sayin ozgursum UJ Toys ile ilgili soylenen ve anlatilan kotu haberleri bilgisizlikten kaynaklandigini abartma oldugunu falan soylemis.
Senin su an UJ Toys'da calisiyor olup bu durumdan memnun olman UJ Toys sirketini calismak icin elverisli yada problemsiz bir isveren olarak gormemizi gerektirmez. Siz ne kadar zamandir USA'desiniz ve kac farkli sirkette calisma deneyiminiz oldu, hangi eyaletlerde calistiniz bilemiyorum, ama ben UJ Toys sirketinin Turkiye'den staj adi altinda getirip de insanlari nasil istismar ettigini ve kole gibi kullanmaya calistigini bu tecrubeleri yasamis biri olarak biliyorum. Siz memnunsunuzdur, bir sorununuz yoktur; inkar edemem dogru olabilir ama bu hicbirseyi ispatlamaz. Merak edeniniz olursa isim de veririm. 2009 yilindan bu yana ABD'de yasiyorum ve UJ Toys'u da dahil edecek olursak profesyonel anlamda simdiye kadar 4 farkli sirkette calistim.Bununla birlikte CA, MD, VA eyaletlerinde uzun sure ikamet ettim ve farkli is deneyimleri edindim. Staj burada nasil yapilir, avantaji nedir, TR'den farki nedir, mall'lerde, kiosklarda ya da storelarda calisma ortamlari nasildir bilirim. Amacim ben bilirim ederim nevinden laf salatasi yapmak degil ama birileri de cikip benim ve benim gibi insanlarin bizzat basindan gecen tatsiz olaylari "abarti ve bilgisizlik" olarak nitelendirince insan ister istemez bir aciklama geregi duyuyor.
Dedigim gibi kimseye kisisel bir kinim yok sadece insanlarin zarar gormesini istemiyorum. Isi diyalektige dokerek illa delil isteyenler varsa onlara da ozelden isimleri de tek tek belirterek ne tur sikinti ve sorunlarin oldugunu anlatirim.
UJ Toys'a giderseniz:
-once size genel merkezde bir guzel gaz verirler muhtemelen, hurmetin bini bir paradir, sizi Turkiye'den getirerek kendi ulkemizin gencligine maddi manevi katkida bulunmayi amacladiklarini, basarili olursaniz size daha iyi teklifler sunabileceklerinden falan bahsederler.
-sonra lokasyonunuz belli olur, bu vakte kadar yeriniz tam belirli olmadigi icin mecburen otel ya da motel tarzi gecici mekanlarda kalirsiniz.
-lokasyonunuz belli olunca yol masrafinizi sizin karsilamaniz sartiyla yola koyulursunuz; 300 USD tutarinda bir ucak bileti almak zorunda da kalabilirsiniz, houston'da devam da edebilirsiniz; cebinizden o kadar paranin cikmasi talihinize baglidir.
-ulastiginiz yerin manageri(!) sizi karsilar muhtemelen, iyi kotu kalicak bir yer bulursunuz dogal olarak, sonra calismaya baslarsiniz.
-derken isin cirkef boyutu ortaya cikmaya baslar.
-satislariniz bir gun ortalamanin altinda olmaya gorsun, telefonlarin ardi arkasi kesilmez, patronu arar, bolge muduru arar, kendi supervisor'un arar. Bunlardan agzi cok bozuk, dilinden dusen kufrun haddi hesabi olmayanlari da denk gelebilir, bu durumda isittiginiz larflardan oturu oyle bir soka girersiniz ki tepki bile veremezsiniz. Turkiye'ye geri gondemekle tehdit etmeler, insanliginizi da birakmazlar serefinizi de, butun idareciler boyle olmayabilir ama su kadari net ki bu terbiye ve ahlak disi hakaretamiz sozlere maruz kalan insan sayisi az degildir.
-islerin yogun oldugu donemlerde cok ciddi saatlerinizi verirsiniz, christmas zamanlarinda caninizi disinize takarak calisirsiniz yogunluktan dolayi normal olarak; maddiyatan karsiligini da alirsiniz belki ama islerin kotu gittigi gunde sizi telefon tacizleriyle biktiran o kadrodan bir tesekkur bile duymazsiniz.
-basinizdaki supervisor'un iyi ya da kotu olmasi sansa baglidir tamamen ve kendisiyle yasadiginiz olaganustu bir sorun dahi olsa kimseye sikayet etme luksunuz yoktur, eger boyle bir girisimde bulunursaniz "o bizim bilmem kac zamandir calisanimiz, bizim ona guvenimiz tam, sen kendi ayagini denk al" turunden bir cevapla karsilasabilirsiniz.
-supervisor'la yasama olasiliginiz olan sorunlar icinde sizin maasinizdan kesinti yapmasindan tutun da komisyonu eksik odemeye kadar, degisimin sart oldugu bir durumda yaptiginiz degisim icin sizden kesinti yapilmasina, envanter eksikligini tespit eden siz olsaniz dahi sizin sorumlu tutulmaniza kadar pek cok sey dahildir, tabi bunlara size "hayvan", "aptal", "bi b.ka yaramazsin" ve daha pekcok hakaretleri dahil etmeme gerek yok sanirim.
Ben cok magdur edildim, benim gibi magdur oldugunu bildigim dogrudan 5-6 dolayli olarak da bir o kadar insan taniyorum. Orada calisip sikayetci olmayanlar da olabilir bilemem. Ama su kadar acik soylemeliyim ki bu sirkette 1 yil sorunsuz bir sekilde bir calisma hayatiniz dahi olsa emin olun baska hic bir sirketin size kazandiracagi deneyim ve tecrube bu sirketin vereceginden az olamaz, buyuk olasilikla daha avantajli olursunuz.
Saygilar!
Bookmarks