nette gezerken seyfihocanın bir yazısına rastladım ekliyim faydalı olur
İngilizce bilenlere yurtdışında iş fırsatı
Orta derecenin üzerinde İngilizce bilen belli kriterlere sahip Türk Vatandaşları yasal olarak Avrupa ve Amerika’daki bazı geçici işlerde çalışabiliyorlar.
Uluslararası Kültürel Değişim Programları Burs Vakfı’ndan alınan bilgiye göre “Kültürel Değişim Programları” çerçevesinde, yasal koşulları sağlayan Türk vatandaşları, İngiltere ve Amerika’da belli başlı işlerde geçici olarak çalışabiliyorlar. Bu programlara katılabilmek için, genel olarak katılımcının en az orta düzeyde İngilizce bilmesi ve programa göre belli bir yaşın altında olması koşulu aranıyor.
Vakıf Genel Müdürü Tamer Ulay, Kültürel Değişim Programlarının aslında yeni bir uygulama olmadığını, uzun yıllardır başarıyla uygulandığının altını çizerek “Türk insanının daha çok gezmesi, yeni yerler tanıması, kendini geliştirmesi, yabancı dilini ilerletmesi ve hepsinden önemlisi güzel ülkemizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi yurtdışında tanıtması, kültürel değişim programları ile gerçekleşebiliyor. Ancak bu programların uygun olan kişilere tanıtılmasında yetersiz kalındığını itiraf etmek zorundayız. Vakfımızın resmen kurulduğu 1995’den bugüne binlerce kişiye kültürel değişim programlarının tanıtılmasında aktif roller oynadık ancak bu yine de yeterli değil. Daha fazla insanımızın bu programlardan yararlanması mümkün iken biz bu hedefin çok altındayız.” dedi.
Kültürel değişim programları, çalışarak eğitim almak, sadece çalışmak veya burslu eğitim almak üzere farklı alanları kapsayabiliyor.
H2B Vizesi ile Amerika’da 10 Ay Çalışma Fırsatı
Amerika’da 10 ay süreyle bir firmada geçici çalışma olanağı sağlayan H2B programı, sadece çalışmak isteyenler için ideal bir program. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri bakanlığı, bu programda 2008 yılı birinci ve ikinci altı aylık dönemlerinde 30’ar bin kişi olmak üzere toplam 60 bin kişiye H2B vizesi verileceğini açıkladı. Programa katılabilmek için H2B vizesinde sponsorluk yetkisine sahip Amerikalı bir firmaya başvurmak gerekiyor. Adaylar, bu firmanın sorumluluğunda Amerika’da 10 ay çalışma iznine sahip oluyorlar, ancak 10. ayın sonunda, ülkelerine geri dönebilirler veya çalıştıkları işyerinden onay alarak kalış sürelerini 10 ay daha uzatmaları mümkün oluyor. Genellikle, otellerde resepsiyonist veya kat görevlisi, McDonalds, Pizza Hut gibi hızlı yiyecek sektöründe kasiyerlik gibi işlerin olduğu bu programa katılım için orta düzeyin üzerinde İngilizce bilmek, en az lise mezunu ve en fazla 35 yaşında olmak gerekiyor. Ayrıca, Amerikalı sponsor firmaya başvuru için, çalışma izni, sağlık sigortası ve hukuki danışmanlık için 2000 ABD Doları civarında bir ücret ödemek gerekiyor.
H2B sponsoru olan firmalar arasında yer alan CCI – Center for Cultural Interchange direktörü Daniel Elbert, bu programın bir iş veya sürekli bir iş edindirme programı olmadığını, sadece katılımcılara Amerika’da geçici çalışma izni veren bir kültürel değişim programı olduğunun altını çizerek, 30 Eylül 2007’de Türkiye’ye gelerek Istanbul’da programı tanıtıcı seminerler vereceğini belirtti.İngiltere ve Amerika’da Maaşlı Staj
Maaşlı staj programları, yurtdışında çalışma ve iş deneyimi edinmek isteyenlerin kaçırmamaları gereken fırsatlar arasında yer alıyor. İngiltere’de sandviç program, Amerika’da ise maaşlı staj olarak adlandırılan bu programlarda, katılımcı 2 yıla kadar bir firmada maaş alarak staj yapabiliyor. Ortalama maaşın 2000 dolar civarında olduğu düşünüldüğünde, kariyerinde iyi bir yer hedefleyenlerin düşünebileceği bu programa başvuru için iyi düzeyde İngilizce bilmek ve staj yapılacak alanda en az 2 yıl tecrübenizin olması veya o alanla ilgili bir üniversiteden yeni mezun durumda olmak gerekiyor.Katılan stajyerin zorunlu sağlık sigortası dahil 2300-3975 dolar arası yerleştirme ücreti ödediği bu programlarda, uygun özellikleri olan hemen her adayın 3 ay içinde bir işyerine yerleştirilebilmesi mümkün.Çalış ve Gez Programları
Son bir kaç yıldır tüm dünyada üniversite gençliğini etkisi altına alan ve Türkiye’de de en popüler yurt dışı eğitim programı olan Çalış ve Gez (Work and Travel), Üniversite öğrencilerine Amerika’da yaz aylarında bir işte yasal olarak çalışma olanağı sağlıyor. Türkiye’de Work and Travel olarak da tanınan bu programda Amerikan hükümeti, ülkede yaz aylarında oluşan sezonluk işlerdeki işgücü açığını kapatmayı hedeflerken, aynı zamanda, yabancı öğrencilere Amerika’yı tanıma ve yaşama fırsatı veriyor.
Programa orta düzeyde İngilizce bilen 26 yaşın altındaki her Üniversite öğrencisi katılabiliyor, ancak bazı ek kurallar da var. Örneğin, mezun durumda olanlar, son sınıf öğrencileri ve açık öğretim fakültesi öğrencileri programa katılamıyor.Türkiye’de çok sayıda yurtdışı eğitim firması, Amerika’ya Work and Travel programına her yıl binlerce öğrenci gönderiyor. Amerikan Büyükelçiliğinin açıklamasına göre 2007 yaz sezonunda programa 6000’i aşkın Türk genci katıldı. Vize bölümü yetkilileri, Amerika’ya giden Türk öğrencilerden hem Amerikalı işverenlerin hem de kamu güvenliği yetkililerinin çok memnun olduklarını, öğrencilerin vize kurallarına büyük oranda uyduklarını, vize sürelerini aşmadan geri döndüklerini ve bu nedenlerden dolayı ilerleyen yıllarda Work and Travel programlarında daha fazla Türk gencini görmek istediklerini söylediler. Work and Travel vizelerinde eski konsolosluk danışmanı olan Paul Cunningham’a göre, bu programda Türkiye’ye daha fazla kontenjan ayrılması söz konusu olabilecek.
Work and Travel programlarında, Amerika’nın önde gelen sponsorlarından olan CCI, Türkiye’den kabul edecekleri öğrenci sayısını bu yıl %100 oranında arttıracaklarını belirtti.ngiltere ve Amerika’da Çalışarak İngilizce Eğitimi
İngilizce seviyesi, yukarıda sayılan bir programa katılacak düzeyde olmayanların değerlendirebileceği bir başka kültürel değişim programı ise, yaygın bilinen adıyla Au Pair’lik. İngiltere veya Amerika’da bir aile yanında kalıp, ailenin çocukları ve ev işleri ile ilgilenme karşılığında, ücretsiz barınma ve cep harçlığı olanağı verilen Au Pair’ler, aynı zamanda bir dil okuluna giderek, İngilizcelerini geliştirme şansına sahip oluyorlar.
Bookmarks