Araba Kiralama ve Ehliyet
Amerikada toplu tasima sistemi cok gelismemistir. Ya da ulke genelinde araba ucretleri ve benzin cok ucuz oldugundan toplu tasimaya cok ihtiyac duyulmuyorda denebilir. Dolayisi ile cogu sehirde arabaniz olmadan bir yere gitmeniz cok zor olacaktir.

Amerika kaldiginiz sure boyunca, ki bu surenin cokta kisa olmayacagini dusunursek araba ihtiyaciniz olabilir. Amerikada araba kullanabilmenizin ilk sarti Turkiye de ehliyet sahibi olmanizdir. Araba kullanimi ile ilgili yasal kurallar eyalete gore degisiklik gosterir. Dolayisi ile gideceginiz eyaletin konu ile ilgili yasalarini gitmeden once arastirmaniz gerekecektir.

Bircok eyalette burada gecerli olan ehliyetinizi 6 aya kadar kullanabilirsiniz. Gitmeden once “Uluslararasi Surucu Belgesi” almaniza gerek olmayacaktir. Sadece ulkeye ne kadar sure once girmis oldugunuzu kanitlayabilmek icin araba kullanirken yaninizda pasaportunuzu taşımanız gerekecek.

Araba kiralayabilirsiniz ancak bunun icin en az 21 yasinda olmaniz gerekecektir. Bazi eyaletlerde 25 yasin altinda oldugunuz icin sizden normalin ustunde sigorta ucreti talep edebilirler. Büyük kiralama şirketlerinin çoğu bankalarin birinden alinmis kredi kartiniz olmasını isteyecektir. Bir problemle karsilastiginizda acentanin size destek olacagindan emin olabilmeniz icin büyük bir firma ile çalışmanız sizin için daha iyi olur.

Önemli araba kiralama şirketleri şunlardır: Alamo, Avis, Budget Rent-a-Car, Dollar, Enterprise, Hertz, National Car Rental, Rent-A-Wreck ve Thrifty.

Araba kiralamak istiyorsanız, bazı konuları dikkate almanız gerekmektedir. Birçok müşteri sadece araba kiralama ve aracın özellikleriyle ilgilenmekte ve diğer önemli hususları gözden kaçırmaktadır. Uzun bir yolculuk için araba kiralayacaksanız, aracın sigorta kapsamını incelemelisiniz.

Sigorta en onemli konulardan biridir. Kiraladığınız arabayla seyahat ederken bedenen zarar görebilme veya arabaya zarar verebilme olasılığınız vardır. Mesuliyet sigortası, böyle bir durumda meydana gelecek ziyanlarla ilgili iddialara karşı sizi koruyacaktır.

Kaza Sigortası, kiraladığınız araba hasar gördüğünde veya çalındığında kaybınızı karşılamaktadır. Sigorta yaptırmadıysanız, meydana gelen tüm zararı kendiniz karşılamak durumunda kalabilirsiniz.
Araba kiralarken kullanabileceğiniz bazı kredi kartları size otomatik kaza sigortası sağlayabilir. Kullanacağınız kredi kartının bu anlamda bir getirisi olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Amerikada herhangi bir hata yapip ceza ödemeden araba kullanmak için trafik kurallarini çok iyi biliyor olmanız gerekir. Bu kurallar eyalete göre farklılık göstereceği için gideceğini eyalate göre yasalarla ilgili araştırma yapmanız gereklir. Amerikan Otomobil Derneği’nin (AAA – American Automobile Association) şubesi ya da web sitesinden faydalanabilirsiniz.

Yinede en bütün eyaletlerde geçerli olabilecek en temek trafik kuralları şunlardır ;

Sağ şeritten süremelisiniz, emniyet kemerinizi her zaman takılı tutun, hız sınırını asla aşmayın, içkili araba kullanmayın, STOP levhası gördüğünüz her yerde (öğrenci servislerinin üstünde bile olsa) yavaşlamak yerine arabanızı durdurun, yayaların her zaman ve heryerde geçiş üstünlüğü olduğunu asla unutmayın.

Unutmamanız gereken en önemli şeylerden biride Amerika’nın hangi eyaletinde olursanız olun araba kullandığınız esnada bir polis tarafından durdurulursanız Türkiyede yaptığınız gibi arabadan hemen inmeye kalkmayın. Yavaşça sağa çekin, pencerenizi bir karış kadar aralayın ve ellerinizi direksiyondan çekmeyin. Aksi takdirde eğer arabadan inerseniz polis bunu bir tehdit olarak algılayabilir ve size ateş etme hakkına sahiptir