Work and Travel 2025
Toplam 42 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Bir Firma Yetkilisi Yazıyor (BİR DE BİZDEN DİNLEYİN ! )

Konulanmış Görüntüleme

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1
    Hayalperest Watçı
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Mesajlar
    2
    Tecrübe Puanı
    0

    Standart Bir Firma Yetkilisi Yazıyor (BİR DE BİZDEN DİNLEYİN ! )

    Merhaba,

    Bir Firmada yaklaşık 5 yıldır Wat ile uğraşıyorum.

    Öncelikle WAT'ın iyi bir program olduğunu ve daha iyi alternatifi olmayanın, yazın çekirdek çitleyip laklak yapacağına katılmasını tavsiye ederim. Biraz iddealı olacak ama kusurma bakmayın, giden öğrencilerin profillerine baktığımda, aslında WAT'a katılmak ya da küçük çapta çalışma hayatına bir yerden tutunması bu Türkiye'de aileden uzak bir iş de olabilir, akıl yaşını 3-4 yıl atıyor, insanlar daha da olgunlaşmış olarak dönüyorlar. Bu konuda oğluna Amerika'ya gidene kadar şirketimizde eşlik etmiş bir annenin sözü çok ilginçti; Kaan'a gak diyince su verdik guk diyince yemek, o bizim bebeğimizdi, Amerika'ya zor göndermiştik. Ama Kaan Amerika'dan olgun bir erkek olarak döndü, o şimdi geleceğini düşünen, Okuldan sonraki hayatını düşünen bir adam. Gerçekten de kendi başına beceremez,o hala bir bebek, kandırılar oğlumu vs mantığıyla oğluna Amerika'ya gidene kadar eşlik eden bu annenin sözlerini işittikçe bir kez daha bu programın önemini anladım. Siz siz olun Üniversitedeyken , okul bitince ne iş yapacağınızı düşünün. 2. sınıftan itibaren part-time vs iş hayatına erken atılın zira çoğu üniversiteli kardeşimiz gibi, şaşkın ördek yavrusu gibi evde bunalıma girmeyin. Çünkü hayata bir yerden başlamak,- bu limon satmak da olabilir en amiyane tabiriyle- çok önemlidir.

    Benim 5 yılda gördüğüm, genel olarak öğrencilerimizin Ingilizce seviyeleri çok düşük. İngilizce öğretmenliği okuyup da Ingilizce başvuru formunu dolduramayanlar var. Size tavisyem Ingilizce'yi ihmal etmeyin kesinlikle, Amerika'da herkes pişman olur ama iş işten geçer. Ha kimisi de not ortalaması yüksek olsa da daha vizede takılır Ingilizceden. sonra şirkete küfreder Ben 3,5 ortalama ile red alan gördüm, ama öğrenci ingilizce bilmediğinden red aldığının bile farkında değildi. Biz kayıt alırken erken kayıtsa zayıf ingilizcesi olanlara, geliştirmeleri koşulu ile kayıtlarını alırız, geliştirmek öğrenciye kalmış. ÇÜNKÜ POTANSİYEL RED ALACAĞI BELLİ olan öğrenci FİRMAYA 5 kuruş kazandırmaz hatta zarar ettirir. Bu nedenle red alacağı belli öğrencinin kaydını almayız. Yani WAT FİRMALARI, WAT EFSANELERİNİN AKSİNE önüne gelenin kaydını alayım derdinde değildir, aksine seçerek ya da İngilizce geliştirmek koşulu ile kayıt alır. Yoksa red alacağı belli öğrenci için boşuna emek ve zaman harcarız, bir de üstüne üstlük senin kötü reklamını yapar vizeden red aldım diye. Bir de grup hainde gelenler vardır. 3 kişiden 2 si tecrübelerine göre vizeyi alır 1 tanesi takılır diye düşünürsün . Sen gidemezsin dediğnde bile arkadaşları ile gitme hevesi ağır basar ben şansımı bir deneyim diye vizeye gider. Sen de hevesini kırmamak adına ses etmezsin. Vize aldığında ise onla birlikte sevinirsin. Herşey para değil, bizler de insanız.

