Amerikaya geldikten sonra birçok defa kimlik göstermeniz gerekecektir.

Sigara veya içki alırken, bara girerken, polis durdurduğu zaman, banka hesabı açarken, işe girerken velhasıl defalarca kimliğe ihtiyacınız olacak.

Normalde bu mevzular için elinizdeki tek belge pasaportunuz.

Amma velakin; pasaport ufak tefek birşey olmadığı ve yazın pasaportu koyacak mont vs. giymediğimiz için pasaport taşımak tam bir eziyete dönüşüyor.

Çözüm var mı?Tabii ki.
Yukarıda bahsettiğim bütün gerekçeler için Amerikalılar sürücü belgelerini kullanıyorlar.
Ee biz de alalım şu şeyden derseniz en iyi ihtimalle 3-4 hafta sürüyor.Gireceğiniz sınavlar falan filan derken...Zaten kalacağımız 2-3 ay.

Napıyoruz; pasaportumuzu ve DS belgemizi alarak hemen bulunduğumuz eyaletteki en yakın "Department of Motor Vehicle (DMV)" ofisine gidiyoruz.

"Abi bana ordan bi tane "Non-Driver ID" verirmisin?" dedikten sonra 20-25 doları kendilerine veriyoruz ve bitti.Hemen o an veriyorlar.

Yok abi kalsın diyorsanız.Benim gibi pasaportu taşıyım derken kaybedip 130 dolar bayılırsınız yenisi için konsolosluğa, uğraştığınız da cabası.

"Eee pasaporta sahip çıkamayan salak buna da sahip çıkamaz." diyorsanız, Amerika'da belge kaybettikten sonra yenisini almak hem ucuz hem çabuk.
Mesela, ehliyetini kaybeden bir Türk kamyoncuyla gittik, hemen 10 dolara yenisini verdiler.

"Ama ben illa da araba sürcem. Sürmeden dönersem yuh olsun lan bana." diyorsanız.Kolayı var.

!!!Uluslararası Sürücü Belgesi!!!
http://www.idlservice.com'a giriyoruz. Herşey online, hemen Türk ehliyetinizin fotokopisi, vesikalık resim ve imzanızın fotopokisini ylluyorsunuz. 10 yıllık lisans için 75 dolar ödüyorsunuz.
Tabi bu işi yapan başka yerlerde var.

"Yok abi ben gavura para vermem.Vatanımdan alırım." diyorsanız, 1 yıllık uluslararası ehliyet için 270 ytl civarı para veriyorsunuz.

Biz 3 ay duracağımız için kısa süreli vizelerde uluslararası ehliyet geçerli. Ama 6 aydan fazla duracaksanız Amerikan ehliyeti almanız gerekiyor.