Amerikada Ev Alimi ve Kiralanmasi

Ev Kiralarken

Lease i mutlaka okuyunuz, butun lease ler ayni degildir,
bazi lease lerde ev sahibi size sormadan evi baskalarina
kiralayabilir, normalde size danismasi gerekirken bazi ev
sahipleri bu maddeyi cikarirlar kendi menfaatleri icin.

Eve tasindiginizda tembellik etmeyin, evin butun
detaylarini inceleyin ve sorunlarin hepsini bildirin, mesela
eve tasinirken evin boyasina, halinin temizligine, dolaplarin
saglamligina, herseye dikkat edin, be bildirin, evden
ayrilirken eger basta bildirmediyseniz sizin tarafindan
yapildigi farzedilip deposit verdiginiz paradan kesilecektir.

ADIM ADIM AMERIKADA EV SATIN ALMAK

Adim 1 : Maddi durumunuzu kontrol altina alin

Kredi gecmisinizde yazan her seyi ve kredi puaninizi bilmeniz gerekmektedir, cunku ev
almak icin bir yere morgage icin basvurdugunuzda burada yazanlara gore size kabul veya
red verecekler. Ayrica kabul almaniz durumunda da kredi gecmisinize gore ve puaniniza
gore belli aya kadar kredi alabilirsiniz, ve alacaginiz kredinin faiz oranlari da kredi
gecmisinize baglidir. Ayrica Kredi burolarinin yapmis oldugu bircok hatayi da bulup
morgage basvurusu yapmadan duzmeniz gerekmektedir.

Adim 2 : Morgage ile ilgili arastirma yapiniz.

Kredi alacaginiz sirket ve kredi miktari icin arastirma yapiniz. Daha uzun sureli, daha dusuk
faizli, daha saglam bir finansal kurulus arayiniz. Bu islemler sirasinda basiniza neler
gelecegini, kimler ile iletisime gireceginizi, yani iyi bir kaynaktan bilgi toplayiniz.

Adim 3 : Birkac Banka ile gorusup "pre-approval" almaya calisin.

Kac bin dolarlik evi odeyebileceginizi biliyor musunuz? Buyuk bir ihtimalle hayir, bunu
ogrenmek icin bir kredi saglayici sirket ile gorusmeniz gerekmektedir. "Pre-approval"
almanin bir baska faydasi da var. Dusunun ki Evi satan kisi iki benzer teklif aldi, Birinci
teklifter evi alacak olanin bankasi tarafinda yazila ve ne kadar kredi ile "pre-approval"
aldigina dair bir yazi, ikinci teklifte sadece birisi evi satin almak istiyor, hicbir banka belgesi
olmadan, siz hangisine satmayi dusunurdunuz?

Adim 4 ; Ne istediginizden emin olun.

Ev satin almak tahmin ettiginiz kadar zor degildir. bazen hersey yolunda gider ve rahat bir
sekilde ev sahibi olursunuz, fakat ev satin almak istediginizden emin olunuz, ev sahibi
olmak her zaman avantajli olmayabilir, mesela aldiginiz evde 7 seneden az oturup
satarsaniz zarar edersiniz, yani evin nerede oldugu, sizin ihtiyaclarinizi karsilayip
karsilamadigi, hangi okulun bolgesinde oldugu, isinize yakinligi gibi bircok etkeni goz
onune aliniz, Daha tam olarak bir yere yerlesemediyseniz, aile, is acisindan, apartman
kiralamak avantajlidir.

Adim 5: Kredi veren kuruluslari iyi taniyim.

Kredi alacaginiz Bankayi, bankadaki real estate agent'leri iyi taniyiniz, onlar ile karsilikli
guven olusturmaya calisiniz.

Adim 6: Ev aramaya baslayiniz.

Bir real estate agent edininiz ve onunla beraber ev arastiriniz. Bunu yaninda internetten
arastirm yapabilir, satilik evlerin bulundugu kitapciklara ve satilik ev ilanlarina da
bakabiliriniz. Ayrica ev almak istediginiz bolgeyi araba ile de dolasarak evleri gozunuz ile
de gorebilirsiniz. Bunlari yaninda, baskalarinin baktigi evlere, "sale by owner" evlere ve
"forecolsed" evlere de bakabilirsiniz. Genelde ev sahibi tarafindan satilan evler en az 10
bin dolar daha ucuz olmaktadir.

Adim 7 : Teklif etmeden once dikkat etmeniz gerekenler.

Evi almak isteyip istemeyeceginiz, evin icine girip incelemeniz sonucundan ancak niyahet
karar verilecektir. Fakat evi alirken dikkate almaniz gereken diger faktorler de vardir.
Mesela, satmak zorunda kaldiginizda alici bulabilir misiniz? Evin gecmisi, yani nasil ne
zaman insa edildigi. imzalayacaginiz kontratin icerigi, Evin arazisi ile tamamen sizin mi
olacagi, baskalarinin "right to use the property" varmi Ev ile beraber gelen bazi sinirlamalar
ile yasayabilirmisiniz? Rapor edilen arazi ve evin buyuklugu dogru mu? Isitma sitemi ne
kadar iyi? Komsular kimler? Cocugunuz var ise hangi okulun bolgesi icinde? Evin veya
arazinin altindan gecen hatlar, Sel durumunda evin ici su aliyor mu? bu gibi sorular da
oldukca onemlidir.

Adim 8: Teklif etmek

Her ne kadar teklifin nasil olacagi konusundan genel bir takip edilecek yol olmasa da, bu
yol eyaletten eyalete degismektedir. Teklif sirasinda su konulara dikkat etmelisiniz, ev ile
beraber ne aliyorsunuz? Kursunlu boya yasasina uygunmu? Ne kadar teklif veriyorsunuz?
Evin uzerinize gecmesi uzun surecegi icin evin sahipligini biran once isteyiniz, Ayrica "sale
by owner" in beraberinde getirecegi bircok komplex durumlar.

Adim 9: Evin incelenmesi

Sadece bazi eyaletlerde evin incelenmesi son imza atilmadan once yapilmaktadir. Ama bir
sekilde evi incelemeniz gerekmektedir. "real estate agent" iniz ile berabar inceleme
yapacak kisiler bulup tesler yaptirmalisiniz. Bu tesler, Radon gazi testi, "molds and
mildews" testi, 1978 den once insa edilen evlerin kursun boya testini gecip gecmedigi.
Private su kuyusunun olup olmadigi, "Septic system" in kontrolu tahtakurusu olup olmadigi,
Ev sigortasi satin almanin gerekli olup olmadigi.

Adim 10: Son dakika problemlerinden kacinmak

Son imza "Closing" yaklastikce bu olayla ilgili herkes yapmasi gerekenleri bastan gozden
gecirip bir hata yapip yapmadigina bakmalidir. Son dakika problemlerine bir ornek, evin
degerinin yanlis hesaplanmasidir.