Merhaba bugün turist vizesi için başvurumu yaptım. Turist vizesinden kastım bir kongreye gideceğim onun için vize aldım. Diğer arkadaşlara yardımcı olur diye yaşadıklarımı ve yorumlarımı paylaşmak istedim.

Öncelikle içeriye cep telefonu fotoğraf makinası gibi bütün elektronik cihazlar sokmak kesinlikle yasak. Ben karşıdaki kafeye 5 tl karşılığı emanet verdim, hiç sorun çıkmadı.

Aramadan sonra üst kata çıkıp numaramı aldım, ilk numara geldiğinde belgeleri verdim, ikincisinde parmak izini verdim, son olarak mülakata girdim. Yanımda her türlü belgem vardı.

vize görevlisi bütün soruları türkçe sordu bende ingilizce cevapladım, birbirimize jest oldu.

Sorduğu 3 soru oldu, nereye gidiyorsun, neden gidiyorsun ve çocuğun varmı (1 oğlum var). ve vizeyi onayladı. kaç senelik verdi bilmiyorum, pasaport bugün kargoya verilmiş gelince anlayacağız, umarım 10 senelik olur.

Bu arada çok kalabalıktı ve watçı arkadaş çoktu, bu arkadaşlardan sordukları sorulara ingilizce cevap verilmesini özellikle istiyorlar, hatta bir arkadaşın ingilizcesi yetersiz olunca, vize görevlisi bayan açıkca size bu vizeyi verebilmem için size sorduğum sorulara ingilizce cevap vermeniz gerekiyor dedi. Bunu çok açık bekliyorlar. Bu nedenle vize görüşmesine giden arkadaşlar zaten topu topu 20 kalıp soru var, bunlara çalışıp öyle gitsinler. Gördüğüm kesin kanı, turist vizesi için geri ödeneceğinizin garantisini vermenizi, watçı arkadaşlardan ise orada yaşayabilecek azda olsa ingilizce bilmesini istiyorlar. işin özü bu diye düşünüyorum.

Hepinize başarılar..