Arkadaşlar wat işi baya kafama yatmıştı. Baya araştırdım güzel bir şirket buldum. Neyse işimin ne olucağını işte vize belgeleri vs. vs. herşeyi araştırdım fakat ekonomik açıdan baktığımda herşey şirketlerin anlattığı kadar toz pembe değil. İsterseniz buna ortalama olarak birlikte bakalım. Hatam varsa düzeltin.
Masraflar: (türkiyedeki ve amerikadaki masraflar yani toplamda cebimizden cıkan ortalama BÜTÜN PARA)
türkiyedeki vize işlemleri: 700$ (ayrıca benim için istanbula önce fuar için gitmem gerekiyomuş ardından okduğum şehire dönücem ve şirketin benim için randevu aldığı tarihte tekrar istanbula gidicem. tabi istambula sadece amele gibi vize için gitmem gitmişkende kalırım ve 500$ da 2 gidişimde harcarım + 200$ vize işlemleri için vericeğim para)
Ön kayıt ücreti: 150$
Şirkete verdiğim ücret (programda iş ayarlamsı için.) : 1300$
Uçak bileti : 1200$ (ortalama)
Amerikada konaklama: 960$ (konaklama ücreti 75$ ile 100$ arasında değişiyor ben 80$ olarak hesaplıyorum (haftalık) ve 3 ay kalıcağım için. 80*4*3)
Amerikada yeme&içme : 1200$ (haftalık 100$ sabah öyle akşam yemeğine verdiğimizi düşünelim bu da 100*4*3)
TOPLAM MASRAF:5510$
Kazançlar:
Çalıştığımız iş yerinde haftalık 40 saat çalışma durumu söz konusu (bazı durumlarda 30-40 saat arası değişiyor ama bazı durumlarda ise owertime (ki bu bence fazlasıyla şansa bağlı) ile 50 saate kadar çıkabiliyor.) bu nedenle haftalık 40 saatimizi günlük 8.5$ aldığımızı varsayarak ve 3 ay boyunca hiç tatil yapmadan çalıştığımızı (genelde bahsedildiği gibi travel kısmı biraz hikaye olan bi program (eğri oturalım doğru konuşalım) düşünüyoruz. burdan 40*8,5*4*3=4080$ bizim cebimize giren para.
Fayda - Masraf = -1430$ fazladan para veriyoruz.
Tabi bu hesaplamaların içinde konaklamayı 60$ dan yaparsınız az yersiniz 80$ a karnınızı da doyurursunuz hatta ikinci iş bulursunuz aldığınız parayı arttırırsınız işte ozaman kar etme ihtimali de olaabiliyor. Peki bu durumda sorulması gereken soru günde 12-16 saat çalışarak(ikinci iş ve fazla mesai ihtimallerinin varsayıyorum) kendinize de eziyet çektirmiş olcaksınız. Buda çok önemli bi konu. Çünkü tamam hadi sen ikinci iş buldun ama ikinci işe gündüz 7-8 saat çalıştıktan sonra gidiceksin bunuda unutma. Türkiyede ki geçirdiğin sıradan bi günle karşılaştır![]()
Ayrıca gidince dil öğrenme konusada aslında muallakta. Sonuçta Türkiye 2011 itibariyle dünyada 2. WAT ile öğrenci gonderen ülke ve öğrencilerin ağırlıklı olarak tercih ettiği şirketler belli başlı ve bunlara gelen öğrenciler zaten ortalama 10-15 tane şirkete dağılıyo. Yani bu şirketlere baş vuran 10.000-15.000 öğrenci zaten bu şirketleri seçicek mecburen. E mutlaka türkler de olucak çalıştığı yerde. Bu nedenle asıl amaçları arasında ingilizce geliştirmek olan öğrenciler bunuda düşünsünler. Ve son olarak kendinizi Amerika yerine koyun; Yazları iş gücü ve genç nüfus eksikliği yaşıyosunuz bunun için gelişmekte olan ülkelerle anlaşma yapmıssınız burdaki şirketler (bunlar genelde yabancı ülke kökenli şirketler) size her sene çalışıcak öğrenci göndericekler. Ve bu öğrencilere amerika ortalamasının altında maaş verip 4 kişilik odalarda konaklatcaksın. Bundan güzel ne olabilir. Ayrıca bu öğrenciler kendi ülkelerinde senin ülkene çalışmak için bile olsa ayak basabilmek için birsürü para veriyor ve vize almak için yırtınıyolar. Ayrıca senin bu öğrencileri çalıştırdığın işlerden çocukların cebinde kalan paralarıda amerikada bırakması için birçok şeyden vergi almıyosun.
"E ama benim aracı şirketim bana böyle söylemedi en fazla 2500-3000$ cebimdem çıkar dedi?"
Evet okadar para cebinden çıkıcak, ama sen türkiyedeykençünkü sen türkiyedeyken ordakilerle muhatapsın. bu para senın amerikadaki harcamaların hesaba katılmamış durumundaki para. Ozaman şirketine şöyle demen lazım ya siz 3000$ diyosunuz tamam bu para benım cebimdem amerıkaya ayak basana kadar çıkıcak para. Ama kazanıcağım parayı söylerken türkiyeye gelene kadar geçen süre zarfından bahsediyosunuz. E cebimdem çıkıcak parayıda türkiyeye gelene kadar ki süreyi katarak hesaplarmısın hemşerim diyerek bazı şeylerin farkında olduğunu gösterebilirsin.
Bookmarks