerini göstermek için Mall işleri, satış işleri kapsamdan çıkarıldı. Bazı valilerin özel düzenlemeleriyle sponsorlara büyük şehirlerde işleri yasaklamaları gibi şeyler çıktı ortaya. Örneğin New York City'de sponsorlar geçen sene çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Dahası da var yeni gelen kurallar neticesinde sağlık sigortalarının yanı sıra her iş veren workers Compensation ve çalıştığı sigorta kuruluşunu da bildirmek zorunluluğu getirtildi. Bence tüm bunlar gayet radikal ve olumlu adımlar...Self giden öğrencilerin ve şirketlerin gönderdikleri işlerin en ince ayrıntısına kadar sorgulanması bu sene DS'lerin en hızlı yayınlandığı CIEE de bile sıkıntılara neden olurken kaçak gönderme oranını bir hayli aşağı çekmiş görünüyor.
Not: hızlı yazdım biraz imla hataları ve düşük cümleleri hoş görünüz.
Saygılar efenm![]()
Bookmarks