ABD Konsolosluğu WAT 2013 Vize Duyurusu
16 Ocak 2013

Work and Travel Vize Duyurusu
Vize Randevuları : Konsoloslukluk Work and Travel grup randevularının Mart ayında açılacağını ve daha önceden Amerika vizesi için başvuru yapmak isteyen WAT adaylarının vize görüşmesi için bireysel randevu alabileceklerini açıkladı. Amerika vizesi için randevu almak isterseniz veya randevularla ilgili bilgi almak isterseniz “usvisa-info.com” adresini ziyaret edebilirsiniz. Vize randevusu için belirlenen site adresi biraz zor ve pek akılda kalıcı değil ama ihtiyacınız olursa sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

ABD Konsolosluğu Vize Duyuruları
DS 160 Formu : Konsolosluğun yaptığı diğer bir duyuru maddesi de DS160 formu ile ilgili. Konsolosluk, DS 160 formunun doldurulurken, bu formun nasıl doldurulacağını DS 160 Formu Nasıl Doldurulur başlıklı konuda açıklamıştık, preparer of form bölümüne formu dolduran danışmanın ya da Work and Travel şirketinin adının yazılmasını istiyor.
İngilizce Seviyesi : Work and Travel 2013 adayları için İngilizce bilgilerinin daha önemli olduğunu vurgulayan Amerika Konsolosluğu, konsolosların adayların İngilizce seviyeleri konusunda önceki yıllar kadar anlayışlı davranmayacaklarını belirtiyor.
Work & Travel program kurallarından adayların İngilizce seviyeleri ile ilgili şöyle bir ifade var : “Öğrenciler sadece işlerini kotaracak yani idare edecek kadar ingilizce bilmemeli. İngilizcedeki yetkinliklerini sağlık sorunlarını dile getirecek, sağlık personeli ile anlaşabilecek, kiralama işlerinde kabul şartlarını algılayabilecek, farklı durumlar karşısında tabi olacakları hukuki şartları algılayabilecek seviyeye getirmelidirler”. Yani öğrenciler Work and Travel vizesi alabilmek için sadece iş ile alakalı problemlerini değil, iş dışında karşılaşabilecekleri günlük durumlarda da kendilerini doğru ifade edecek ve karşısındaki insanlarla rahat anlaşabilecek seviyede ingilizce bilmelidirler.
Work and Travel İşleri : Öğrencilerin Amerika’da çalışacağı Work and Travel işleri konusu da daha önem kazanmış durumda. Öğrencilerin Amerika’da hangi şirkette hangi pozisyonda çalışacaklarını bilmeleri ve ıspat etmeleri önem kazanacak. Vize memurlarının sorularına kesin, net ve tatmin edici cevaplar veremeyen öğrenciler için job offfer, iş sözleşmesi ve hatta çalışacağı yerin yazıldığı DS 2019 belgesi bile yeterli olamayacaktır. Konsolosluk adayların vize görüşmesi sırasında hangi şehirde, hangi şirkette, hangi pozisyonda çalışacaklarını açıklamalarını ve gideceği yerler ile ilgili bilgi sahibi olmasını da istiyor. Yapacağı iş ile ilgili bilgi sahibi olmayan öğrenciler, çalışağı work and travel işleri ile ilgili çelişkili ve tutarsız cevap öğrencilerin belgeleri dahi değerlendirilmeyebilir, bunu unutmayın. Malesef önceki senelerde yaşanan sahte iş sözleşmeleri vakalarının da tekrarlanmaması için konsolosluk iş sözleşmelerinin sahte olup olmadığını anlamak için kapsamlı bir şekilde kontrol de edecek. Bu noktada DS Sponsoru şirketlerinin işveren ile iletişime geçip onay almasına karşın 2. bir kontrol de yapılacak.
Son Sınıf Öğrencileri : Mezun olabilecek durumda dahi olsa son sınıf öğrencileri eski kurallar göre programa başvuru yapabiliyor. Son sınıf öğrencilerin Work and Travel Self kapsamında önceden çalıştığı iş yerlerinde çalışmasında bir sakınca bulunmuyor ve bir kaç defa aynı yerde çalışması da sorun teşkil etmiyor ve böyle bir sınırlama yok.
İnsan Kaçakçılığı : Her sene olduğu gibi Work and Travel 2013 adayların yine vize görüşmelerine “İnsan Kaçakçılığıyla Mücadele Broşürü”nün okuyup gitmeleri gerekiyor, çünkü bu broşürün okunup okunmadığı da sorulacak.

Amerika Vizesi
Bu açıklamayı genel olarak değerlendirecek olursak Work and Travel için ingilizce Seviyesi ve Work and Travel işleri hakkında ciddi uyarılar olduğunu görüyoruz. 9-10 sene öncesinde, hatta o kadar eskiye bile gitmeye gerek yok 3-4 sene önce İngilizce seviyeleri programa katılmak için yeterli olmasa dahi Work and Travel Vizesini alıp Amerika’ya giden çok sayısı da öğrenci oldu. Ama artık bu konuda malesef öğrenciler eskisi kadar şanslı değil ve İngilizce seviyesi fazlasıyla önem kazanmış durumda. Sadece konsolosluk değil, DS Sponsorları da bu konuda ciddi bir eleme yapıyor. Bu sene bazı sponsorların öğrencileri iş fuarlarında yerleşmiş olsalar dahi İngilizce seviyeleri yüzünden işe kabul etmediğini biliyoruz.

Konsolosluktan gerçekten böyle bir açıklama var mı