WAT her sene tüm dünyadan onbinlerce öğrenciye ABD'yi görme ve çalışma imkanı sunuyor. ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda vize bölümünde görevli muavin konsolos Sarah Grow, Türklerin Rusya'dan sonra WAT'ı en çok tercih eden Brezilya ile beraber 2. ülke olduğunu söylüyor.

Aynı zamanda Türkiye'de W&T programını koordine eden konsolos olan Grow, son 10 yılda yaklaşık 1 milyon öğrencinin tercih ettiği WAT ile ilgili öğrencilerin merak ettiği birçok konuyu özel röportajımızda yanıtladıca. Grow, öğrencilerin ABD'ye gelmeden önce mutlaka gidecekleri şehir ile ilgili araştırma yapmalarını ve gitmeden önce de "Yahoo Groups" gibi WAT ile ilgili doğru bilgi alabilecekleri kanallardan araştırma yapmalarını tavsiye ediyor.


Work and Travel programının avantajlarından bahseder misiniz?
Programın oldukça fazla avantajı var. Ayrıca büyükelçilikte ve ABD'de Washington D.C.'de de herkes tarafından çok sevilen, çok desteklediğimiz bir program. Çünkü şimdiye kadar çok başarılı bir şekilde tüm dünyadan 1 milyon kişiyi ABD'ye gönderdik diyebilirim. Bu programla öğrenciler hem İngilizcelerini geliştirme fırsatı buluyorlar hem de çalışmış oluyorlar. Bu program sayesinde gençler Türkiye'ye döndüklerinde çok rahat İngilizce konuşabiliyorlar.

Türkiye'den ve diğer ülkelerden her sene toplam kaç öğrenci Work and Travel'dan yararlanıyor?
Bu program yaklaşık 10 yıldır yapılıyor ve rakamlar her geçen sene daha da büyüyor. 2009'da en fazla öğrenci gönderen 10 ülkeden toplam 7.971 öğrenci gitmişti. Tüm ülkelere bakacak olursak ise 88.000 kişi bu programa katıldı. En fazla öğrenci gönderen ülke Rusya. İkincilik ise Türkiye ve Brezilya arasında değişiyor. Çünkü Brezilya'dan kış mevsiminde de öğrenciler Amerika'ya gidiyor




Work and Travel'dan yararlanacak öğrencilerin İngilizce bilmesi şart mı? Bu konuda bir belge istiyor musunuz?
Work And Travel (WAT) programında istediğimiz tek belge transkript. İngilizce kursu, okul hazırlık sınıfından veya başka bir yerden bu program için bir belge istemiyoruz.

Gidecek olan öğrencinin İngilizce seviyesini nereden biliyorsunuz diye soracak olursanız buradaki mülakat İngilizce olarak yapılıyor. En azından biraz İngilizce bilmeleri gerekiyor. Ancak biz öğrencilerden Sheakspear gibi konuşmalarını beklemiyoruz elbette.

Zaten çok basit sorular soruyoruz. Nerede okuyorsun, kaçıncı sınıftasınız, anneniz veya babanız ne iş yapıyor gibi. İngilizce olarak soruyoruz ve tabii ki bu sorulara cevap verebilmeli öğrenci. Daha sonra da öğrencinin Amerika'da yapacağı işe göre basit sorular soruyoruz.

Mesela; öğrenci Amerika'da inşaatta, fabrikada veya balık ile ilgili bir işte çalışacaksa onların İngilizcesi biraz daha basit kalabilir. Ancak orada cankurtaran olarak çalışacaksa onlardan daha fazla İngilizce bilmelerini bekliyoruz. Çünkü öğrenci havuz kenarında çalışacaksa biri yardım istediğinde bunu anlamalı.

Öğrenciler en çok kaç ay kalabiliyorlar?
Bu programla öğrenci Amerika'da en fazla 4 ay kalabilir. Bu 4 ay bittikten sonra çalışmamak şartı ile bir ay daha kalabilir, gezmek için. Bu programla öğrenciler en son 1 Ekim'e kadar çalışabilirler. Ondan sonra okullarına dönmek zorundalar.

Eğer çalıştığı firma ile anlaşırsa kalma süresini artırabilir mi?
Kalamazlar. Çünkü bu program öğrenciler için yapılan bir program. Buraya WAT ile gelen kişi gerçekten bir öğrenci ise Amerika'dan döndükten sonra okula dönmesi gerekir. Birkaç kez Amerika'da kurs için kalanlar olmuş olabilir, resmi bir şekilde statüsünü değiştirerek, ancak kesinlikle çalışamazlar.