Work and Travel
Toplam 21 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 21 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: 2010 WAT Tecrübelerim...Six Flags Magic Mountain,Santa Clarita,California

Konulanmış Görüntüleme

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
    Deneyimli Watçı
    Tecrübe Puanı
    16

Standart 2010 WAT Tecrübelerim...Six Flags Magic Mountain,Santa Clarita,California

Selam arkadaşlar;

Anladığım kadarıyla wat da california da olmak isteyen epey fazla.Bende geçen yaz elde ettiğim tecrübeleri paylaşacağım.İlk yazılarımıda bu başlık altından paylaşmak istedim.İlerleyen günlerde anılarımı da ekleyeceğim...Anlatacaklarım Güney California-LA County için geçerlidir.gitmek isteyenlere yararlı olması dileğiyle....

Ben geçen yaz Six Flags Magic Mountain de Ride Operator olarak çalıştım.Parkın Los Angeles ile pek alakası yok.LA County'nim kuzeyinde,Santa Clarita şehrinin Valencia bölgesinde...LA downtowna 35 mil(45 dk),Hollywood'a 30 mil(35 dk.),Havaalanına da 40 mil(50 dk) uzaklıkta...(I-405 trafiğini saymıyorum )

Neyse.Herşey iyiydi güzeldi ama,parktaki "Over Employment" sonucu gelen watcıların pek çoğu maddi kazanç olarak umduğunu bulamadı.Haftalık 35-36 saatten fazla çalışma süresi yoktu. Overtime imkanı zaten sıfır gibi bişey.Kısaca özetlemek gerekirse kazandığımız para kira+yemek+ulaşım derken bitiyordu.Kiralar zaten pahalı.Haftalık 112$...peki ya evler?ne siz sorun ne ben söyleyeyim...

California da mesafeler çok uzun.LA downtown civarındaki metro ve otobüs hattı idare eder,ancak parkın yakınında ikamet ettiğimiz için boş günlerimizde LA ye inmek sıkıntı yaratıyordu. Oradayken mutlaka bir arabaya ihtiyacınız olacak,satın alın veya kiralayın önemli değil.Araba edinmeniz şart. Aksi takdirde ulaşımda sorun yaşarsınız. Toplu taşım mantığı pek bizim gibi işlemiyor.Metro zaten 24 saat çalışmıyor. Acil durumlarda taksilere muhtaçsınız,onlar ayrı mevzu. Mümkün olduğunca bulaşmayın derim.

Metroyla şehir civarında hemen heryere ulaşım mümkün.One-way ticket 1.50$,Day Pass 5.00$(fiyatlar güncel midir bilemiyorum)...ayrıca çeşitli kategorilerde Monthly Pass ler var.Bileti alıp saklamak zorundasınız,çünkü bazen çıkışlarda random check ler olabiliyor.Ben denk gelmiştim,bilet vardı allahtan.Beleşcilik yapmamak bazen hayat kurtarabiliyor. Yoksa güvenlik görevlilerine anlat anlatabilirsen...Bahane belli.Ama yerlerse Bunun yanında LA içinde çeşitli otobüs hatları,metrobüsler de mevcut...

LA dışı için Greyhound firmasının bazı şehirler arasında otobüs seferleri bulunmakta.Şöhretlerini bildiğimden hiç kullanmadım,gerek te kalmadı ...Ayrıca Metrolink-Amtrak trenleriyle hem LA civarında hemde diğer Countylere seyahat edebilirsiniz. Ancak epey pahalı bir alternetif...Özellikle County değiştirirken trenden indikten sonra oranın yerel otobüs hattını öğrenmek gerekiyor.Dolayısıyla gideceğiniz bölgeyi önceden öğrenmenin,rotaları çizmenin faydası var...

Araba kiralamak en yaygın alternatif...günlük 50-60 dolara uygun arabalar alabilirsiniz.Ekstraları her zaman hesaba katın.Sigorta kapsamlarını iyi öğrenin.Mutlaka GPS alın.Araba kiralama şirketleriyle aranızı iyi tutmaya çalışın(faydasını çok gördüm ).Mutlaka tl limiti 200-300 dolar arasına denk gelen kredi kartınız olsun bir tane.debit kartlarınızı kabul ettirmek için dil dökmeyin,ekstra depozito vermeyin LA de hem yerel hem ulusal veya uluslar arası pek çok kiralama firması var.Sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum.

Yollar fena değil.Bizim buradaki gibi çatlak patlak bolca yer var.Ama otobanlar....Anlatılmaz yaşanır diyorum başka birşey demiyorum....

Pahalılık...evler pahalı,kiralar pahalı,alışveriş pahalı,herşey pahalı California da....Benzini en pahalı kullanan eyaletlerden biri.Vergi oranları çok yüksek.Bu yüzden elektronik eşya tarzı ürünleri mümkün olduğunca başka eyaletten alın derim ben.Oradaki yerel halk bu pahalılıktan şikayetçiyken bizim gibi hem eğlenmeye hemde para kazanmaya gelen gariban watcıların durumu pek içler açıcı olmuyor.

