IMEI kaydı mevzuatı değişti
Telekomünikasyon Kurumunun, 5392 sayılı kanun gereği, GSM operatörlerini, yurtdışından gelen cihazların kayıt altına alınması konusunda yetkili kıldığını biliyoruz. Yasaya göre, 2007 yılı içerisinde, yurtdışından Türkiye’ye yılda en fazla 1 adet cep telefonu getirilmesine izin verilmiş ve cep telefonu Türkiye’ye girdiğinde, getiren kişinin, pasaportu ile birlikte GSM operatörlerinin yetkili bayilerine başvurarak cihazını kayıt altına aldırma zorunluluğu getirilmişti. Mevcut mevzuata göre, kişi yurtdışından yılda 1 adet cep telefonu getirebiliyor ve bunu Türkiye’ye girdiğimiz anda kayıt altına aldırarak cep telefonunun Türkiye’de kullanılabilmesini sağlayabiliyoruz. Kayıt altına alınmayan cihazlar ise Telekomünikasyon Kurumu‘nun “imei tespiti” ile yetkili operatörlerce kullanıma kapatılıyor.
01.01.2008 tarihi itibari ile, “Eşya kapsamında, yurtdışından yılda 1 tane cep telefonu getirilebilme” hakkı, bundan böyle “2 yılda 1 tane cep telefonu” getirilebilecek şekilde düzenlendi. Yani, eskiden yurtdışından senede 1 tane cep telefonu getirebilirken -ki giriş tarihiniz ve aynı yıl içinde başka bir cihaz kayıt ettirip ettirmediğiniz, kayıt esnasında sistemler tarafından kontrol ediliyor- bundan böyle, 2 yılda 1 tane cep telefonu getirilebilecek. 2008 yılında bir tane cep telefonu getirdiyseniz, en erken 2010 yılında bir tane daha cep telefonu getirebileceksiniz anlamına geliyor bu durum. Mobisad tarafından yapılan açıklamada, yılda 1 cihaz getirme hakkının, cep telefonu kaçakçıları tarafından su istimal edilmesi ile, 2007 yılında kayıt altına alınan cihaz sayısının 1 milyon adete ulaştığı ifade edildi.
Mevcutta, yurtdışından getirilmiş ve klonlu olan -imei numarası kopyalanmış cihazlar- için herhangi bir iş akışı bulunmuyor ve bu tarz cihazlar Türkiye’de kullanılamıyor. Ancak eğer Türkiye’den faturalı olarak aldığınız bir cep telefonu daha sonra klonlanırsa, cihazı aldığınız yetkili distrübütör tarafından TK’ya başvuru yapılıp, cihazınız “yalnızca 1 gsm numarası ile çalışabilecek”-GSM no ve imei işleştirme uygulaması- 1 Şubat 2008′de güncellenen mevzuata göre, yurtdışından gelen ve imei numarası klonlu ya da sonradan klonlanmış olan cihazlar ile ilgili halen bir iş akışı bulunmamakta. Bu nedenle, yurtdışından alınan cep telefonları için şekilde kayıt altına alınabiliyor. “klonlanma” riski halen devam ediyor. Ve teknik açıdan imei klonlamasının önüne geçilmesi mümkün değil. Yurtdışından getirdiğiniz cep telefonlarını ücret karşılığı açtığını iddia eden teknik servisler, daha önce kayıtlı ve yasal bir imei numarasını sizin cep telefonunuza kopyalıyorlar ve Telekomünikasyon Kurumu bu tarz kopyalanmış bir imei tespit ettiğinde, cihazınız kullanılamaz hale geliyor. -ki bu süreç çok uzun sürmüyor, 1 ay içinde tespit edilebiliyor- Bu yüzden yurtdışından cihaz alırken iki kere düşünmekte fayda var. Ki zaten Dubai gibi, “iletişimden vergi alınmayan” bir ülkeden cep telefonu almıyorsanız, artık Avrupa ve Türkiye’deki cep telefonu fiyatları arasında uçurumlar yok. Ama iletişim ve iletişim cihazlarından vergi alınmayan bir ülkeden cep telefonu alıyorsanız, Türkiye’de 1000YTL civarında satılan bir cihazı, bu ülkelerden neredeyse yarı fiyatına almanız mümkün, tabi cihazınızın yarın öbür gün kapatılması riskini göze alabiliyorsanız. Bu kayıt uygulaması ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılır ancak mevcuttaki durum bundan ibaret.
Bookmarks