Herkese merhabalar,

Yakın bır arkadasımla work and travel yapmak ıstıyordum ve california eyaletine gıtmek ıstıyorduk bu dogrultuda sirketleri arastırmaya basladık.fiyat karsılastırması yaptık cok buyuk farklar yoktu ve californiada guzel bir iş istedıgımızden ıcımıze sinen ve bize bunu sunabilecegini vaad eden bir sirketle anlastik.
Pacific park mulakatina girdik ve bizi işe aldilar.parayi yatirdik vize pasaport derken işte gelmiştik amerikadaydik.
Oncelikle sunu belirteyim lutfen madur olmamak icin butun belgelerınızı ve fotokopilerini ve kalicaginiz yerin telefon numaralarini iş yeri telefon numaralari sponsorunjzun iletsim bilgilerini aklınıza ne geliyorsa eksiksiz alin.biz sırketimizden hic memnun kalmadik.iş ile evin 20 dakikalık mesefade oldugunu soylediler fakat biz 2 otobus degistirmek zorundaydik ve genelde yol 2 saat suruyordu ustelik bu konuyu sponsorumuz aspire ile de gorusmemize ragmen bize sadece en iyi yeri ayarladiklarini yardimci olamicaklarini soylediler.ve yine sirketimizin bizi magdur ettigi diger konu gidisimizden bir iki gun sonra ise baslayacagmızı hatta gec bile gittigimizi soylemelerine ragmen biz tam 2 hafta sonra basladik.kira parasi yeme içme temizlik ulasim paralari derken zaten harclıhımızın yarisi boylece gitmiş oldu ustelik okullamızın butunleme sinavlarinida kacirmis olduk.tabi bu magduriyetlerizin sadece baslangici oldu.iş oryantasyonuna katildigimizda bizim gibi international calisicak diger kisilerin UCLA in yurdunda hep birlikte kalicagini ogrendik ustelik yemek temizlik gibi sorunlarida yoktu.işe beraber gidip beraber donebiliyorlar UCLA in butun aktivitelerinden faydalanabiliyorlardı.ve neredeyse aynı kirayı oduyorduk.biz ise 2 saatlik mesafede coğu kez otobüs gecmedigi için taksiye binmek zorunda kaldigimiz genelde zencilerin kaldigi ev sahibimizin bile bizi uyardigi bolgede yasiyorduk.pacific parkta games departmanındaydik. Orda calismak Tek kelimeyle bir fiyaskoydu.saatligine 8 dolar aliyorduk ve hicbirşekilde bahsis kabul edemiyorduk.ikinci bir is bulmak oturdugumuz yer ve devamli degisen calısma saatlerimiz yuzunden neredeysr imkansizdi.los angeles gibi pahali bir yerdeydik extra lüks harcamalari geciyorum normal gunluk yasayabilmek icin bile aldigimiz para yetmiyordu.ailemiz para gondermese resmen ac kalicaktik. Ev arkadaslarimiz santa monicada third street de bir restoranda calisiyorlardi ve tip aldiklarindan bizden cok daha iyi durumdalardi size tavsiyem gidiceksenizde mutlaka ama mutlaka bahsis veren bir ise girmeniz.araba kiralamayi dusunduk ıkımızdr 20 yasındaydık fox ve hertz in kiralayabilcegini ogrendik ama de extra ucret odemek gerekiyordu.extra ucret odemesek bile kazandigimiz parayla araba kiralamak imkansizdı 2 saatte bir gelen ve her defasında bir homeless in les gibi kokuttugu bagırdıgı cagırdıgı otobuslere binmek zorundaydik.ise gelince sakin ola pacific parkta calismayin benden soylemesi sadece international ogrenciler degil normal amerikalilardan bile gelen gelen işi 1 ay sonra bırakıyordu.tabiki kurallari vardi ve buna cok özen gösteriliyordu diger yerler gibi fakat biz soyle birseyle karsilastik işlerine bu kadar özen gösteren insanlar işcilerinin artik kazaylami yoksa bilerek mi bilmiyorum saatlerini kesiyorlardi ve boylece eksik para almis oluyordunuz.bunu saatlerimizi cok siki takip ederek kesfettik.mudure gittigimizde saatlerin cıktısını istedik ve yanlislik ortaya cikti.eger biz bunu soylemeseydik paramizi alamicaktik.sadece bu kadarda degil.okul takvimime baktigimda okulumun daha erken bir tarihte acilicagini ogrendim.normaldr 13 eylule kadar calismam gerekiyordu ama kayıt olabilmek icin en gec 10 eylulde donmus olmam gerekiyordu.ve haliyle travel da yapmak istiyorduk.once aspire a bir mail attim ardindan sevgili mudurumuz gerald la konustum daha dogrusu konusmaya calistim.cunku bagirip cagirarak bunun mumkun olmayacagini zaten bizi 4th of july ve isci bayramı tatili olan 30 31 1 2 si icin tuttuklarini soyledi.tavrı ve konusmalari inanilmaz asalayici ve igrencti.sanki biz orda onların kulturlerini ogrenmeye gelmis ustelik bunun icin para vermis ogrenciler degilde kolelerdik...bunu turkiyedeki sirketimle gostugumde bana soyledikleri sey resmen gulunctu kaydımı arkadasımın yapmasını ve 15 eylule kadar calismami soyluyordu.iste bu kadar yardimci oldular.neysrki aspire in bir hayrini gorduk ve 2 eylulde isi birakabilecegimi ogrendım fakat bu seferde arkadasima izin vermiyorlardi...yalvar yakar onada izin verdiler.fakat is yerinde supervisor dahil olmak uzere bize karsi bir tavir takinildi.bizi sozde performans dusuklugunden erken cikariyorlar en agir oyunlari devamli bize veriyolardi.ucretlerimizi belli periyotlarda aliyorduk ve son 1 haftamizi alamayacagimizi bize posta olarak atabileceklerini soylediler.sonra insan kaynaklarindan ki sirketin en insan gibi insanlarindan olan monique ve carmele sprdugumuzda oyle birsey olmadigini paramizi tabiki alabilecegimizi soylediler..iste bu kadar dusunceli iyi mudurlerimiz vardiki bize bunu soylemediler belkide parayi hic gondermeyip cebe atıcaklardi...
Bunlarin disinda vermiş oldugumuz en mantikli karar californiaya gelmekti cunku gercekten muthisti tek moral kaynagimizdi...
Work and travel hersey dahil bana neredeyse 10bin tl ye patladi..dedigi mi asla degmedi keske o patayı alip aileminde soylediği gibi gezip gelseydim.cok istiyorsaniz siz de gidin gorun fakat ben kendi yasadigim deneyimlere bakarak asla onermiyotum.bu program genclerin gozunu boyayarak onlarin ustunden para kazananlarin ve amerikanın kole ihtiyacini gidermenin bir yolu.
Yinede giderseniz sansiniz sizinle olsun..