arkadaşlar bu sene bende work and travel a katılıyorum.
belki birilerine faydası olur diye tüm şirket araştırma periyodumu buraya yazıyorum. Açıkçası ben diğer arkadaşların yazılarından çok faydalandım.
  • öncelikle herkes gibi bende internette araştırma yaptım ve yaklaşık 53 tane şirket buldum. google sıralamalarından başlayarak her birine bir kaç
    soruluk mail attım. kesinlikle telefon vermedim çünkü beni bunaltacaklarını biliyordum. ve bunlardan 27 tanesi bana dönüş yaptı. Fakat *****, edurehber, idealsas, ***, icep, alternatif, *****, academix, poseidon, ozman, armada, mci, yero bana sadece bir kaç dakika sonra hemen cevap verdiler. açıkcası bu hoşuma gitmişti.
  • sonra şuan az çok bağımsız olan 4 foruma girip şirketler hakkındaki yazıları baştan sona okudum. mezun.com ve tebeşir.com a bakmadım çünkü üye olduğum üniversite forumlarında bunların bazı şirketlerle ortaklaşa çalıştığını öğrenmiştim. forumlardaki yazılardan kesinlikle şunu öğrendim, *** ve ozman ın 1 km yakınından bile geçmemeyi
  • şehir ayrımı yapmadan hepsi ile görüşmek istiyordum. en çabuk cevap verenlerden başlayarak bir liste yaptım. şehir ayrımını yapmadım çünkü izmir ve ankarada da bir kaç iyi firma olduğunu duymuştum. tam bu sırada *****ten bana bir mail geldi. çok ucuza götüren şirketlerin mutlaka parayı bir yerlerden kestiklerini bu durumda amerikada çok zor durumda kalabileceğim yazıyordu. açıkcası mantığıma da yattı bu durum. sonuçta önemli hizmet alacaktım ve riske girmek istemiyordum. Buna karşılık hemen bana saldıranlar olacaktır enayisin, yolunuyorsun, nie savunuyorsun bu bizi kaz sananları gibilerinden. Arkadaşlar haklı olabilirsiniz ama ben hayatım boyunca ucuz etin yahnisinden kaçmışımdır. Ha çok mu zenginim? Değilim, babam öğretmen sadece. Ama param yetmiorsa almam, gitmem, giymem ve yemem bu kadar açık. böylece fiyatı euro yapan ve 1300-1400 dolar civarında olan 5 firma kaldı incelemem gereken; *****, idealsas, alternatif, ******, edurehber

nihayet elemeyi yaptıktan sonra bu firmaların her birine gidip birebir yüzyüze konuştum. hatta ***** ile idealsas ın binası yanyanaydı şimdi burda tek tek şu firmayı bu yüzden eledim şunu bu yüzden beğenmedim diyerek pislik yapmak istemiyorum. Sonuçta bu 5'i gerçekten çok iyi firmalar ve çalışanları bana çok iyi davrandılar o yüzden adilik yapmak istemiyorum. seçimi yaparken üç kriter belirlemiştim kafamda;
  1. şirket çalışanlarının durumu nasıl? mutlumuydular? sana anlatırlarken içlerinde heyecan varmıydı? şimdi bu saçma gelebilir ama bence gerçekten çok önemli. çünkü bi forumda bir şirket çalışanın tecrübesini okumuştum, verdikleri işler ve yerleştirmeler çok kötüyse tüm yaz velilerle, mahkemelerle hatta dayak tehditleriyle uğraşıp duruyorlarmış. bunu tıpkı adi mal satan bakkalcı psikolojisine benzetebilirsiniz aslında. Adam memnun değilse sattığı maldan mutlaka belli edecektir istese de istemese de.
  1. İkinci kriterim ise dürüstler mi? Bunu, bi sürü istek belirterek test ettim; iş, yer, karşılama, orada ofis, 24 saat iletişim, vize garantisi, şu kadar para kazanma garantisi… eğer bunların hepsine olumlu yanaşıyorsa şirketten hemen uzaklaştım. Çünkü hayatım boyunca en korktuğum şey yaparız, ederiz, hallederiz, tabi, elbette şeklinde yaklaşan insanlardır. Tamam kendilerine çok güveniyor olabilirler ama kaç bin kilometre uzaklıktan nasıl bana garanti verebilirler ki?
  1. Üçüncü ve son kriterim ise yurtdışı danışmanlığın da köklü ve başarılı bir şirket olup olmadıklarıdır. Sonuçta vize alıp alamama durumu vardı. Ayrıca bu tür bir şirket ben oradayken bir sorun bile yaşasam eminim bir çözüm bulacak tecrübeye sahip olacaktır.

bütün bunlardan sonra arkadaşlar şirket olarak idealsas ı seçtim. ha çok mu mükemmeller elbette değillerdir ama hiç olmazsa ben elimden geleni yaptığıma inanıyor ve içim rahat olarak amerikaya gidiyor olacağım.

bu arada kusura bakmayın işimi söylemem çünkü çok güzel bir iş seçtimve peşimden bi sürü insanın oraya gelmesini istemiyorum) hiç olmazsa biraz ingilizcem gelişsin .