Los Angeles a gelelim...Gelelim de,biz yanlış geldik herhalde....Melekler şehri değilmiydi burası??Demekki değilmiş....Şehirde elinizi sallasanız ya hispaniklere çarpıyor,ya zencilere..(yanlış anlaşılmasın söylediklerim,benim kimseyle problemim yok.sadece bayıyor bir süre sonra...)Dolayısıyla bu insanlar heryerde karşımıza çıkıyorlar.Ucuz iş gücü gerektiren işlerde meksikalıları kolaylıkla görebilirsiniz."Little Mexico" deseniz yeridir valla... İyileri olduğu gibi gıcıkları da oldukça fazla.Bize benzeyen huyları fazla olduğu için anlaşmakta sıkıntı çekmezsiniz.Umulmadık zamanda yardımınıza koşabilirler bazen.Mesela,ilk gecemizde tanımadan etmeden bizi arabasına alan , fast food bulabileceğimiz bir yere götüren kişi Meksikalıydı.Sonradan,adamla aynı sitede komşu çıktık ya,neyse...Hem fena mı,sayelerinde ekstra bir dil öğrenmiş olursunuz...

Turizm açısından sıkıntı yok.Gezilecek görülecek yerler,eğlenceler,festivaller,atraksiyonlar bolca mevcut.Yeter ki maddi imkanınız veya iyi para getiren bir işiniz olsun(hatta bulursanız bana da haber verin ).Bana göre wat ın work kısmı için elverişli bir eyalet değil ama travel için biçilmiş kaftan...

Ermeniler...Genelde yoğun bölgeleri Glendale,Pasadena,Little Armenia(Hollywood yakınları) olmakla beraber eyalet genelinde epey fazlalar...Aralarında gece gece yol kesip bıçak çekenler olduğu gibi(2 arkadaşımın başına geldi) günümüz dünyasında hala cemaziye evvelindeki sözde soykırımın tartışılmasını "Bulls..t" olarak nitelendirip,2 halk aslında düşman değil diyen ılımlılar da var...Genel olarak bir sorun çıkarmazlar,tersine yardımları bile dokunabilir.Ayrıca yukarda saydığım şehirlerde pek çok ermeni restoranı mevcut.Türk yemeklerini özlediyseniz alternatif olarak deneyebilirsiniz.

Sponsor...Oraya ayak bastığınız andan itibaren Türkiyedeki sponsorunuzdan çok da fazla medet ummayın.Bulunduğunuz eyaletteki sponsorla kontağınız sağlam olsun.En ufak bir sorunda başlarına ekşiyin.Bazen kira ödemelerinde,evlerde problemler oluyordu.Hemen hepsi halledildi.Ama evimizi değiştirebildik mi? Hayır.Sonuçta sponsor çok önemli.

Banka Hesabı ve SSN konusunda birşey söyleyemeyeceğim çünkü ilk gün oryantasyonunda hepsi halledilmişti.State ID gerekmiyor çünkü Türk ehliyetleri genelde tanınıyor.İçki alımı olsun,mekanlara giriş olsun hiçbirimiz gerek duymadık.

Türkiyeden para transfer etmek isteyen ama komisyon ödemek istemeyenlere Citibank ve HSBC yi önerebilirim. HSBC nin atm sayısı biraz sınırlı ama Citibank daha yaygın. 7-Eleven lardaki atm leri kullanabiliyorsunuz hiçbir komisyon ödemeden.Buda sizi başınız sıkıştığında banka aramaktan kurtarıyor.

Özetlemem gerekirse arkadaşlar,wat için california iyi bir alternatif olmayabilir.Gelmesi kesinleşen arkadaşlar,eminim pek çoğunuz umduğunuz paraları kazanamayacaksınız,ulaşım zorluğu çekeceksiniz,belki umduğunuz şeyleri bulamayacaksınız vs.Pek çok zorluk yaşayacaksınız.Bu program sadece travel den ibaret değil.Ve bana göre california=travel.O yüzden iyi düşünün derim,sonradan pişman olmamanız için.Herşeyden önce seçtiğiniz işi ve konaklayacağınız yeri eyalet-bölge-şehir kapsamında ele alın.

Eğer diyorsanız ki "Herşeye rağmen California da olmaya değer." ,o zaman bu yaz orada görüşmek üzere...

Buraya kadar yazdıklarım umarım herkes için bir rehber niteliğinde olur.Sorularınız ve görüşleriniz için pm atabilirsiniz.Elimden geldikçe yardımcı olmaya çalışacağım...
    Herkese keyifli bir wat dönemi dilerim....

Yöneticilere Not:Bu yazı,California 2011 başlığında yazdığım yazının düzenlenmiş hali olup,göz önünde bulunsun,daha çok faydası olsun diye yeni başlık açıp eskisini sildim...Aklıma gelen şeyler oldukça editleyeceğim...
    Konu quinzeo tarafından (27-04-2011 Saat 07:19 PM ) değiştirilmiştir.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)