    İŞ KONUSUNDA herkesin düştüğü yanlış SAATLİK ÜCRETTİR. $ Para herşey değildir. Bir kere bu programa para kazanmak için katılmanızı tavsiye etmem,Karar vermeden önce bir aynaya bakın derim. Ben kimim, özelliklerim nelerdir, İngilizce seviyem gerçekten nedir.? Alaska hikaye, Amerika'da parayı bahşişli işlerde çalışanlar kazanır. 15.000 uSD kuru para ile dönenleri hatırlıyorum da , aslında bunlar hep istisnadır. Sakın bu EFSANELER'e aldanmayın.
    Amerika'da bahşiş almak için GARSON'sanız TECRÜBELİ olmanız, müşteri ile hoş bir diyalog içinde olmanız bunun için ise İNGİLİZCEnizin iyi olması gerekir. Genelde talepler "Ben Garsonluk işi istiyorum" yönünde olup, WAT'da garsonluk yapabilen çok azdır. Bence böyle düşünenler varsa hayatlarında kaç kez babalarına,annelerine su verdiklerini, ya da evde sofraya yardım ettiklerini hatırlasınlar. Bazı mesleklerin "Ben GARSON olacaam" demekle olunmadığını öğrenmelerini isterdim ama 5 yıldır nafile Hep aynı terane.
    ALASKA' görülmesi gereken bir yer,işi bilene AlASKA'da balık fabrikası dışında da çok güzel çalışma alternatifleri var. Oteller, Restorantlar. ALASKA'YI, YANI BALIK OLAYINI KESİNLİKLE TAVSİYE ETMEM. Doğa sevenleriniz var ise bu güzellik uğruna balık kokusuna ve ter kokusuna katlanırım diyorsanız ona da hayır demem.
    PEDICAB'den uzak durun. 30 kişi gider 10'u memnun kalır, 10'u zar zor idare eder, 10'u pişman olur. Sağlıklı vücut işi, spor yapmıyorsanız düzenli olarak , ilk 1 ay zulüm olur.
    EĞLENCE PARKLARI ve MILLI PARKLAR: Benim favorim. Konaklamaları olan, güvenilir, programın amacına uyan bir sektördür. Hem yalnız da olmazsınız, UKRAYNDAN ; RUSYADAN; MACARİSTANDAN, SLOVAKYADAN,LITVANYADAN, TAYLANDDAN,TUNUSTAN,BULGARISTANDAN; ROMANYADAN az da olsa batı avrupadan kızlı erkekli akranlarınız da sizler gibi WAT için gelirler. Dostluklar, partiler geziler cabası. Six Flags, Universal, Bush Gardens, Jester Scales, Herhsey Park, Walt Disney,Sea World, Paramounths, cedar Point,Yellow Stone National Park, en çok tavisye edebileceğim yerler.
    CANKURTARANLIK yüzmesi iyi olanlar için mükemmel işerdir. OKYANUS VE HAVUZ diye 2'ye ayrılır.
    OTEL İŞLERİ: Bir diğer favorim olan iştir. Büyük küçük farketmez, güvenilir yerlerdir, konaklaması da varsa süper iştir. Housekeeper, busser, front desk ,kitchen help klasik otel işlerindendir.
    BUNLARIN DIŞINDA taşıma, boyacılık, fast food , dondurma satış, şöförlük, vs işler de vardır, kulağa hoş gelmese de Alaska'dan hem ortam hem de para olarak daha iyidir.

    Bazen konuşmalara şahit oluyorum, 1200 dolar alıyolar, 100 öğrenci gönderseler şu kadar, 200 gönderseler şu kadar vay anasını şeklinde duyuyor ve bıyık altından gülüyorum. Merak edenler var mutlaka söyleyeyim adam başı ne kadar kazanıldığını brüt Yılda ortalam 800 - 1.000 arası öğrenciyi WAT programına gönderen şirket öğrenci başına 200 - 400 ABD doları bir kar eder. 50 -100 öğrencisi olan bir firmanın kar oranı 100 - 200 ABD dolardır ortalama. Vergi , kira , maaş, reklam derken o da pul olur. 1200 USD'nin çoğunu Amerika'daki SPONSOR DS2019 ve iş bulma parası olarak bizden alır, o da çalışma izin belgesi ds2019'un parasını hükümete öder. Yani anlıycanız sizin para ta ABD Hükümetine kadar gidiyor.

