Arkadaşlar forumda gördüğüm kadarıyla ortada çok ciddi bir hata var ve bunu düzmemiz lazım.
Daha önce de söylediğim ancak yine altını çizerek söylüyorum, herhangi bir arkadaşın amerikada son çalışma tarihi vize bitiş tarihidir.Diğer bir deyişle vizenizin bitiş tarihi Amerika'da kalış tarihinizi değil, Amerika'da yasal olarak çalışabileceğiniz son tarihi belirtir.
Asıl dikkat çekmek istediğim konu ise şu: Çalışma izniniz bittikten sonra(yani vizeniz bittikten sonra) Amerika'da 1 ay kalabilirsiniz diye bir kural kesinlikle yok.Bazılarında bu süre 1 ay olabileceği gibi bazı arkadaşlarda 1 aydan daha az olabilir.Lütfen buna dikkat edin.Eğer sizin kalma süreniz 15 gün ise ve siz 1 ay kalabilirim düşüncesinden hareketle ülkeyi 15 günden sonra terk ederseniz gerçekten başınıza ciddi bir bela açarsınız.
Yazıları okuyunca hayret ediyorum gerçekten.Yani ben 20 gün kaldım birşey olmadı gibi cümleler son derece yanlış.
Amerika'da çalışma izniniz bittikten sonra yani vizeniz bittikten sonra ne kadar kalabileceğiniz için DS-2019 formuna bakmanız gerekmektedir.
Şirketlere kayıt olurken doldurduğunuz formu lütfen hatırlayın.O formda DS ile ilgili 4 tane tarih geçer.Bunlar Amerika'ya giriş tarihiniz,Amerika'da işe başlama tarihiniz,Amerika'da son çalışma tarihiniz ve Amerika'dan ayrılma tarihiniz.Eğer siz o zaman Amerika'da son çalışma tarihiniz olarak 10 eylülü ve Amerika'dan ayrılma tarihiniz olarak 22 eylülü yazdıysanız bu açık ve net bir şekilde şu anlama gelir(tarihlerin sizin belirttiğiniz şekilde Ds formuna basılması kaydıyla):
Sizin vizeniz 22 Eylülde biter ve vizeniz(ya da çalışma izniniz -aynı şey) bittikten sonra ülkede 12 gün kalabilirsiniz, 30 gün değil.
Bunu tekrar belirtmek istiyorum.Yasal olarak çalışma izniniz bittikten sonra 30 güne kadar(en fazla 30 gün) kalabilirsiniz.Ancak siz gerekli formları doldurduğunuz zaman ne kadar kalmak istediğinize karar veriyorsunuz.Vizenizi ne zaman biteceğine ya da ne zaman Amerika'dan ayrılacağınıza elçilikteki insanlar karar vermiyor.Bu tarihleri siz belirtiyorsunuz.Dolayısıyla formları doldurduğunuz zaman işten ayrılma ile ülkeden ayrılma arasında kaç gün verdiyseniz o kadar kalabilirsiniz.
İşten çıkma ile ülkeden ayrılma arasında en fazla 30 gün olabilir demek siz 30 gün kalacaksınız anlamına gelmez.Burada size 0 ile 30 gün arasında bir tercih sunuluyor ve siz daha önce neyi seçtiyseniz o kadar kalabilirsiniz.
Daha önce giden arkadaşlar eğer elinizdeki eski ds formlarını incelerseniz bu tarihleri orada göreceksiniz.
Son bir not: Çalışma izniniz bittikten sonra ne kadar kalabileceğinizi deneme yanılma yoluyla öğrenemezsiniz.Elinizde bu tarihleri belirten resmi belgeler var.Lütfen bunlara bakınız.
Bookmarks