Merhaba arkadaşlar, daha önce arayıp bulamamıştım zamanında. Benden sonraki arkadaşlar için başvuru sürecimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle yaz dönemi konsolosluk fazlasıyla kalabalık. Bu yüzden, B2 turist vizesi için 1.5 ay sonrasına gün alabildim. 14 Temmuz sabahı 07.45'e. Biraz tembel bir insan olduğumdan 15 dakika kadar geç kaldım. Bir sorun olmadı ancak biraz bekledim. 07.30 gibi gitmiş olsaydım hemen işimi bitirirdim. Randevu saati diye bir şey yok kesinlikle, mutlaka biraz önce gidin saatinizden. Direk içeri alıyorlar.

Arabayla gittim, konsolosluğun biraz ilerisinde değnekçi gençler var. Evlerinin önlerine çektiriyorlar arabayı. Çok iyi insanlar. Güvenle bırakabilirsiniz. 8 TL sabit fiyat.

Neyse kaleye girdim. Herkes gayet güler yüzlüydü. Telefonumu kapatıp emanete bıraktım. Ana belegeleri (pasaport, dekont, başvuru formu) kontrol ettiler, yolu tarif ettiler, numara aldım. Birkaç dakikalık bir yürümeden sonra bekleme salonuna geldim.

Numaram yandı. Sadece hazırlanmış belgelerimi istedi. Eski Amerika vizem olup olmadığını sordu. 2000 yılında alınmış bir vizem vardı. Eski vizemin olduğu pasaportum ve diğer belgeleri lastikleyip bana geri verdi. İki kere daha çağırılacağımı söyledi. İkinci çağırılışım parmak izi içindi. Üçüncüsü ise mülakat.

Bir süre sonra mülakat için numaram yandı. Yaklaştığımda adam direk İngilizce başladı. Ben de öyle devam ettim. 15 saniyeyi geçmeyen bir görüşme oldu. Onlarca belge (transkript, banka hesap cüzdanları, tapular, faaliyet belgesi, vergi levhası, vs...) getirmeme rağmen bir kağıt parçası dahi istemedi. Sadece 3 soru sordu, ben de az ve öz cevaplar verdim:

- Niye Amerika'ya gidiyorsun? Turistik
- Nereyi göreceksin? New York
- Öğrencisin değil mi? Evet, ...'da ... okuyorum.

Vizeni onaylıyorum, iyi yolculuklar, dedi ve UPS'e gönderdi. 13 TL'lik ödememi yaptım. 2 gün sonra sabah saatlerinde 10 yıllık vizem elimdeydi.

İşte bu yüzden Amerika'yı seviyorum. Akıllı adamın hali bambaşka oluyor. Avrupa, vize sıralarında süründürürken, 3 günlük-5 günlük vize verirken, onlarca belge ile adamı yorarken; Amerika yoldan geçene 10 yıllık vizeyi veriyor.

Herkese kolay gelsin...