    FİRMA TERCİHİ konusuna gelince . Daha önce hiç küçük firmada çalışmadım , bu nedenle kıyaslama yapamıyacağım. Kimseyi kötülemek övmek de istemem. Insanoğlu çeşit çeşit, bence herkes kendine yakışan bir firma seçsin. Unutmayın ki bu program sizi eğlendirmeyi amaçlasa da bunu eyleme dökecek birşey yapmaz. FİRMALARIN görevi size yasal bir iş ve yasal çalışma izni temin etmektir, yani 1+1=2 Bunun dışında birşey beklemeyin. WAT'TA SENARYO YAZARI DA , OYUNCU DA, YÖNETMEN DE SİZSİNİZ! Firmanız ancak çok acil durumlarda devreye girer, işten atılırsanız yeni iş buluruz, polisiye mevzu olursa avukat temin ederiz vs. Amerika Türkiye'nin ortalama 13-14 katı. Bir sıkıntınız olursa arabaya atlayıp gelemeyiz. Ufak tefek şeyleri kendiniz halletmelisiniz. Bir de olayın ticari boyutu var. Zaten rekabetten dolayı aslında aynı diğer ülkelerdekinden daha fazla hizmet veriliyor Türkiye'de. Nedeni Türk öğrencilerin nazlı olması. İlginç ve Trajıkomik taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Başımdan geçen birüsü komik anı var, Mesela "kızımı orda kimse karşılamadı Allah Belanızı versin " diyen baba, babamın pasaportu ile gidebilir miyim diyen üniversite öğrencisi,Amerika'ya gideceği tarihleri forma yazması gerektiğini söylediğimde sanki o tarihler beni ilgilendiriyormus gibi yüzüme boş boş bakan WATCI arkadaş, amerika'da eğlence parkında hayatında hiç çalışmamış oğlu fazla mesai yapıp yorunlunca üzülen ve o gazla zabıtaları ofisimize göndererek bize gözdağı veren komik zabıta amiri amca (Kimisi de over-time'lı iş istiyom diye beynimizi yer ) ,Formlarda Emergency Contact kismina yine kendi adini yazan WATCI,,havaalaninda karsilama yok diye bu ne bicim is, ben güvenemem , benim çocuğum kaybolur orda diyen anne, konaklama bulma mecburiyetimiz varmis gibi bile bile konaklamasiz ise giderek bizden hesap soran WATCI, gittigi yeri b.k ederek isverenleri bir daha TURK OGRENCI ALMAM KATIYEN dedirten WATCILAR ! (HEP WATZEDEYİM DİYENLER Mİ YAZCAK AZ DA BİZ YAZALIM
    Lütfen müşteri olarak ne satın aldığımızı bilelim. WAT programı pişmemiş bir yemektir, biz malzemeleri veririz siz pişirirsiniz, ben yemek yapmayı bilmiyorum, ya da yapmak istemiyorum diyen Seyahat acentasına gider, ama maliyetine de katlanır. Öyle Wat parasına 3 ay Amerika'da takılamaz. Havalanında karşılama, lüx otellerde konaklama isteyenler, Turistik yerlere rehber eşliğinde geziler bu programda olmaz.


    SON OLARAK Bir daha yazmıycam, uykum kaçtı, tesadüfen buldum bu forumu, umarım bir faydam dokunur sizlere. 2007'de WAT'a katılacak herkese iyi eğlenceler diliyorum ve bir forum'da rastladığım yazıdan alıntı yaparak , bu yazıyı sizlerin de okumanızı istiyorum.
    Konu şevket tarafından (04-04-2007 Saat 05:29 AM ) değiştirilmiştir.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •