merhaba arkadaşlar, bugün ilk payckeckimi aldım. vergiler hakkında çok fazla fikrim yoktu, ama 335 dolarlık haftalıktan 71.20 dolar vergi kesilmesi fazla abartılı göründü gözüme :S alınan vergiler şöyle görünüyor açıklamada:
FICA-OASDI 14.07
FEDERAL 35.68
FICA-HI 4.86
STATE MA 16.59
Forumda arama yapıp konuyla ilgili şöyle bilgilere ulaşabildim
ABD'de çalısan bir öğrenci olarak, hepsi değilse de Amerikalıların ödediği vergilerin bazılarını ödemeniz gerekir. Bunlar:
Federal vergiler
Eyalet vergileri
Şehir vergileri
Ödemeniz gerekmeyen vergiler:
Sosyal Güvenlik & Sağlık Vergisi (FICA)
Federal İşsizlik Vergisi (FUTA)
W-4 Formu
İlk iş gününüzde işvereniniz sizden W-4 formu (Employee's Withholding Allowance Certificate) doldurmanızı isteyecektir. Böylelikle fazla vergi ödemeyeceğiniz garanti edilmiş olur. İşvereniniz ne kadar vergi kesintisi yapılacağını belirlemek için bu formdaki bilgileri kullanır.
W-4 formunuzu doğru biçimde doldurmazsanız daha fazla vergi ödemeniz gerekebilir. İşvereninizi değistirirseniz yada birden fazla işte çalışırsanız yeni bir form doldurmanız gerekir.
"Non-resident alient" (yerleşik olmayan yabancı) şeklinde sınıflandırıldığınızı unutmayın böylelikle W-4 formundaki talimatlar sizin için geçerli değildir. Formu şöyle doldurmalısınız:
3. satirdaki medeni durumu bölümünde "Single" (bekar) seçeneğini isaretleyin (evli yada boşanmış bile olsanız)
5. satırda yalnız bir gelir beyanı yapın.
6. satırda, haftalık 7.60$ ek verginin alınmasını isteyin. Ödeme süresi iki hafta ise 15.30$ alınmasını talep edin.
7. satırda statünüzü "Exempt" (muaf) olarak beyan etmeyin.
Sosyal Güvenlik kartı ve numarasına sahip olmak zorundasınız ancak Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Federal İşsizlik vergileri ödemelerinden muafsınız. Bazen işverenler yanlışlıkla bu vergileri de alırlar. Maaş bordronuzu kontrol ederek böyle bir durum varsa bildirmelisiniz.. "FICA" yada "FUTA" başlıkları altında herhangi bir kesinti yapılmışsa işvereniniz yanlışlık yapmış demektir.
bu bilgilere bakarak, benden alınmaması gereken vergiler alınmış yanılmıyorsam? işverenim bana herhangi bir form doldurtmadı, ama bazı sorular sorarak kendisi bir form doldurmuştu, bekar olup olmadığımı sorduğunu falan hatırlıyorum ama W4 formu doldurmak için miydi bir bilgim yok. Bu durumda napmalıyım? gidip işverenimle mi konuşıyım, yoksa direk sponsorumu mu arıyım? Bu konuda yapılan herhangi bir değişiklik falan yok dimi son zamanlarda, bu bilgiler hala geçerli? henüz SSN almaya gidemedim, zaten geleli 10 gün oldu, bunun bir etkisi olmuş olabilir mi? bu arada çeki bankadan bozdurdum, bu durum herhangi bir düzeltme yapılmasını engeller mi? acilen yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, ona göre gereken kişilerle konuşıyım düzeltsinler bir yanlışlık varsa![]()
Bookmarks