Herkese selam olsun. Adım Ozan, üniversite öğrencisiyim.
Geçen aydan itibaren WAT programı için araştırma yapmaya başladım. Fakat bu sıradan araştırmalar gibi olmadı, yaklaşık 10 acenteden danışmanlık yapan kişileri bulup mail gönderdim. Maillerimde sıradan olmadı. Hayli zor sorular sordum. Mesela, 'Amerika'daki sponsor şirketinizin ismini alabilir miyim?', 'Programa katılmamıza rağmen iş bulunamaması söz konusu mudur?', 'Amerika da işimi kaybetmem durumunda ne yapmalıyım?', 'Program süresince sağlık sigortam olacak mı?' gibi.. Tahmin edeceğiniz üzere, 10 maile karşılık 2-3 cevap maili aldım. İsim vermem yasak mı bilmiyorum fakat, eğer burada WAT programına katılacak olan arkadaşlarımız için var isek, isim vermek zorundayım. Aldığım maillerden en dikkat çekici olanı, 'Akademix' isimli şirketten gelmişti. Ve dikkatimi çeken başka bir şey ise, mailin kişisel bir mail adresinden gelmiş olmasıydı. Ben kendisinden facebook sayfasını istedim. Verdiler sağ olsunlar. Oradan sohbet etmeye başladık, ve bana 'Biz artık WAT yapmıyoruz, fakat dil okullarımız devam etmektedir.' dendi. Sonra sizin aklınıza gelen soru, benimde aklıma gelmişti. Ve sormaktan çekinmedim. 'Neden WAT programı yapmayı bıraktınız, olumsuz birtakım sorunlar mı yaşandı?' dedim. Bana gelen cevabı olduğu gibi yapıştır yapıyorum;

- Work and Travel programına katılan öğrencilerin amacı; belirli bir bütçe ile Amerika'ya gidip, İngilizce seviyelerini geliştirdikleri ve bir açıdan para kazanarak maliyetlerini karşılayabildikleri bir programdı.

Work and Travel programı artık eski düzeyinde değil, bir çok kural devlet tarafından değişti ve bir çok yasakların getirildi, bu nedenlerle öğrencilere neredeyse sadece temizlik işleri kaldı ve Amerikan Konsolosluğu buna rağmen çok zor vize veriyor.

Bu programda öğrenciler 3000-4000$ arası bir maliyete katlanıp Amerika'da artık doğru düzgün bir zaman geçiremeden ve genellikle bu parayı kazanamadan geri gelebiliyor. Temizlik yaparken de İngilizce'ye bir katkısı maalesef artık olmuyor.

Tüm bu nedenlerden ötürü öğrencilerin menfaatleri doğrultusunda artık bu programı biz düzenlemiyoruz.

Evet, ben bu cümleleri okuduktan sonra, bu yaşıma kadar kurduğum 'Amerika' hayalim sarsılmış oldu.
Bu başlığı açmaktaki amacım, değerli arkadaşlarımın gözünü korkutmak değil, böyle bir durumdan haberdar olmalarını istemem.
Lütfen yukarıdaki cevabı göz önünde bulundurarak hareket edin arkadaşlar, çünkü hiçbirimiz, geldiğiniz zaman orada çektiğiniz çileleri dinlemek istemeyiz.

Saygı ve sevgilerimle, R harfi..