NY için doğru yerdesin

Arkadaşın verdiği sitede herşey yazıyor ama ben buraya türkçesiyle özet geçeyim:

Başvuru için en az 16 yaşında olmak gerekiyor fakat bunlar Juniyor lisansları. Zaten sen 18 üstündesindir. Aslında yaştan ziyade, bu yaşını ispatlamakla uğraşıyorsun. Sanırım 6 puan gerekiyor bu iş için. Senin bu puanları tamamlaman için şunlar gerekiyor :
- I-94 kartı olan bir pasaport (3)
- Banka kartı, debit kart (1)
- Social Security Card (2)

Bunları hallettikten sonra en yakın DMV ofisinden başvurunu yapıyorsun. Bir bilgisayar karşısında 20 soruluk teste tabi tutuluyorsun. En az 14 doğru cevap verirsen tamamdır. Veremezsen sana kitapçık verip çalışmanı öneriyorlar. Tabi sen Türk'ün gücü diyerek bir keze daha saldırabiliyorsun. Ek ücret falan ödemen gerekmiyor. Nasıl olsa bilgisayarda iki tıklamayla yeni sınav karşında
Sınavı geçince "Learner Permit" denen ve yanında ehliyetli biri varken araç kullanmana izin veren bir belge alıyorsun. Buraya kadar kolay kısmı idi.
Sonrasında zorunlu derslere katılman ve belgeyi alman gerekiyor. Bunun için bir harç ödendiğini zannetmiyorum. Bu işi de hallettikten sonra telefonla veya internet üzerinden road test için randevu alıyorsun. İnanılmaz zor olduğunu bildiğim için ilk seferde alman düşük bir ihtimal diyebilirim. Tanıdıklarım böyle olduğunu söylediler. Şahsen girmedim bu teste. Fakat randevu almak istediğinde bir ay sonrası gün verdiklerini söylemişti geçen yaz çalıştığım yerdeki birisi. Kendisi gitti ve kaldı, oradan biliyorum
Sonuç olarak gider gitmez ehliyet alman o kadar da kolay değil. NY, Long Island'da SSN iki hafta sonra geliyor. SSN olmadan bankada hesap açamıyorsun(Çalışan bir Sevim Hanım vardı Chase Bank'da , o bize güvenip açtı ama SSN'i götürmeden aktifleşmedi hesap). Kartın gelmesi bir hafta kadar sürüyor. Yani NY ehliyeti alırsın ama bu bayağı geç olur.

En geç bir ay içinde Learner Permit'i alırsın. Benim sana tavsiyem onu alıp gelmendir. Sonuçta üzerinde United States ve Driver License ibareleri olacak. Bu yüzden bizim polisimizin pek de "Learner Permit"den falan anlayacağını sanmam. Ben bununla 3 ay orda araba kullandım dersin, bir şekilde ikna edersin.
Kesinlikle ama kesinlikle bu işi orada hallet. Burada kursların haraç keser gibi aldığı paran cebinde kalır. Orda da masraf yapacaksın ama yaşına göre değişmekle birlikte $55-65 gibi cüzi bir ücretle kurtulursun.

Türk ehliyetinin orada geçerli olma meselesine gelirsek, DMV'ye göre eğer NY'da resident değilsek 3 aylığına bizim ehliyet geçiyor fakat arkadaşım aşırı hızdan ceza yerken, sheriff amcamız bir de ehliyetsizlikten yazmış. Bu ceza için mahkeme gidip iptal ettirebilirsin ama ondan önce ödemen gerekiyor. Uğraşmaya değmez. Gidecek arkadaşlara en azından learner permit almalarını öneririm.